Hlasy ze Shanghaie (1)

První část ohlasů jezdců třídy MotoGP na poslední závod Grand Prix, článek je tradičně doplněn o rozsáhlou galerii z tohoto závodu.

Valentino Rossi (1. místo)
Ze všech mých vítězství bylo toto vítězství pro mne nejméně očekávané, jsem opravdu překvapený. Je to poprvé co jsem vyhrál s Yamahou na mokru, je to proto zvláštní vítězství. Měl jsem tento víkend nějaké problémy s nastavením motocyklu, ale tým během poslední noci udělal několik modifikací, zejména změnu na nastavení předních vidlic, a tak motocykl již ve Warm Upu vypadal dobře. Měl jsem dobrý start a byl jsem překvapený, jak rychle jsem vpředu. Na dráze bylo hodně vody a tak jsem musel držet svou koncentraci na sto procentech. Jel jsem jemně a celý závod kontroloval svou situaci. Musím hodně poděkovat Jeremy Burgessovi a zbytku týmu, stejně jako Yamaze, protože jsme všichni tvrdě pracovali pro toto vítězství. Četl jsem, že Olivier Jacque přišel do MotoGP na dva závody, a že Čína byla pro něj pouze trénink, tak teď si na něj musím dát v Le Mans velký pozor!
Olivier Jacque (2. místo)
Zcela určitě neměl Valentinům tým připravené moje jméno, aby mu ho ukazovali v posledních kolech na tabuli. Stále nerozumím tomu, jak se všechno odehrálo. Je to kouzelné, je to lepší než světový titul. Když jsem sem přijel ve čtvrtek jako náhradní jezdec, tak jsem říkal, že se cítím jako "vlasy na polévce", dnes jsem se však cítil jako ryba ve vodě. Byl jsem v pohodě, měl jsem dobré pneumatiky do vody, můj tým mi dal důvěru v nastavení motocyklu. Tohle pódium je pro mne cizí, nevím jak se zde mám cítit.
Marco Melandri (3. místo)
Jsem z tohoto výsledku velmi šťastný, kdyby bylo suchu, mohl to být ohromný víkend. Bohužel déšť vše pokazil. Dnes ráno jsem měl potíže a tak jsem zajel pouze několik málo kol (ve Warm Upu). V prvních kolech závodu jsem si nebyl příliš jistý a ztratil jsem hodně pozic. Postupně jsem každým kolem získával na motocyklu větší důvěru a jezdil rychleji. Postupoval jsem z deváté pozice až na čtvrté místo. V posledních kolech jsem viděl, že mohu jet ještě lépe a tak jsem skončil třetí. Jsem z této pozice šťastný, stejně jako z mého druhého místa v mistrovství.
Sete Gibernau (4. místo)
Jsem velmi zklamaný, protože jsme během víkendu odvedli dobrou práci. Dnes ráno jsem se v zahřívacím tréninku cítil jistě, absolvoval jsem osm rychlých kol v řadě. Pro závod jsem si vybral tvrdší pneumatiku, která měla být podle techniků od Michelinu lepší na okruh s méně vody než ráno. Během zahřívacího kola jsem viděl, že to nebude dobré, ale již jsem nemohl tuto pneumatiku vyměnit. Motocykl od startu vibroval a já nezískal potřebnou důvěru. Udělal jsem to nejlepší co šlo, abych dokončil závod a získal co nejvíce bodů, jak jen bylo v této obtížné situaci možné.
Max Biaggi (5. místo)
S mým čtrnáctým místem v kvalifikaci mohlo být vše za sucha ještě mnohem horší. S pátým místem však nemohu být spokojený. Tohle není to, proč jsem zde já i HRC. Za deště se jistě smažou rozdíly v motocyklech, mohl jsem tak smazat technický rozdíl mezi mnou a nejrychlejšími jezdci. S mým nastavením jsem však musel jezdit na maximální hranici bezpečnosti, někdy i mimo tuto hranici. Proto jsem musel po polovině závodu zpomalit. Nebylo to vůbec dobré. Musím se zlepšit, velmi brzy a velmi mnoho.
Colin Edwards (8. místo)
Měl jsem dobrý start, ale v první zatáčce bylo několik hochů, kteří si tam hráli na hrdiny, stálo mě to několik pozic. Poté jsem se pokoušel obnovit své pozice, ale se sprškou deště to bylo složité. Bylo riskantní vyjet z ideální stopy. Jakmile jsem měl před sebou volno, má rychlost se zvýšila. Měl jsem pak problém s pneumatikami a se svou výstrojí, nemohl jsem dojet lépe než osmý. Jsem zklamaný, ale je dobré absolvovat závod za mokrých podmínek, nyní vím, že pro zbytek sezóny jdu v dobrém směru.
Nicky Hayden (9. místo)
Za těchto podmínek to byl velmi těžký závod. Start jsem měl dobrý, ale v prvních kolech jsem moc nepostoupil. Pak jsem zvýšil rychlost a začal postupovat vpřed. Dostal jsem se do dobrého rytmu. Předjel jsem několik lidí, ale ke konci jsem měl opět nějaké problémy. Motocykl začal kmitat a já ztratil několik pozic. V posledních kolech jsem se již pouze soustředil na to, abych dovezl stroj do cíle a získal těch několik bodů co šlo.
Loris Capirossi (12. místo)
Dráha byla v zahřívacím tréninku hodně mokrá a tak jsem se pro závod rozhodl nasadit hodně měkkou zadní pneumatiku, která jak se ukázalo byla pro závod nevhodná. V závodě bylo na dráze méně vody a vše tedy bylo pro mne obtížnější. Celkově pracoval motocykl dobře, jen jsem měl několik problémů v nižších otáčkách.
Carlos Checa (nedokončil - havárie)
Některé části byly opravdu hodně špatné, stála v nich voda, jiné oblasti byly dobré a já mohl jezdit s ostatními. Ve Warm Upu jsem se necítil dobře a tak jsem v závodě hledal dlouho rytmus. Začal jsem získávat svou důvěru, když jsem náhle v cílové zatáčce ztratil předek. Asi jsem byl hodně nakloněný a hodně zmáčknul brzdu. Myslím si, že jsem našel limit.
Shinya Nakano (nedokončil – porucha po dvou kolech)
V prvním kole jsem měl z motoru divný pocit, ve druhém kole to vypadalo, jako kdyby motor ztratil sílu v jednom z válců, kde vynechávalo zapalování. Jsem velmi zklamaný. Ačkoliv je před námi ještě mnoho závodů, nemám rád takovéto ztráty mistrovských bodů.

VSTUP DO GALERIE ZE SHANGHAIE

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist