Hlasy z Le Mans (1)

Ohlasy jezdcu závodu třídy MotoGP po Grand Prix Francie. V první části se podíváme na první desítku v cíli závodu.

Valentino Rossi (1. místo)
Byl to obtížný a dlouhý, ale ohromný závod. Špatným startem jsem si zkomplikoval život. Postupně jsem však kolo za kolem postupoval vzhůru, až jsem byl za Colinem. Jeho rytmus byl dobrý a tak jsem chvíli za ním zůstal. Nikdo nás nedoháněl, ovšem pak velmi rychle přijel Gibernau. Rozhodl jsem se pokusit odjet, jel jsem na maximum. Každé kolo jsem byl lepší a lepší, v posledním kole jsem dokonce zajel nový rekord okruhu. To vše ukazuje velký pokrok, který jsme udělali v nastavení motocyklu. Zvítězil jsem v kvalifikaci, zajel nejrychlejší kolo v závodě a zvítězil. Colin byl také na pódiu, byl to pro nás perfektní víkend. Motocykl byl perfektní, takže pro další závody to vypadá velmi dobře. Zítra zde pokračujeme v práci, sice si nejsem jist, co musím testovat, ale budu velmi šťastný pokud uděláme ještě více pokroku. Těším se na Mugello a doufám, že tam uvidím mnoho italských fanoušků.
Sete Gibernau (2. místo)
Dnes jsem se vrátil tam, kde bych měl být – do boje o vítězství v závodě. V kvalifikaci jsem měl hodně problémů a tak jsem zvlášť spokojený. Bez pomoci Michelinu a mého týmu by bylo nemožné dosáhnout tohoto výsledku. Zpočátku mi chvilku trvalo zvyknout si na motocykl a pneumatiky, ale neztrácel jsem hlavu ani důvěru. Dal jsem vše do toho, abych se dostal k vedoucím jezdcům. Bylo to velmi obtížné, protože jsem potřeboval dostat příležitost odpočinout si a dovolit pneumatikám trochu ochladit, ale tato příležitost nepřicházela. Když jsem viděl jak Rossi předjel Edwardse, jel jsem za ním. Měl jsem jasnou představu o místě, kde ho budu chtít předjet, ale zatáčku před tímto místem jsem udělal chybu a tak bylo předjetí nemožné. V každém případě je toto velmi důležitý výsledek.
Colin Edwards (3. místo)
Zoufale jsem chtěl dnes zvítězit, ovšem ostatní chlapci dnes jeli příliš rychle. Vsadil jsem na závodní pneumatiku, protože s omezeným časem na suchém asfaltu během tréninků jsem absolvoval pouze pět kol v jedné řadě. Nevěděl jsem, zda tato pneumatika vydrží do konce závodu. Tušil jsem, že pokud se dostanu do rytmu, jenž bude okolo 1:34, přední pneumatika mi vydrží. Pokud by jste chtěli, abych jezdit 1:33, řekl bych, že není žádný způsob jak se na ten čas dostat. Pak mě předjeli Valentino a Sete, kteří měli neuvěřitelnou rychlost. Má pneumatika se ohřála a já měl několik kritických momentů, raději jsem se rozhodl bezpečně dojet na třetí pozici. Je to opožděná odměna mému týmu za jejich vynikající práci. Nyní mám dobrý základ pro zbytek sezóny.
Marco Melandri (4. místo)
Zpočátku jsem měl trochu problémy, ale postupem se mi podařilo získat dobrou rychlost. Jsem s tímto výsledkem spokojený. Vybral jsem si tvrdší separaci za účelem větší výhody ve druhé části závodu. Ve skutečnosti jsem ve druhé polovině závodu získal dobrý rytmus a vybojoval čtvrté místo. Byl to pro mne teprve druhý suchý závod v této sezóně a tak jsem získal další velmi cenné informace. Během následného testu budu muset pilně pracovat, abych zlepšil svůj výkon v první části závodu. Celkově jsem spokojený, motocykl se každým závodem zlepšuje, děkuji Hondě a mému týmu, za to, že se neustále zdokonaluji.
Max Biaggi (5. místo)
Velmi, velmi tvrdý závod. Po havárii v zahřívacím tréninku jsem myslel, že nebudu závodit. Bolest mne vlastně neopustila. Když jsem se oblékl do kombinézy, byla bolest v zádech tak velká, že jsem myslel, že se nikdy nemůžu dočkat šachovnicové vlajky. Pak adrenalin a má velká touha po dobrém výsledku dodaly mému tělu palivo. Na konci závodu jsem se skoro již neudržel na motocyklu. Za této situace mohu být s pátým místem pouze spokojený. Je to 11 důležitých bodů pro mne a tým. Naše práce bude pokračovat zítra, je zde ještě mnoho věcí ke zlepšení a ke konkurenceschopnosti pro italskou Grand Prix.
Nicky Hayden (6. místo)
Jsem opravdu, opravdu zklamaný. Dobře jsem odstartoval a vše se vyvíjelo dobře, ale asi deset kol před cílem to bylo jako minulý týden v dešti. Jak pokračoval závod, tak mě stroj hodně podkluzoval. Opravdu nevím proč, potřebuji to zjistit. Byl to těžký víkend, ale já jsem cítil, že bych mohl mít šanci dát týmu odměnu za jejich ohromnou práci. Bylo hezké jezdit vpředu. Nyní je třítýdenní pauza a na tu se netěším, já chci být již v Mugellu a bojovat o výsledek!
Loris Capirossi (7. místo)
Měl jsem fantastický start! Poté jsem jistil, že mohu snadno zůstat s vedoucími jezdci. Motocykl pracoval dobře a tak se zdálo, že s Desmosedici mohu bojovat o pódium. Od desátého kola jsem však začal mít problém se zadním kolem, musel jsem trochu zmírnit svou rychlost. Měli jsme zde pouze jeden suchý trénink a tak jsem nemohl vyzkoušet mnoho suchých pneumatik. Vybral jsem si stejnou pneumatiku, která dobře pracovala včera při mých deseti kolech vytrvalostního testu. Samozřejmě se sedmým místem nejsem spokojený, ale jsem rád, že těch deset kol jsem byl konkurenceschopný. Naše spolupráce s Bridgestone je na začátku, ale lepšíme se krok za krokem.
Shinya Nakano (8. místo)
Start jsem měl rychlý a brzo jsem získal důvěru, pneumatiky v úvodních kolech pracovaly dobře a tak vše vypadalo na dobrý výsledek. Po několika kolech jsem však začal mít problém při nájezdech do zatáček, když jsem brzdil. Nejezdil jsem tak jako jindy na tomto okruhu, nebyl jsem správně rychlý. Nakonec jsem ucítil pokles výkonu motoru, okamžitě jsem pochopil, že se musím pokusit alespoň dokončit závod. Před dvěma týdny jsem nezískal v Číně žádné body, proto byly tyto body tak důležité.
Toni Elías (9. místo)
Havárie v první šikaně mi pokazila plány, protože jsem se musel vyhýbat Checovi. Musel jsem se také ujistit, že jsem ho nepřejel. Pak jsem byl schopný udržovat svou pozici ve druhé skupině. Držet se vedoucích čtyřech jezdců bylo pro mne nemožné. Za účelem obnovit ztracené pozice z úvodu závodu jsem jezdil na limitu, ale nebylo to pro mne snadné, protože přilnavost na chladné dráze nebyla dobrá. Důležité je, že své výsledky zlepšuji každým závodem. Jsem si jistý, že následující dvoudenní test bude dobrý pro mou připravenost do dalšího závodu v Itálii.
Troy Bayliss (10. místo)
Měl jsem dobrou bitvu s Olivierem Jacquem a jsem rád, že jsem závod dokončil před ním. Samozřejmě je zde ještě dost problémů, na motocyklu se ještě necítím pohodlně, ne tolik, abych jezdil na limitu. Vzhledem k době, kdy jsem zajel své nejlepší kolo, je na nastavení motocyklu ještě hodně prostoru pro zlepšení. Jsem spokojený. Zítra zde testujeme a tak doufám, že se opět zlepším.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist