Hlasy po testech v Sepangu (2)

Dokončení ohlasů jezdců MotoGP po prvních testech na malajsijském okruhu Sepang.

Toni Elías (Fortuna Honda)
Dnes jsem nenašel dobrý pocit na motocyklu. Vyzkoušel jsem hodně změn nastavení podvozku i celého motocyklu, ale stále musím vylepšit přední část. Každý den testování jsem se ovšem zlepšoval. Také jsem dnes testoval pneumatiky, s plnou nádrží byl motocykl trochu nedůvěřivý, když ovšem hladina klesla, dost se mi to líbilo. Na konci jsem jezdil na kvalifikačních pneumatikách, ale nedokázal jsem s nimi zajet dobrý čas. Příští týden cestuji na Phillip Island, kde budu pokračovat v našem testovacím plánu. Bude zajímavé srovnávat jak bude RCV pracovat tam, ještě předtím, než se vrátím opět na Sepang k únorovému testu.
Marco Melandri (Fortuna Honda)
Včera a dnes ráno jsem měl hodně problémů s mým druhým motocyklem. Nebyl v žádném případě tak dobrý, jako můj stroj číslo jedna. V několika zatáčkách jsem na něm neměl dobrý pocit, zejména předek vypadal nedůvěřivě. Vloni se tento problém dal obvykle vyřešit seřízením tlumení, ale nyní jsme vyzkoušeli snad všechny potenciální možnosti nastavení. Nakonec se ovšem podařilo stroj trochu vylepšit a tak jsem s prací týmu na vývoji stroje velmi spokojený. Nyní mezi oběma stroji není velký rozdíl. S novými pneumatikami Michelin jsem byl o sedm desetin rychlejší než byl můj předchozí testovací výsledek. Tyto tři dny byly proto pozitivní.
Daniel Pedrosa (Repsol Honda)
Dnes jsem najezdil mnoho kol a získal lepší pocit na motocyklu. Nejprve jsem si vyzkoušel závod a poté jsem trochu testoval pneumatiky Michelin. Nejel jsem celý závod, ale jen poloviční vzdálenost, přesto to byl zážitek. Poznal jsem, že pneumatiky Michelin jsou celkem shodné. Trochu jsem měl starost z kvalifikační pneumatiky, chtěl jsem poznat jaká je. Poznal jsem jak je důležité získat dobrou pozici na startu. Neměl jsem představu co ta pneumatika vydrží, nakonec jsem s úžasem koukal, co tato pneumatika je schopná pojmout již po půl kole. Jsem tedy se svým časem spokojený. Nyní na další test nemyslím, jen se během několika dnů chci uvolnit a poté se vrátit v Austrálii k práci.
Nicky Hayden (Repsol Honda)
Rozhodně jsem se během tohoto testu hodně naučil a ještě více se můžu naučit na Phillip Islandu. To jsou dva velmi odlišné okruhy, Phillip Island má daleko více rychlých zatáček a to je něco, co mám rád. Dnešek neprobíhal zvláště dobře, testoval jsem několik pneumatik. Testoval jsem však i spoustu jiných věcí a najezdil hodně kol. Nakonec těch kol bylo až příliš mnoho a trochu mne to unavilo. Bylo ovšem potřeba udělat všechnu tu práci a to se i nakonec podařilo. Absolvoval jsem v jednom kuse dvacet kol, což je ještě více než je délka závodu. Jel jsem rychleji než když jsem zde byl naposledy. Nebylo to však nejlepší, stále potřebuji nalézt správný rytmus. Bylo to náročné, ale jsem rád, že jsem mohl s těmito chlapci zde být. Cítím se dobře.
Valentino Rossi (Camel Yamaha)
Dnes ráno jsem pracoval stoprocentně na pneumatikách Michelin. Minulý rok jsem zde při závodě měl nějaké problémy v této oblasti, ale Michelin dovezl hodně nových pneumatik a ty vypadají velmi dobře. Pracoval jsem na nalezení lepší přilnavosti. Odpoledne jsem absolvoval závodní simulaci, která byla také přínosem. Obecně jsem s tímto prvním testem i s vývojem motocyklu spokojený. Již se na tomto stroji dobře cítím. Mnoho se od verze 2005 neliší, přesto je v hodně oblastech lepší. Yamaha tvrdě pracuje na zlepšení stability motocyklu a na snadnějším hledání správného nastavení. Lepší je také motor. Nyní je důležité vyzkoušet motocykl na různých okruzích a proto je dobré testovat v Qataru. Minulý rok jsem tam byl schopný vyhrát závod, byl to jeden z nejlepších závodů v tom roce, ale během víkendu jsem tam měl nějaké problémy. Bude dobré vidět, jak tam pracuje nový stroj.
Colin Edwards (Camel Yamaha)
Ráno jsem hodně pracoval na pneumatikách a na nastavení motocyklu. Dosáhl jsem nějakého pokroku na odstranění nedostatečné přilnavosti, kterou jsem trpěl předchozí den. Odpoledne jsem také absolvoval simulaci závodu, se kterou jsem byl spokojený. Jezdil jsem mnohem rychleji než při loňském závodě. Znamená to, že nějaký pokrok byl učiněn. Pneumatika, kterou jsem použil, nebyla zrovna taková, jakou bych si pro závod vybral, ale pracovala dobře a tak jsem tím našel další dobrý materiál od Michelinu. Celkově si myslím, že to byl dobrý test. Pomohl mi v získání dobrého pocitu na tomto motocyklu. Vše se zlepšilo a vypadá to, že to bude i fungovat. Tento týden jsem měl několik problémů a tak potřebuji porozumět, proč tomu tak bylo. Do prvního závodu mi na to zbývá ještě dost času. Těším se do Qataru, je to okruh, který se mi líbí. Uvidím jak bude stroj fungovat tam.
James Ellison (Tech3 Yamaha)
Minulý týden jsem onemocněl a doufal jsem, že se do těchto testů vyléčím. Bohužel v pondělí, při prvním dnu testování, mi bylo zrovna nejhůře. Je to pro mne opravdu zklamáním, protože bylo před námi mnoho důležité práce. Včera a dnes to bylo trochu lepší a tak jsem mohl najezdit dost kol a dosáhnout na nějaký pokrok. Po těchto třech dnech jsem opravdu hodně unavený. Nový motocykl je opravdu od toho loňského odlišný, hlavní změna je vidět v jeho síle. Tento okruh není pro mne nejlepší, je docela těžký. Jsem svými časy docela zklamaný. Sice jsem jezdil mnohem rychleji než v loňském závodě, ale stále to ještě není nejlepší. Mohl bych být trochu blíže k nejlepší skupině. U pneumatik Dunlop je největší problém s jejich přilnavostí. Kvalifikační pneumatika je dobrá, ale závodní je trochu problémová, zvláště ta zadní. Doufám, že v Qataru to bude lepší. Těším se tam, mohu tam lépe jezdit a udělat větší pokrok.
Alex Hofmann (d´Antín – Pramac Team)
Jsem velmi šťastný. Vše pro mne bylo nové – tým, motocykl, pneumatiky a bylo proto důležité sbírat informace. Myslím si, že jsem odvedl dobrou práci. Atmosféra v týmu je dobrá a já se s nimi již cítím jako doma. Ducati je velmi působivý motocykl, má velmi velký potenciál, líbí se mi na něm jezdit. Zcela určitě byly tyto tři dny velmi zajímavé. Získal jsem pro Dunlop mnoho informací. Dnes jsem také dvakrát havaroval, snad jsem proto i porozuměl přední pneumatice a dal Dunlopu nějakou odezvu pro další vývoj. Opravdu se těším na další test v Austrálii.
Jose Luis Cardoso (d´Antín – Pramac Team)
Najezdil jsem mnoho kilometrů a snad i během těchto tří dnů odvedl dobrou práci. Začal jsem se učit chápat tento motocykl, pneumatiky, elektroniku a vše ostatní. Chtěl bych toho dosáhnout více, ale v každém případě si myslím, že vše bylo pozitivní. Cítím se v tomto týmu dobře. Společně jsme již pracovali a tak se i dobře známe. Jsem nyní připravený letět do Austrálie a absolvovat tam další tři testovací dny.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist