Hlasy MotoGP po Grand Prix Turecka (1)

Tradiční ohlédnutí na závod Grand Prix třídy MotoGP, tentokrát se opět nejprve podívejme na první desítku v cíli nedělního závodu.

Marco Melandri (1. místo)
Byl to neuvěřitelný den po ohromném víkendu. Nemohu popsat moje štěstí. Od Valencie 2002 jsem nevyhrál závod, od té doby jsem měl pár obtížných let doplněných zraněním. Toto vítězství ve třídě MotoGP je jiné než ve třídě 250 ccm. Tento okruh jsem měl rád od první jízdy, tým také odvedl vynikající práci. Poté, co jsem dominoval volným tréninkům, věděl jsem, že mohu zajet dobrý závod. Odstartoval jsem dobře a i když se přede mne dostal Sete, byl jsem spokojený. Čekal jsem, že společně ujedeme ostatním. Pak udělal Sete chybu a já zůstal vpředu sám, pouze jsem se tedy soustředil na udržení svého rytmu. Raduji se a děkuji Faustovi za jeho důvěru, kterou mi poskytl. Děkuji Fabriziovi Cecchinimu, mému hlavnímu technikovi, ale i všem u Hondy a Michelinu.
Valentino Rossi (2. místo)
V pátek a v sobotu jsem bojoval v nalezení dobrého nastavení motocyklu. Včera ráno jsem si již myslel, že bych měl jet raději domů. Až během kvalifikace jsem začal chápat ten problém. Další posun vpřed jsme udělali dnes v ranním Warm Upu, kdy jsme udělali úplně jiné nastavení, které nakonec nebylo tak špatné. Bohužel jsem udělal velkou chybu na startu a ztratil tak sekundy na vedoucí jezdce, což se nakonec ukázalo jako rozhodující. Melandri jezdil během závodu velmi rychle, v některých částech okruhu byl rychlejší než já a tak jsem věděl, že zlikvidování odstupu bude obtížné. V každém případě jsem s druhým místem spokojený, je to pro mne po všech problémech dobrý výsledek. Jsem opravdu potěšený z toho, jak tým pracoval na překonání obtížné situace.
Nicky Hayden (3. místo)
Je to poprvé v MotoGP, kdy mám tři pódia v řadě, což je definitivně krok vpřed, ale abych řekl pravdu, celý víkend jsem neměl potřebou rychlost. V závodě jsem jezdil rychleji než během tréninků a proto jsem šťastný. Tým odvedl výbornou práci. Jsem však zklamaný vzhledem k bodovému rozdílu v šampionátu. Marco předvedl ohromnou jízdu, blahopřeji mu, rozhodně si to zaslouží. Mám na druhé místo nyní malou mezeru. Toto pódium bych chtěl věnovat jednomu příteli u nás doma. Nedávno jsem zjistil, že je vážně nemocný a tak mu přeji vše nejlepší. On měl obrovský vliv na mou kariéru, bez něj bych dnes nebyl tam kde jsem. Mé myšlenky jsou s ním.
Sete Gibernau (4. místo)
Opět to bylo demonstrování toho, že tohle není můj rok. Je to škoda, tým odvedl tento víkend ohromnou práci a já měl obrovskou šanci zvítězit. Zahodil jsem svou šanci. Byla to má chyba, vjel jsem do zatáčky příliš rychle, pokusil jsem se to ubrzdit, ale nešlo to.
Carlos Checa (5. místo)
Má pozice po startu nebyla nejlepší, navíc některý z jezdců byl hodně agresivní. Jsou to závody a já se z toho rychle zotavil. Měl jsem dobrou rychlost, ale nedokázal jsem ji udržet celý závod. Ke konci jsem prohrál s přilnavostí a musel jsem zpomalit. Další jezdci na mne začali zezadu útočit a tak jsem musel tvrdě hájit své místo. Jezdce za sebou jsem dokázal držet v povzdálí, ale dohonit Sete Gibernaua bylo nemožné. Myslím si, že jsem dosáhl maxima, které jsem s tímto mohl dosáhnout. Jsem proto spokojený, příště se, ale musím zlepšit. Chtěl jsem tento víkend skončit mezi nejlepší pětkou a nakonec se to podařilo.
Toni Elías (6. místo)
Měl jsem dobrý start, ale bylo nemožné držet krok s prvními třemi, čtyřmi jezdci. Nejsem ještě na jejich úrovni. Pak jsem chyboval a oni mi ujeli. Od této chvíle jsem těžce bojoval, abych porazil Tamadu a Barrose. V posledním kole jsem dohonil i Edwardse. Předjel jsem ho v posledních dvou zatáčkách, kde jsem věděl, že jsem rychlejší než on. Dnes ráno, když jsem vstával, tak jsem zjistil, že je teplota asi o pět stupňů vyšší. Rozhodl jsem se použít v tréninku tvrdou pneumatiku Michelin, kterou jsem nakonec použil i v závodě. Bylo to riskantní, ale po pěti kolech se zahřála a pracovala dobře. Se svým postupem jsem spokojený, doufám, že to bude pokračovat i ve finálovém závodě této sezóny.
Colin Edwards (7. místo)
Dnes jsem bojoval. Vyzkoušel jsem tento víkend nový jezdecký styl, který mi pomohl získat z motocyklu větší rychlost. Po startu však zvítězil instinkt a já se vrátil k mému starému, superbikovému stylu. Jednou jsem se zaměřil na ten nový styl a skutečně jsem najednou zajel své nejrychlejší kolo v závodě, což dokazuje dobrou cestu tohoto jezdeckého stylu. Nechci říci, že by tato Grand Prix byla jako test, ale skutečně vše musím podřídit výkonu v další sezóně. I když výsledek v závodě není to co jsem očekával, musím říci, že jsem zde udělal pokrok.
Makoto Tamada (8. místo)
I když jsem měl dobrý start, ztratil jsem několik pozic během několika úvodních kol. Necítil jsem správnou přilnavost k tomu, abych více riskoval. Po nějaké době dostaly pneumatiky ideální teplotu a tak jsem mohl získat svůj ideální závodní rytmus. Osmá pozice mne neuspokojuje. Chtěl bych sezónu skončit dobrým výsledkem ve Valencii a dát tím nějaké uspokojení mému týmu Konica Minolta Honda.
Alex Barros (9. místo)
Nemám příliš co bych řekl, než skutečnost, že jsem z tohoto závodu zklamaný. Ještě cítím bolest po havárii v Austrálii, ale není to tak silné, abych nemohl skončit lépe než na devátém místě. V každém případě se pokusím získat lepší výsledek v posledním závodě ve Valencii.
Shinya Nakano (10. místo)
Prvních pár kol bylo dobrých, mohl jsem bojovat s Vermeulenem a Tamarou, ke konci to však byla obtížná a osamělá jízda. Od desátého kola jsem nemohl udržovat své časy, zadní pneumatiky byla brzo opotřebovaná. Bylo také těžké držet koncentraci při jízdě, kdy jsem nebyl s žádným jiným jezdcem v kontaktu. V sedmnáctikolovém šampionátu mohou být takovéto závody. Nyní tedy musíme opět tvrdě pracovat na vylepšení motocyklu i pneumatik.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist