Grand Prix Japonska s otazníkem!

Závodu Grand Prix Japonska v Motegi nepřeje doslova a do písmene počasí. Vloni se o jeho posunutí postarala islandská sopka Eyjafjallajökull, letos zase včerejší zemětřesení na severovýchodě Japonska o síle 8,9 stupně, které bylo doprovázeno ničivou přílivovou vlnou cunami.

Po dnu plném žalu, bolesti a nezodpovězených otázek se pochopitelně vynořila i otázka - v současné době hodně malicherná -, týkající se závodu Grand Prix Japonska na okruhu v Motegi. Bude se vůbec konat tento závod plánovaný na 24. dubna? Je to reálné? Je to vůbec etické, pořádat na území státu, který ztratil při přírodní katastrofě tolik lidských obětí - v době psaní tohoto materiálu jich bylo oficiálně 1 400 - motocyklový závod? Pokud tedy pomineme i hospodářské důsledky této katastrofy, tak se musíme podívat, kde vlastně okruh Motegi leží.
Twin Ring Motegi se nachází v "Haga District" v prefektuře Tochigi na východním pobřeží Japonska přibližně 45 km vzdušnou čárou od moře ve vnitrozemí a na přímce, která je rovnoběžná s pobřežím, kde byla největší přívalová vlna. Přívalová vlna tsunami, která se vytvořila jako první, zasáhla nejdříve město Sendai, vzdálené 240 km severně od Motegi. Ačkoliv tsunami se rychle šířila a přinášela zkázu do celého okolí, tak okruh samotný, byl díky kopcům, které ho obklopují, ušetřen od záplav a od bahna a je nepoškozen. 

Na straně druhé, Tokio leží dalších 120 km jižně od Motegi a přesto se i v japonském hlavním městě projevily důsledky tohoto silného zemětřesení. Vznikaly požáry, záchranné systémy automaticky vypínaly nejen elektřinu a plyn, nýbrž i vodu. Jsou poškozeny dálnice, je ochromen letecký provoz

Jistě, v současné době mají všichni úplně jiné starosti, než se zabývat motocyklovými závody Grand Prix, takže rozhodnutí o tom, jestli bude Grand Prix Japonska zrušena, či posunuta na pozdější termín - vloni se nakonec jela v náhradním termínu 3. října - padne až později po jednání Dorny s organizátory. Většina zahraničních motocyklových webů se ale shoduje v názoru, že plánovaný dubnový termín je absolutně nereálný.

A tak závěrem aspoň jedna pozitivní zpráva
Rodina vloni nešťastně zahynulého japonského jezdce Shoy Tomizawy přežila toto nejtěžší zemětřesení v historii Japonska bez pohromy - viz webové stránky týmu Technomag CIP - a zúčastní se tak slavnostního ceremoniálu 19. března na okruhu Losail. Zde bude v předvečer závodu přejmenována hlavní tribuna na tribunu "Shoy Tomizawy" na počest prvního historického vítěze závodu Moto2 v seriálu Grand Prix vůbec, který zahynul při závodě kubatury Moto2 v rámci Grand Prix San Marina 5. září 2010.
 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist