GP Velké Británie – Vińales slaví první zlato v MotoGP

Kapitoly článku

Moto2 – Závod

Do závodu na 18kol startoval z první řady Sam Lowes (Federal Oil Gresini Moto2), Johann Zarco (Ajo Motorsport) a Jonas Folger (Dynavolt Intact GP). Z druhé řady vyrazila trojice Alex Márquez (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS), Hafizh Syahrin (Petronas Raceline Malaysia) a Franco Morbidelli (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS). Třetí sled byl obsazen jezdci Isaac Viñales (Tech 3 Racing), Lorenzo Baldassarri (Forward Racing) a Simone Corsi (Speed Up Racing).

Výborně odstartoval Jonas Folger, který krátce po startu vedl závodní pole, ale v nájezdu do druhého kola už figuroval na špici domácí závodník Sam Lowes. Za Britem je Johann Zarco, třetí Jonas Folger, čtvrtý Malajec Syahrin, pátý byl Alex Márquez a šestý jeho týmový kolega Franco Morbidelli. Ani první kolo nedokončil Isaac Viñales, který spadl a vzhledem k poškození motorky dál nemohl pokračovat. Španěl Alex Rins (Paginas Amarillas HP 40), který bojuje o titul a do britského víkendu nastoupil krátce po operaci klíční kosti, jel na devatenácté pozici.

Po pěti odjetých kolech začala ostatním ujíždět trojice Sam Lowes, Johann Zarco a Franco Morbidelli. Na čtvrté pozici jel Alex Márquez, ale ten v nájezdu do čtrnácté zatáčky spadl a do závodu se vrátil jako poslední. Na čtvrté místo se posunul Thomas Lüthi (Garage Plus Interwetten), pátý jel Jonas Folger a šestou pozici si držel Hafizh Syahrin. Ve hře o stupně vítězů zůstával Takaaki Nakagami a Simone Corsi (Speed Up Racing). Alex Rins jel šestnáctý ve skupině bojující o třinácté místo.

V osmém kole vedl Thomas Lüthi, jemuž se během jednoho kola podařilo dostat před Johanna Zarca a Sama Lowese. Britský závodník pak neustál atak Itala Morbidelliho a jel čtvrtý. Samozřejmě nebyla ani polovina závodu, ale na první pohled se zdálo, že má Lowes nějaké potíže. V polovině závodu Thomas Lüthi vedl náskokem půl sekundy na druhého Francouze Zarca. Lowes zaútočil na Morbidelliho, došlo tam ke kontaktu a Brit získal třetí pozici. Ital Morbidelli vezl na zadním kole Malajce Syahrina, Japonce Nakagamiho a Němce Folgera. Bitva o čtvrté místo hrozila každým okamžikem. Ani počasí nebylo ideální, obloha plná těžkých mraků a klidně mohl začít pršet. Alex Rins už byl na bodech a dokonce desátý.

Pět kol před cílem závodu nebylo o vítězi ani pozicích na stupních vítězů rozhodnuto. Závod vedl Thomas Lüthi těsně následován Johannem Zarcem, Samem Lowesem a Francem Morbidellim. Bez šance nebyl ani Takaaki Nakagami nebo Malajec Syahrin. Bylo jasné, že závěr závodu bude mít pořádné grády a domácí fanoušci hnali Sama Lowese dopředu.

Neuvěřitelný závěr závodu pro Sama Lowese, kterého vytlačil z dráhy Johann Zarco a tento incident byl vyšetřován a Francouz dostal 30s penalizaci. No co už, Lowes jel perfektní závod na domácí půdě s velkým předpokladem vyhrát. To ulehčilo situaci Thomasi Lüthimu, který najednou vedl náskokem sedmi desetin na druhého Takaaki Nakagamiho. Třetí byl v tu chvíli Franco Morbidelli, čtvrtý Hafizh Syahrin a pátý Jonas Folger. Johann Zarco jel šestý, Alex Rins devátý, takže v bitvě o titul dnešní závod moc velký rozdíl neudělá. Sam Lowes pokračoval dvacátý třetí.

Po smolném víkendu v Brně vyhrává Thomas Lüthi závod na Silverstonu. Švýcar jel bezvadně a po zásluze vyhrál. Na druhém místě projel cílem Franco Morbidelli a třetí byl Takaaki Nakagami. Blízko pódia zůstal Malajec Syahrin, který se nakonec musel spokojit s čtvrtým místem. Protože Johann Zarco dostal třicetisekundovou penalizaci, nakonec obsadil dvaadvacátou pozici, takže závod bez bodu. Nakonec nejvíc získal Alex Rins, který startoval s nedoléčeným zraněním a ve finále bodoval sedmým místem v cíli. Španěl tak tak z náskoku lídra Zarca ukrojil v průběžném hodnocení devět bodů.

GP Velké Británie, Moto2 – Závod (18kol)
18°C, dráha suchá, 18°C, vlhkost: 74%

1 - Thomas LUTHI - SWI - Garage Plus Interwetten - Kalex - 38'49.473
2 - Franco MORBIDELLI - ITA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Kalex - +0.856
3 - Takaaki NAKAGAMI - JPN - IDEMITSU Honda Team Asia - Kalex - +1.179
4 - Hafizh SYAHRIN - MAL - Petronas Raceline Malaysia - Kalex - +1.359
5 - Jonas FOLGER - GER - Dynavolt Intact GP - Kalex - +1.970
6 - Lorenzo BALDASSARRI - ITA - Forward Team - Kalex - +5.292
7 - Alex RINS - SPA - Paginas Amarillas HP 40 - Kalex - +7.962
8 - Simone CORSI - ITA - Speed Up Racing - Speed Up - +8.421
9 - Mattia PASINI - ITA - Italtrans Racing Team - Kalex - +8.556
10 - Axel PONS - SPA - AGR Team - Kalex - +13.740
11 - Marcel SCHROTTER - GER - AGR Team - Kalex - +15.381
12 - Sandro CORTESE - GER - Dynavolt Intact GP - Kalex - +16.089
13 - Xavi VIERGE - SPA - Tech 3 Racing - Tech 3 - +16.564
14 - Julian SIMON - SPA - QMMF Racing Team - Speed Up - +22.155
15 - Danny KENT - GBR - Leopard Racing - Kalex - +22.190
16 - Xavier SIMEON - BEL - QMMF Racing Team - Speed Up - +27.892
17 - Jesko RAFFIN - SWI - Sports-Millions-EMWE-SAG - Kalex - +29.045
18 - Ratthapark WILAIROT - THA - IDEMITSU Honda Team Asia - Kalex - +29.195
19 - Iker LECUONA - SPA - CarXpert Interwetten - Kalex - +31.565
20 - Remy GARDNER - AUS - Tasca Racing Scuderia Moto2 - Kalex - +31.722
21 - Sam LOWES - GBR - Federal Oil Gresini Moto2 - Kalex - +32.701
22 - Johann ZARCO - FRA - Ajo Motorsport - Kalex - +35.232
23 - Edgar PONS - SPA - Paginas Amarillas HP 40 - Kalex - +38.296
24 - Robin MULHAUSER - SWI - CarXpert Interwetten - Kalex - +38.716
25 - Alex MARQUEZ - SPA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Kalex - +44.146

Závod nedokončil/neklasifikován:
Luca MARINI - ITA - Forward Team - Kalex - 1kolo
Miguel OLIVEIRA - POR - Leopard Racing - Kalex - 7kol
Isaac VIÑALES - SPA - Tech 3 Racing - Tech 3 - 0kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist