GP Velké Británie – Vińales slaví první zlato v MotoGP

Dnem závodu vyvrcholil dvanáctý podnik sezony Velká cena Velké Británie, kterou opět po roce přivítal okruh Silverstone. Po deštivých sobotních kvalifikacích odjeli jezdci všech tří tříd své závody na suché dráze. V třídě Moto3 slavil vítězství Brad Binder, který si tím upevnil pozici lídra soutěže. Jakub Kornfeil zůstal těsně za body šestnáctý. V třídě Moto2 vyhrál Thomas Lüthi, který musel kvůli otřesu mozku vynechat závod v Brně. Ke kontaktu s pádem došlo mezi Zarcem a domácím Lowesem. Neuvěřitelný byl závod královské kubatury, který hned po startu zastavila nehoda Pola Espargara a Lorise Baze. Klání plné soubojů na ostří nože vyhrál s velkým náskokem Maverick Viñales, který získal své první vítězství jezdce MotoGP. Slaví také Suzuki a to poprvé od roku 2007. Třináctý podnik sezony je už příští týden na pobřeží Jadranu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 20 kol odstartoval z první řady Cal Crutchlow (LCR Honda), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar). Druhá řada Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Eugene Laverty (Pull & Bear Aspar Team). Třetí řada Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich), Andrea Iannone (Ducati Team) a Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP). Kvalifikace se jela na vodě, start závodu MotoGP byl na suchém povrchu.

Krátce po startu převzal vedení Valentino Rossi, ale před Itala šel dopředu Maverick Viñales. Jenže před druhou zatáčkou došlo ke kontaktu mezi Lorisem Bazem (Avintia Racing) a Polem Espargarem (Monster Yamaha Tech 3). Oba skončili na trávě vedle dráhy, jejich stroje letěly vzduchem a v kotrmelcích dopadly v zatáčce zpět na dráhu, kde projížděli ostatní závodníci. Závod zastavili vyvěšením červených vlajek a sanita rychlé zdravotní pomoci zasahuje u Lorise Baze. Pol Espargaró byl z místa pádu odnášen na nosítkách. Oba jezdci mají být při vědomí.

  • 16:32 - Závod MotoGP zastaven.
  • 16:48 - Zelená na výjezdu z boxové uličky. Jezdci mají 60s na opuštění prostoru boxů. Rychlá startovní procedura. Závod bude na 19 kol.
  • oba jezdci (Pol Espargaró a Loris Baz) podle poslední zpráv vyvázli z nehody bez větších zranění
  • 16:55 - Start

Po startu si první místo udržel Cal Crutchlow, ale do druhého kola už najížděl jako první Maverick Viñales. Brit Crutchlow jel druhý, třetí Valentino Rossi. Šílený manévr předvedl Andrea Iannone, který se během prvního kola posunul na čtvrté místo. Maverick Viñales vedl ve třetím kole náskokem jedné sekundy a za sebou už měl Marca Márqueze. Ve třetí zatáčce došlo ke kontaktu Eugene Lavertyho se Stefanem Bradlem (Aprilia Racing Team Gresini) a Němec skončil v kotrmelcích na zemi. Problémy měl také Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich), který měl pád a na dráhu se vrátil poslední osmnáctý. V šestém kole pak havaroval podruhé a to už bylo trápení.

Po pěti kolech vedl Maverick Viñales náskokem přes dvě sekundy. Druhý jel Marc Márquez a za ním už Valentino Rossi, který měl pro závod zvolit starší verzi podvozku. Čtvrtý byl Cal Crutchlow, pátý Dani Pedrosa, šestý Andrea Iannone. Jorge Lorenzo byl osmý a sváděl souboje a Aleixem Espargarem. Alex Lowes (Monster Yamaha Tech 3) jel na bodech patnáctý a na čtrnáctou pozici mu scházelo půl sekundy.

V polovině závodu si vedoucí Maverick Viñales vytvořil náskok tří sekund. Na druhé pozici už jel Valentino Rossi, třetí Cal Crutchlow a čtvrtý Marc Márquez, který tam měl horkou chvilku, když se mu rozvibrovala jeho tovární RC213V. Andrea Iannone předjel Daniho Pedrosu a na Márqueze ztrácel necelé tři desetiny. Aleix Espargaró předjel Jorge Lorenza a jezdec Suzuki začal ukrajovat z náskoku sedmého Andrea Doviziosa (Ducati Team). Posledním jezdcem na bodech zůstával Alex Lowes. Aleix Espargaró dostal penalizaci jednu sekundu za výjezd mimo obrubníky.

Pět kol před koncem to byla neuvěřitelná bitva. Maverick Viñales vedl náskokem pěti sekund, ale z druhé pozice havaroval Andrea Iannone. Jeho místo zaujal Cal Crutchlow. Valentino Rossi ale sváděl souboje s Marcem Márquezem, které byly na ostří nože. V jednu chvíli dostal Márquez smyk předního kola a vyjel mimo dráhu. Vrátil se zpátky za Rossiho, kterého později předjel, ale je otázka, zda tam nedojde k nějaké časové penalizaci. Márquez dojel Cala Crutchlowa a začala bitva o druhé místo. Ta byla velmi intenzivní, Crutchlow Španělovi nic nedaroval a Márquez byl v jednu chvíli dlouhý, takže se propadl na pátou pozici.

Závod vyhrál Maverick Viñales, který si na konto připsal první triumf jezdce královské kubatury a pro Suzuki získal vítězství poprvé od roku 2007. Viñales je letos už sedmým jezdcem, který má na kontě minimálně jedno vítězství v závodě. Neuvěřitelná sezona. Na druhé pozici dokončil závod domácí borec Cal Crutchlow. Třetí v cíli byl Valentino Rossi, jenž si upevnil druhou pozici v MS a získal pár bodů na vedoucího Marca Márqueze, který závod dokončil čtvrtý a zůstává lídrem soutěže. Alex Lowes skončil třináctý, což je vynikající výsledek vzhledem k jeho počtu najetých kilometrů s prototypem MotoGP.

GP Velké Británie, MotoGP – Závod (20kol - 19kol)
18°C, dráha suchá, 18°C, vlhkost: 72%

1 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - 39'03.559
2 - Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - +3.480
3 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +4.063
4 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +5.992
5 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +6.381
6 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +12.303
7 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +16.672
8 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +19.432
9 - Danilo PETRUCCI - ITA - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +25.618
10 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +32.084
11 - Yonny HERNANDEZ - COL - Pull & Bear Aspar Team - Ducati - +36.131
12 - Eugene LAVERTY - IRL - Pull & Bear Aspar Team - Ducati - +39.130
13 - Alex LOWES - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +40.143
14 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +41.356
15 - Tito RABAT - SPA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +41.943
16 - Jack MILLER - AUS - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +47.610
17 - Scott REDDING - GBR - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +1'56.177

Závod nedokončil/neklasifikován:
Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - 6kol
Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - 17kol
Loris BAZ - FRA - Avintia Racing - Ducati - 0kol
Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - 0kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist