GP Velké Británie – Na Silverstonu slavil Bagnaia, Viňales druhý, Salač v Moto2 devátý

Závody Velké ceny Velké Británie byly nesmírně napínavé a divácky atraktivní. Jižní Anglie nabídla v neděli krásné slunečné počasí a nejvyšší teploty z celého britského víkendu. Závod třídy Moto3 vyhrál Dennis Foggia (Honda), Francesco Bagnaia (Ducati) slavil vítězství v MotGP a vítězem klání Moto2 byl Augusto Fernadez (Kalex). Český závodník Filip Salač (Kalex) byl v cíli závodu devátý, jeho zatím nejlepší výsledek v Moto2. Třináctá GP sezony MS silničních motocyklů je na programu za dva týdny v Rakousku.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 20kol odstartoval z první řady Johann Zarco (Prima Pramac Racing), Maverick Viňales (Aprilia Racing) a Jack Miller (Ducati Lenovo Team). Z druhé řady vyrazil Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP), Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) a Aleix Espargaró (Aprilia Racing). Třetí řada a trojice Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), Enea Bastianini (Gresini Racing Team) a Jorge Martin (Prima Pramac Racing).

Dobře odstartoval Johann Zarco, který si udržel vedení. Za Francouze se dostal jeho krajan Fabio Quartararo, třetí jel Jack Miller, čtvrtý Francesco Bagnaia a pátý byl Alex Rins. Za továrním jezdcem Suzuki hela dvojice Aprilie Maverick Viňales a sedmý Aleix Espargaró. Fabio Quartararo měl penalizaci z Assenu v podobě dlouhého kola, které absolvoval v závěru pátého kola, takže se díky tomu propadl na čtvrtou pozici.

Po pěti kolech vedl Johann Zarco, ale jen do osmé zatáčky, protože tam zaznamenal pád, který nebyl zvlášť těžký, ale Francouze to poslalo na konec závodního pole. Vedení převzal Jack Miller, který měl náskok 0,182 sekundy na druhého Alexe Rinse. Třetí Francesco Bagnaia byl v těsném závěsu za vedoucí dvojicí stejně jako čtvrtý Fabio Quartararo. Od šestého kola jel na špici pole Alex Rins, tovární jezdec Suzuki, která letos opustí MS silničních motocyklů. Duhý jel Jack Miller, třetí Francesco Bagnaia, čtvrtý byl Jorge Martin, čtvrtý Fabio Quartararo a pátý Maverick Viňales na jehož zadním kole jel Aleix Espargaró. Stefan Bradl (Repsol Honda) dostal dlouhé kolo za zkrácení trati, ale to Němci nemuselo příliš vadit, jelikož byl až jednadvacátý.

V polovině závodu vedl Alex Rins náskokem necelých čtyř desetin. Na druhé pozici pokračoval Francesco Bagnaia, třetí jel Jack Miller, jemuž na vedení chybělo 0,8 sekundy. V závěsu za vedoucí dvojicí jel čtvrtý Jorge Martin, pátý Maverick Viňales, šestý Fabio Quartararo a sedmý Joan Mir. První desítku uzavíral osmý Aleix Espargaró, devátý Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing) a desátý Enea Bastianini, který při startu přišel po kontaktu se soupeřem o levé přední aerodynamické křidélko. Francouz Johann Zarco zajel do boxů, kde závod v Británii ukončil.

Ve dvanáctém kole Francesco Bagnaia zaútočil na vedení a byl úspěšný, takže za Italem v sedle Ducati pokračoval Alex Rins, třetí jel Jack Miller, čtvrtý Jorge Martin a pátý Maverick Viňales, který byl v sekundě za vedoucím závodníkem. Pro Fabia Quartarara bylo důležité dojet před Aleixem Espargarem, protože ten je jeho hlavním rivalem v boji o vedení v šampionátu. Ve čtrnáctém kole se Jack Milelr dostal před Alexe Rinse, jel druhý a na týmového kolegu ztrácel jen dvě desetiny. Výborně si vedl Maverick Viňales, jemuž se povedlo dostat na čtvrtou pozici, kde ztrácel šest desetin na třetího Rinse. Z osmé pozice havaroval Joan Mir.

V době, kdy do konce zbývalo pět kol, vedl Francesco Bagnaia náskokem ken tří desetin. Za Italem jel jeho týmový kolega Jack Miller, třetí byl Alex Rins, jenž měl chvíli klid, protože Viňalese předjel Jorge Martin a oba chvíli bojovali o čtvrtou pozici. Viňales nakonec Martina překonal, ale na to, aby předjel Rinse měl jen čtyři kola a sekundu ztráty. Enea Bastianini se dostal před Fabia Quartarara a Miguel Oliveira předjel Aleixe Espargara, který byl devátý. Portugalec Oliveira si brousil zuby na Quartarara, jemuž docházely síly. V osmnáctém kole Maverick Viňales předjel třetího Rinse a osm desetin před sebou měl druhého Australana Millera, jehož ve stejném kole dostal. Ztráta na vedení a vítězství v závodě měla pro Viňalese hodnotu šesti desetin!

Francesco Bagnaia v posledních dvou kolech nezaváhal, odolal tlaku, a britský závod královské kubatury vyhrál. Druhý projel cílem Maverick Viňales, pro něhož je to návrat na stupně vítězů  od Assenu 2022. Třetí projel cílem Jack Miller. Enea Bastianini v posledním kole vybojoval čtvrté místo, když překonal Jorge Martina, a je nejlepším netovárním jezdce závodu v Británii. Lídrem průběžného hodnocení MotoGP zůstává Fabio Quartararo, který byl v cíli osmý a v závěru ještě svedl bitvu s Aleixem Espargarem, který i přes bolesti závod dokončil devátý.

GP Velké Británie, MotoGP – Závod (20kol)
22°C, dráha suchá, 44°C, vlhkost: 46%
1. # 63 Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati 40'10.260
2. # 12 Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +0.426
3. # 43 Jack Miller AU Ducati Lenovo Team Ducati +0.614
4. # 23 Enea Bastianini IT Gresini Racing MotoGP Ducati +1.651
5. # 89 Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati +1.750
6. # 88 Miguel Oliveira PT Red Bull KTM Factory Racing KTM +2.727
7. # 42 Alex Rins ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +3.021
8. # 20 Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +3.819
9. # 41 Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +3.958
10. # 72 Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +6.646
11. # 33 Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +7.730
12. # 10 Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +13.439
13. # 30 Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda +13.706
14. # 44 Pol Espargaro ES Repsol Honda Team Honda +13.906
15. # 21 Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +16.359
16. # 4 Andrea Dovizioso IT WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +20.805
17. # 73 Alex Marquez ES LCR Honda CASTROL Honda +21.099
18. # 87 Remy Gardner AU Tech3 KTM Factory Racing KTM +24.579
19. # 6 Stefan Bradl DE Repsol Honda Team Honda +28.773
20. # 40 Darryn Binder ZA WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +33.653
21. # 25 Raul Fernandez ES Tech3 KTM Factory Racing KTM +35.601
22. # 49 Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati +36.460
             
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 36 Joan Mir ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  # 5 Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist