GP Velké Británie: Márquez znovu vítězí, Kornfeil je pátý

Velká cena Velké Británie nabídla trojici napínavých závodů na suché dráze a bez toho, aniž by jakékoliv z klání ovlivnily vrtochy počasí. V MotoGP slavil vítězství Marc Márquez, v šestistovkách Esteve Rabat a v Moto3 Alex Rins. Nejlépe umístěným jezdcem z České republiky je pátý Jakub Kornfeil, jemuž také patří nejrychlejší kolo závodu. Karel Hanika obsadil dvanácté místo, Karel Abraham třinácté.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Z první pozice odstartoval Marc Márquez (Repsol Honda Team), druhý Andrea Dovizioso (Ducati Team) a třetí Jorge Loenzo (Movistar Yamaha MotoGP). Z druhé řady vyrazil top jezdec kategorie Open Aleix Espargaró (NGM Mobile Forward Racing), pátý Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) a šestý Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Český závodník Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) startoval do závodu na 20 kol čtrnáctý z páté řady.

Po startu šel do vedení Jorge Lorenzo následován Marcem Márquezem a Aleixem Espargarem. Karel Abraham přišel po startu o čtyři pozice a závod tak pro něj začínal z osmnáctého místa. Po druhém kole vedl Jorge Lorenzo, druhý byl Marc Márquez, třetí Andrea Dovizioso, čtvrtý Valentino Rossi a pátý Dani Pedrosa. Karel Abraham se posunul na patnácté místo a před sebou měl domácího Cala Crutchlowa (Ducati Team).

Po pěti kolech vedl Jorge Lorenzo, čtyři desetiny za ním jel Marc Márquez a tato vedoucí dvojice si vytvořila jednosekundový náskok na třetího jezdce v pořadí Valentina Rossiho, který předjel Andrea Doviziosa na něhož se už také dotahoval pátý Dani Pedrosa. Karel Abraham pokračoval patnáctý a pomalu umazával z náskoku Cala Crutchlowa, který v tu chvíli představoval 2,3 sekundy.
V polovině závodu vedl Jorge Lorenzo, ale na zadním kole měl Marca Márqueze, takže mezi oběma šlo předpokládat tuhý boj o první místo v závodu. Na třetí místo se posunul Dani Pedrosa, který nějakou dobu strávil za Rossim. Na pátém místě pokračoval Andrea Dovizioso. Ze závodu odstoupil Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3), jehož Yamahu zpomalil technický problém. Karel Abraham jel čtrnáctý. Osm kol před cílem Rossi předjel Španěla Pedrosu, který zároveň prohrál souboj s Doviziosem, takže v závodu pokračoval pátý.

Šest kol před cílem už vedl závodní pole Marc Márquez. Na druhém místě pokračoval Jorge Lorenzo a třetí Valentino Rossi už na vedoucí dvojici ztrácel necelých sedm sekund. Rossi navíc neměl třetí místo jisté, protože za sebou tahal Doviziosa na Ducati a Pedrosu na Hondě. Pět kol před cílem byl Márquez v jedné ze zatáček delší a vedení znovu převzal Jorge Lorenzo. Rodák z Mallorky chtěl Márquezovi ujet, ale to se mu nedařilo a schylovalo se k dalšímu souboji o zlato.

K tomu došlo v předposledním kole a do vedení se po zajímavém manévru posunul Marc Márquez. O třetí místo bojoval Valentino Rossi, Dani Pedrosa a Andrea Dovizioso. V závodu nepokračoval Álvaro Bautista (GO&FUN Honda Gresini), který havaroval.
Závod královské kubatury vyhrál Marc Márquez, druhé místo obsadil Jorge Lorenzo a třetí projel cílem Valentino Rossi. Nejlepším z jezdců kategorie Open je devátý Aleix Espargaró, nejlepším Britem pak desátý Scott Redding (GO&FUN Honda Gresini), který je zároveň nejlepším jezdcem na produkční Hondě RCV1000R. Karel Abraham závod dokončil třináctý.

GP Velké Británie, MotoGP – Závod (20kol)
polojasno, 18°C, dráha suchá, 29°C, vlhkost: 67%

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 40'51.835
2 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +0.732
3 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +8.519
4 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +8.694
5 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +9.238
6 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +24.746
7 - Stefan BRADL - GER - LCR Honda MotoGP - Honda - +26.717
8 - Andrea IANNONE - ITA - Pramac Racing - Ducati - +26.910
9 - Aleix ESPARGARO - SPA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +33.455 (Top Open)
10 - Scott REDDING - GBR - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +39.094
11 - Yonny HERNANDEZ - COL - Energy T.I. Pramac Racing - Ducati - +40.255
12 - Cal CRUTCHLOW - GBR - Ducati Team - Ducati - +43.027
13 - Karel ABRAHAM - CZE - Cardion AB Motoracing - Honda - +52.245
14 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Drive M7 Aspar - Honda - +58.981
15 - Alex DE ANGELIS - RSM - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +59.164
16 - Leon CAMIER - GBR - Drive M7 Aspar - Honda - +1'05.680
17 - Michael LAVERTY - GBR - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'10.939
18 - Danilo PETRUCCI - ITA - Octo IodaRacing Team - ART - +1'16.834
19 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Avintia - +1'16.904
20 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Avintia - +1'34.939
21 - Broc PARKES - AUS - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'38.442
22 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +1kolo

Závod nedokončil/ neklasifikován:
        Alvaro BAUTISTA - SPA - GO&FUN Honda Gresini - Honda - 2kola

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist