GP Velké Británie – Dovizioso vyhrál, Viñales s Rossim na pódiu, Abraham třináctý

Den závodu britské Grand Prix byl ve znamení krásného slunečného počasí. Pod blankytně modrou oblohou jezdci všech tříd předvedli nesmírně napínavé závody, které se musely líbit. V třídě Moto3 vyhrál Aron Canet, Jakub Kornfeil skončil třiadvacátý. Závod Moto2 vyhrál Japonec Takaaki Nakagami před Pasinim a Morbidellim. V královské kubatuře slaví vítězství Andrea Dovizioso, druhý projel cílem Maverick Viñales a ve svém 300.startu jezdce královské kubatury končí Valentino Rossi třetí. Český závodník Karel Abraham bodoval třináctým místem v cíli. Třináctý podnik sezony je na programu za dva týdny v Misanu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 20 kol závodu startoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a Cal Crutchlow (LCR Honda). Z druhé řady vyrazil Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP), Jorge Lorenzo (Ducati Team) a Andrea Dovizioso (Ducati Team). Třetí řada Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) a Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini). Vítěz Warm Upu Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR) startoval čtrnáctý. Karel Abraham (Pull&Bear Aspar Team) do závodu vyrazil devatenáctý. Na startu chyběl Jonas Folger (Monster Yamaha Tech 3), který měl v zahřívacím tréninku těžký pád a třebaže nemá nic zlomeného, lékaři mu startovat neumožnili.

Po startu šel do vedení Valentino Rossi, který měl těsně za sebou Marca Márqueze a Cala Crutchlowa. Do druhého kola najel první Rossi, druhý Márquez, třetí Viñales, čtvrtý Crutchlow, pátý Dovizioso. Karel Abraham po startu ztratil a jel dvacátý, sekundu za Lorisem Bazem (Avintia Racing). Ve druhém kole bylo vidět, že se vedoucí trojice trhá a chce ostatním ujet. Druhou skupinu vedl Cal Crutchlow a za sebou měl Doviziosa, Lorenza a Pedrosu. Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing)byl osmý, což by byla pro KTM výborná pozice, pokud by to Španěl udržel až do cíle.

Ve třetím kole vedl Valentino Rossi náskokem jedné sekundy a nastavil nový rekord okruhu 2'01,855 sekundy. Za Italem jel Maverick Viñales, který zvolil měkkou zadní pneumatiku, třetí byl Marc Márquez, čtvrtý Andrea Dovizioso, pátý Cal Crutchlow, šestý Jorge Lorenzo, sedmý Dani Pedrosa a osmý Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3). Jako první padá Sam Lowes (Aprilia Racing Team Gresini), který v závodě končí, nicméně nekončí v mistrovství světa, protože právě v neděli podepsal s týmem Interwetten Moto2.

Po pěti kolech je náskok prvního Valentina Rossiho na sedmi desetinách, takže Ital svým pronásledovatelům nemůže ujet a ti se desetinu po desetině přibližují. Skupinu pronásledovatelů vede Maverick Viñales, třetí je Andrea Dovizioso, čtvrtý Marc Márquez a pátý Cal Crutchlow. Šestý Jorge Lorenzo už na Crutchlowa ztrácel přes dvě sekundy. Karel Abraham jel jednadvacátý, což v tuto chvíli představovalo poslední místo závodního pole.

V polovině závodu nastavuje Marc Márquez nový rekord okruhu na hodnotu 2'01,560 sekundy. S náskokem půl sekundy vede Valentino Rossi, na druhé místo se posunul Andrea Dovizioso, třetí je Maverick Viñales, čtvrtý Marc Márquez a pátý Cal Crutchlow. Soubojem o druhé místo Rossi získává cenné desetiny a výhodu v závěru jedenáctého kola navyšuje na osm desetin. Karel Abraham postupuje pořadím a jede osmnáctý, když za sebou nechal Bradley Smithe (Red Bull KTM Factory Racing), Hectora Barberu (Avintia Racing) a Jacka Millera (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS). Na sedmnáctého Baze ztrácí brněnský závodník desetinu.

Sedm kol před cílem se zakouřilo z motoru Marca Márqueze a Španěl skončil. Mezitím se schylovalo k bitvě o vítězství mezi Valentinem Rossim a Andrea Doviziosem, který byl nyní v pozici lídra šampionátu. Oba jezdce dělily jen tři desetiny a Dovizioso vypadal, že bude mít v závěru víc sil než jeho krajan Rossi. Třetí jel Maverick Viñales, čtvrtý Cal Crutchlow a na pátou pozici se posunul Jorge Lorenzo, který byl ale mimo bitvu o stupně vítězů. Karel Abraham figuroval na šestnácté pozici, tři sekundy za patnáctým Tito Rabatem (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing).

Tři kola před koncem závodu už dělilo první tři jezdce jen desetinky a v polovině sedmnáctého kola Andrea Dovizioso převzal vedení závodního pole. Ital v sedle Ducati pořádně tlačil na pilu a začal se Rossimu vzdalovat, protože v nájezdu do osmnáctého kola je dělilo půl sekundy. Maverick Viñales zaútočil na týmového kolegu Rossiho a jel druhý, čtyři desetiny za Doviziosem. Valentino Rossi byl třetí a čtyři desetiny za sebou měl Cala Crutchlowa, který chtěl doma moc na stupně vítězů. Mezitím havarovala dvojice Italů Andrea Iannone a Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich). Iannone narazil do zadního kola Petrucciho Ducati a oba šli ve vysoké rychlosti k zemi. Ze závodu odstoupil Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini).

Závod britské Grand Prix vyhrál Andrea Dovizioso, který je novým lídrem průběžného hodnocení královské kubatury. Na druhém místě projel cílem Maverick Viñales, který na vítězství ztratil desetinu. Třetí závod dokončil Valentino Rossi pro něhož to byl jubilejní 300.start v královské kubatuře. Domácí závodník Cal Crutchlow skončil čtvrtý, nejlepší jezdec netovárního týmu. Karel Abraham bodoval třináctým místem v cíli. Parádně zajel Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing), protože ten projel cílem jedenáctý, ale v dojezdovém kole havaroval a zůstal značně otřesen.

GP Velké Británie, MotoGP – Závod (20kol)
25°C, dráha suchá, 40°C, vlhkost: 36%
1. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 173.7 40'45.496
2. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 173.6 +0.114
3. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 173.6 +0.749
4. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda 173.5 +1.679
5. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati 173.4 +3.508
6. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 173.2 +7.001
7. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 172.9 +10.944
8. # 45 Scott REDDING GBR OCTO Pramac Racing Ducati 172.7 +13.627
9. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 172.6 +15.661
10. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Pull&Bear Aspar Team Ducati 171.9 +25.279
11. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM 171.5 +30.336
12. # 53 Tito RABAT SPA EG 0,0 Marc VDS Honda 171.4 +31.609
13. # 17 Karel ABRAHAM CZE Pull&Bear Aspar Team Ducati 171.4 +31.945
14. # 8 Hector BARBERA SPA Reale Avintia Racing Ducati 171.3 +33.567
15. # 76 Loris BAZ FRA Reale Avintia Racing Ducati 171.3 +33.901
16. # 43 Jack MILLER AUS EG 0,0 Marc VDS Honda 170.7 +43.012
17. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM 170.3 +48.683
                 
  Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 171.8 2kola
  # 9 Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Racing Ducati 171.8 3kola
  # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 171.8 3kola
  # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 173.6 7kol
  # 22 Sam LOWES GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 169.6 15kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist