GP Valencie – Dovizioso slaví vítězství, KTM první pódium

Dnem závodu Velké ceny Valencie vyvrcholil devatenáctý, závěrečný podnik sezony 2018. Počasí nebylo ideální, od rána pršelo, a jezdci měli co dělat, aby své stroje udrželi na dráze. To se ne každému povedlo, takže jsme byli svědky celé řady krkolomných pádů. V třídě Moto3 všechny překvapil patnáctiletý Turek Can Öncü, jenž ve Valencii nastoupil na divokou kartu a stihl vyhrát svůj první závod série Grand Prix. V třídě Moto2 vyhrál další jezdec KTM Miguel Oliveira. Závod královské kubatury museli v polovině zastavit, protože vody na dráze už bylo víc než pneumatiky dokázaly zvládnout. Restart vyhrál Andrea Dovizioso před Alexem Rinsem a Polem Espargaró, který si na konto připsal první stupně vítězů MotoGP stejně jako rakouská KTM. Karel Abraham bodoval čtrnáctým místem, Jakub Kornfeil byl patnáctý. Sezona 2018 skončila, ale příprava na novou už začíná v úterý dvoudenním testem MotoGP.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 27 kol (WET) odstartoval z první řady Maverick Viňales (Movistar Yamaha MotoGP), Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) a Andrea Dovizioso (Ducati Team). Druhá řada a Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing). Třetí řada Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR), Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) a Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) startoval šestnáctý, Karel Abraham (Ángel Nieto Team) osmnáctý.

Perfektně odstartoval Alex Rins, který od prvních metrů převzal vedení závodního pole a s každou zatáčkou najížděl náskok na Mavericka Viňalese s Andrea Doviziosem, kteří jeli za ním. Marc Márquez byl čtvrtý a Valentino Rossi předvedl skok z šestnácté na sedmou pozici, takže bitva o celkové třetí místo byla stále otevřená. Karel Abraham ztratil a jel dvaadvacátý, poslední byl Jordi Torres (Reale Avintia Racing). Prvním jezdcem, který havaroval byl ve třetím kole Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini).

Po pěti kolech vedl Alex Rins náskokem čtyř sekund. Na druhém místě byl Andrea Dovizioso, sedm desetin za ním jel Marc Márquez. Jezdec KTM Pol Espargaró byl čtvrtý a sedm desetin za sebou už mohl tušit pátého Danila Petrucciho, protože původně čtvrtý Jack Miller havaroval. Ital Valentino Rossi jel šestý, sekundu za sebou měl Mavericka Viňalese, jemuž mokré podmínky evidentně nesedí. V sedmém kole havaroval Michelle Pirro (Ducati Team) a na zemi skončil také Danilo Petrucci, Pol Espargaró a Thomas Lüthi. V osmém kole těžce havaroval Marc Márquez, naštěstí odešel z místa pádu po svých.

Vody bylo na dráze hodně, ale klání nikdo i po sérii nehod nezastavl, takže všichni jeli na maximum dál. První Alex Rins vedl náskokem 2,9 sekundy. Druhý byl Andrea Dovizioso, který měl 3,5 sekundy za sebou Valentina Rossiho. Čtvrtý pokračoval Maverick Viňales, pátý byl Andrea Iannone a šestý Franco Morbidelli. Brněnský závodník Karel Abraham byl na sedmnácté pozici. V desátém kole havaroval Andrea Iannone, jenž se tak rozloučil s týmem Suzuki, protože přestupuje k Aprilii.

Ve třináctém kole spadl Franco Morbidelli a krátce potom letěl ven z dráhy Maverick Viňales, který tím prohrál bitvu o celkové třetí místo v šampionátu. Valentino Rossi mezi tím dojel Andrea Doviziosa a chtěl před Itala, protože viděl šanci závod vyhrát. Pršelo stále víc a na zemi skončil další jezdec, tentokrát Bradley Smith (Red Bull KTM Factory Racing). Tento závod byl opravdu pro tvrdé povahy. V patnáctém kole začala bitva na špici pole, Alex Rins přišel o vedení a na špici bojoval Andrea Dovizioso s Valentinem Rossim. V tu chvíli ale vedení závodu klání zastavilo červenými vlajkami.

- 14.25 hodin – závod zastaven z důvodu velkého množství vody na trati. Klání bude restartováno a pořadí na startu bude dle postavení jezdců po 13 kole závodu. Restart bude na 14 kol, alespoň nyní je taková informace.
- 14.50 hodin – boxová ulička otevřena v 15:00 SEČ, jezdci mají 60s na výjezd
- 14.53 hodin - restart na 14 kol. První řada Alex Rins, Andrea Dovizioso, Valentino Rossi. Druhá řada Dani Pedrosa, Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) a Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu). Karel Abraham startuje čtrnáctý.
- 15.06 hodin - START (14kol) ... dráha mokrá, neprší

Po startu si vedení udržel Alex Rins, ale v nájezdu do druhého kola šel před jezdce Suzuki Andrea Dovizioso. Třetí byl Valentino Rossi, čtvrtý Pol Espargaró, pátý Dani Pedrosa, šestý Takaaki Nakagami a sedmý Álvaro Bautista, který jel svůj poslední závod MotoGP. Karel Abraham ztratil a jel patnáctý. Za brněnským závodníkem byl už jen Jordi Torres.

Ve třetím kole si vedoucí skupina udržovala rozestupy na třech desetinách, naopak o čtvrté místo probíhala intenzivní bitva mezi Polem Espargarem a Danim Pedrosou, který v cíli uzavře závodní  kariéru jezdce mistrovství světa. První Dovizioso nastavil tempo, kterým chtěl své dva soupeře setřást, ale Rins byl stále blízko a to samé platili v Rossiho případě. Čtvrtý Espargaró už na pódium ztrácel šest sekund, ale to vše se mohlo během sekundy změnit.

Těsně před polovinou Valentino Rossi dojel Alexe Rinse a okamžitě se posunul před Španěla. Na prvního Andrea Doviziosa mu v tu chvíli scházely dvě sekundy. Čtvrtý jel Pol Espargaró, pátý Michele Pirro, šestý Dani Pedrosa, sedmý Takaaki Nakagami a osmý byl Johann Zarco, který v tuto chvíli na finální Top5 nedosáhl, ale měl jistý status nejlepšího jezdce netovárního týmu. V devátém kole spadl z desáté pozice Álvaro Bautista, jehož málem předjelo zadní kolo. V tu chvíli to znamenalo, kdo dojede, ten boduje.

Pět kol před cílem bylo vidět, že Andrea Dovizioso nasadil tempo, které jeho soupeři nedokázali akceptovat. Jeho obětí se stal v jedenáctém kole Valentino Rossi, který spadl z druhé pozice. To znamenalo, že na druhou pozici se posunul Alex Rins a třetí jel jezdec KTM Pol Espargaró. Ital Rossi se vrátil do závodu, ale na třináctou pozici. Celkové třetí místo má ale jisté.

Restartovaný závod vyhrál Andrea Dovizioso, který vítězí v posledním závodě sezony 2018. Na druhém místě závod dokončil jezdec Suzuki Alex Rins, další parádní výkon a celkové umístění v Top5. Třetí skončil k radosti všech příznivců KTM Pol Espargaró, který pro sebe a rakouského výrobce získal první stupně vítězů v MotoGP. Karel Abraham závod dokončil na čtrnáctém místě a od úterních testů zahájí novou éru jezdce týmu Reale Avintia Racing. Dani Pedrosa ukončil závodní kariéru pátým místem v cíli.

GP Valencie, MotoGP – Závod (27kol - restart 14kol)
13°C, dráha mokrá, 13°C, vlhkost: 98%
1. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 24'03.408
2. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.750
3. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +7.406
4. # 51 Michele PIRRO ITA Ducati Team Ducati +8.647
5. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +13.351
6. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +32.288
7. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +32.806
8. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +33.111
9. # 6 Stefan BRADL GER LCR Honda CASTROL Honda +36.376
10. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +37.198
11. # 45 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +44.326
12. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +46.146
13. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +52.809
14. # 17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati +1'10.628
15. # 81 Jordi TORRES SPA Reale Avintia Racing Ducati +1'16.739
               
  Závod nedokončil/neklasifikován/nestartoval:      
  # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Angel Nieto Team Ducati  
  # 25 Maverick VI?ALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha  
  # 9 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati  
  # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda  
  # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati  
  # 21 Franco MORBIDELLI ITA EG 0,0 Marc VDS Honda  
  # 12 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Riksa přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Motogpmania přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist