GP Valencie: Mistry světa jsou Márquez, Espargaró a Viňales

Je dobojováno. Poslední dvě volná místa v tajence letošních mistrů světa mají svá jména a pětašedesátý ročník motocyklového šampionátu končí. Mistrem světa třídy Moto3 je Maverick Viňales, Mistrem světa třídy Moto2 Pol Espargaró a Mistrem světa MotoGP Marc Márquez.

Kapitoly článku

MotoGP – závod

Do posledního závodu sezony odstartoval z první pozice Marc Márquez (Repsol Honda Team), jako druhý startoval Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing) a třetí Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). O titulu stále nebylo rozhodnuto a rozhodující souboj čekal na dvojici Marc Márquez – Jorge Lorenzo. Márquez vedl náskokem třinácti bodů a stačilo mu dojet do čtvrtého místa, bez ohledu na výsledek Jorge Lorenza.

Ital Luca Scassa jel v závěru sezony za zraněného Karla Abrahama u českého týmu Cardion AB Motoracing a na startu mu patřila dvaadvacátá pozice. Lukáš Pešek (Came IodaRacing Project) se do posledního závodu sezony kvalifikoval pětadvacátý.

Výborně odstartoval Jorge Lorenzo, protože byl v první zatáčce na vedoucí pozici, ale musel odolávat atakům druhého Daniho Pedrosy. Na třetím místě jel Marc Márquez těsně následován Valentinem Rossim (Yamaha Factory Racing). Ital ale čtvrtou příčku dlouho neudržel, protože ho ve druhém kole předjel Álvaro Bautista (GO&FUN Honda Gresini). Luca Scassa figuroval na jednadvacáté pozici, Lukáš Pešek jel třiadvacátý.

Před sto tisíci diváky předváděl Lorenzo s Pedrosou skvělé souboje o vedení v závodu, což nahrávalo Marcu Márquezovi, který na třetím místě šetřil síly na finále závodu. V pátém kole závodu už byli mimo hru Lukáš Pešek a Damian Cudlin (Paul Bird Motorsport).
V desátém kole došlo po dalším souboji mezi Lorenzem a Pedrosou k vyjetí jezdec Repsol Hondy mimo trať (bude předmětem vyšetřování po skončení závodu) a jeho propadu na pátou pozici. Do čela se okamžitě posunul Marc Márquez jemuž celá tato situace nahrála. Ve stejném kole šel ale znovu do vedení Jorge Lorenzo a začal útočit Valentino Rossi, který předjel Bautistu a vydal se na stíhací jízdu za vedoucí dvojicí. V závodu už nepokračoval Cal Crutchlow (Monster Yamaha Tech 3), takže jeho poslední klání s Yamahou skončilo ve štěrku únikové zóny.

V polovině závodu už byl poměrně klid. Jorge Lorenzo vedl náskokem devíti desetin před druhým Marcem Márquezem. Na třetím místě pokračoval Dani Pedrosa, který předjel Valentina Rossiho. Za Rossim jel pátý Álvaro Bautista, šestý Stefan Bradl (LCR Honda MotoGP), sedmý Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3), osmý Nicky Hayden (Ducati Team), devátý Andrea Iannone (Pramac Racing) a první desítku uzavíral Andrea Dovizioso (Ducati Team). Luca Scassa byl dvacátý.

Pět kol před cílem byl na dráze celkem klid. První Jorge Lorenzo vedl náskokem přes dvě sekundy, na druhého Marc Márqueze se sice dotáhl jeho týmový kolega Dani Pedrosa, ale to Španělovi nemuselo vadit, protože bojuje o titul mistra světa a ten získá i přesto, že cílem projede třetí. Valentino Rossi byl čtvrtý, ale natolik daleko, že do souboje o pozice na stupních vítězů neměl šanci zasáhnout. Spadl Andrea Iannone a v závodu pokračovalo dvacet jezdců.

Cílem posledního závodu sezony projel na prvním místě Jorge Lorenzo, na druhé pozici závod dokončil Dani Pedrosa a na třetím místě se umístil Marc Márquez. Dvacetiletý Španěl Marc Márquez se tak stává nejmladším světovým šampionem královské kubatury. Luca Scassa dokončil závod osmnáctý.
Mistrem světa MotoGP 2013 je Marc Márquez, titul vicemistra patří Jorge Lorenzovi, celkově třetí letošní ročník dokončil Dani Pedrosa.

Slavnostní ceremoniál ve Valencii dnes večer ukončí sezonu 2013. Už v pondělí, ale ve Valencii začíná příprava na novou sezonu 2014 třídenním testem.

GP Valencie, MotoGP – závod
polojasno, 23°C, dráha suchá, 26°C

1 - Jorge LORENZO - SPA - Yamaha Factory Racing - Yamaha - 46'10.302
2 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +3.934
3 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +7.357
4 - Valentino ROSSI - ITA - Yamaha Factory Racing - Yamaha - +10.579
5 - Alvaro BAUTISTA - SPA - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +14.965
6 - Stefan BRADL - GER - LCR Honda MotoGP - Honda - +24.399
7 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +29.043
8 - Nicky HAYDEN - USA - Ducati Team - Ducati - +39.893
9 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +53.196
10 - Michele PIRRO - ITA - Ducati Test Team - Ducati - +1'02.983
11 - Aleix ESPARGARO - SPA - Power Electronics Aspar - ART - +1'04.197
12 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Blusens - FTR - +1'06.826
13 - Claudio CORTI - ITA - NGM Mobile Forward Racing - FTR Kawasaki - +1'11.481
14 - Danilo PETRUCCI - ITA - Came IodaRacing Project - Ioda-Suter - +1'13.643
15 - Colin EDWARDS - USA - NGM Mobile Forward Racing - FTR Kawasaki - +1'24.249
16 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Avintia Blusens - FTR - +1'33.010
17 - Michael LAVERTY - GBR - Paul Bird Motorsport - ART - +1kolo
18 - Luca SCASSA - ITA - Cardion AB Motoracing - ART - +1kolo
19 - Bryan STARING - AUS - GO&FUN Honda Gresini - FTR Honda - +1kolo
20 - Martin BAUER - AUT - Remus Racing Team - S&B Suter - +1kolo

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist