GP Turecka - 125 ccm pred zavodem

Takhle se radoval v Jerezu ze svych prvnich stupnu vitezu v zavodech Grand Prix cesky jezdec Lukas Pesek na tovarnim motocyklu Derbi.

Po dvou zavodech ma Spanel Alvaro Bautista na Aprilii Asparova tymu Master - MVA stoprocentni bilanci. A po neuveritelne serii, kdy naposled vyhral dva zavody po sobe Francouz Arnaud Vincent, tehdy to bylo v roce 2002 na Sachsenringu a Donningtonu, se tuto snuru podarilo prolomit prave tovarnimu jezdci Aprilie Bautistovi a v Turecku si jiste nenecha vzit tento spanelsky jezdec sanci na dalsi uspech.

Tovarni jezdec hornorakouske firmy KTM z Mattighofenu, Fin Mika Kallio, je zatim v prubeznem poradi na 2. miste, tedy na stejnem, kde skoncil vloni celkove v MS. Ovsem pouze jedno druhe misto z Qataru je mene, nez je u finskeho jezdce zvykem. Takze prave v Turecku se jiste pokusi tovarni pilot KTM o sve prvni vitezstvi. A to nesmime zapomenout na jeho tymoveho kolegu Juliana Simona ze Spanelska (8.). Asparova staj letos utoci na titul v nejslabsi obsahove tride v poctu 5 jezdcu. A krome uz jmenovaneho dvojnasobneho letosniho viteze Alvaro Bautisty, jsou na 3. a 4. miste v mistrovstvi sveta dalsi dva jezdci teto staje. Ital Mattia Pasini (3.) a Spanel Sergio Gadea (4.)
Cech Lukas Pesek je prozatim na 5. miste v prubezne tabulce. A ze patri mezi nejlepsi soucasne jezdce sampionatu teto tridy, dokazal i na poslednim zavode v Qataru, i kdyz zde zavod pro pad v poslednim kole nedokoncil, ale i zde bylo druhe misto velmi realne. Lukas Pesek je vsak letos rozhodne tak dobry, aby nejen ze zopakoval podium z premieroveho zavodu v Jerezu, ale ze, a to nejen dle meho nazoru, se mu dokonce podari v letosni sezone zavod Grand Prix vyhrat! Motocykl ma dle mineni nekterych odborniku dokonce ze vsech jezdcu nejrychlejsi, jestli je to skutecne Derbi nebo "Aprilka", to je v podstate jedno...
Nejlepsim pilotem na Honde je zatim prekvapive Madar Gabor Talmacsi (9.) z italske staje Humangest, ovsem prave madarsky jezdec dokazuje, ze letosni Honda ma do te lonske hodne daleko. Madar letos dojel nejlepe jako 8. a to je pro trojnasobneho viteze Grand Prix - ovsem na KTM, trochu malo.
Mistr sveta Svycar Thomas Lüthi se na Honde tymu Elit - Caffe Latte zatim skrome krci na 12. pozici dosavadni klasifikace. Doufejme, ze zatimni vykony byly predevsim otazkou nedolecene zlomeniny klicni kosti a ze si ctyrnasobny vitez a obhajce titulu brzy pripise na sve konto dalsi vitezstvi. Ale nechme hovorit statistiky mistrovstvi sveta tridy do 125 ccm: ty hovori bohuzel jinak, poslednim mistrem sveta v teto kubature, ktery obhajil svuj titul byl Japonec Haruchika Aoki v roce 1996.
Cesky mladicek Karel Abraham z ryze ceskeho tymu Cardion AB Motoracing by jiste rad zlepsil letosni dosavadni bilanci, 23. resp. 24. misto ze dvou uvodnich zavodu. A vloni se mu v Turecku darilo, dojel zde do cile jako 18.
GP Turecka 2005
Vloni zde celkem prekvapive vyhral Francouz Mike di Meglio na Honde pred Mattiou Pasinim na Aprilii a Japoncem Tomoyoshi Koyamou na Honde - ten ale letos jezdi Malaguti. Lukas Pesek dojel do cile 13., a Karel Abraham - jak uz napsano - videl cilovy sachovnicovy praporek jako 18.
Prubezny stav MS 125 ccm po dvou zavodech
1. A. Bautista 50 bodu
2. M. Kallio 33
3. M. Pasini 29
4. S. Gadea 25
5.L. Pesek 206. H. Faubel 20
7. P. Nieto 17
8. J. Simon 17
9. G. Talmacsi 13
10. S. Corsi 12

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist