GP Texasu – V Austinu vyhrál Rins, Bagnaia spadl, Salač pátý v Moto2™

Velká cena Texasu je již minulostí a my známe její vítěze i poražené. Všechny tři hlavní závody víkendu v Austinu jezdci odjeli pod blankytně modrou oblohou, ale za teplot, které se pohybovaly kolem dvaceti stupňů. Také hodně foukalo, což jezdcům působilo potíže. Každopádně všechny tři závody nabídly napínavou podívanou a parádní souboje. Klání třídy Moto3™ vyhrál poprvé v kariéře Ivan Ortola (KTM), lídrem série je po třech Grand Prix Daniel Holgado (KTM). Závod třídy Moto2™ vyhrál v těsné koncovce Pedro Acosta (Kalex), lídrem průběžného hodnocení zůstává, dnes druhý, Tony Arbolino (Kalex). Čech Filip Salač (Kalex) projel cílem pátý a v šampionátu mu patří výborná čtvrtá příčka. Závěr závodního víkendu MS silničních motocyklů v Texasu patřil klání královské kubatury. Závod plný pádů vyhrál Alex Rins (Honda), lídrem zůstává Marco Bezzecchi (Ducati). Čtvrté kolo MS je za dva týdny v Jerezu jako Velká cena Španělska.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do závodu na 20kol odstartoval z první řady Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Alex Rins (LCR Honda Castrol) a Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team). Z druhé řady vyrazil Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP), Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) a Aleix Espargaró (Aprilia Racing). Třetí řada a trojice Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP Team), Maverick Viňales (Aprilia Racing) a Johann Zarco (Prima Pramac Racing).

Po startu si první pozici udržel Francesco Bagnaia, jehož těsně následoval Alex Rins, Jack Miller, Fabio Quartararo a Luca Marini. Krátce po startu kolidovala dvojice Jorge Martin (Prima Pramac Racing) a Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP). Ve třetí zatáčce Martin přišel o přilnavost a Márqueze vzal sebou. Horší bylo, že Márqueze obě motorky dotlačily až na ochrannou bariéru, ale naštěstí se za pomoci zdravotní služby dokázal postavit na nohy. V prvním kole také havaroval Aleix Espargaró. Ve třetím kole zůstával na špici Francesco Bagnaia, druhý Alex Rins ztrácel tři desetiny, třetí Jack Miller jel šest desetin za jezdcem LCR Hondy. Čtvrtý byl Fabio Quartararo, pátý Luca Marini a šestý jel Marco Bezzecchi, aktuální lídr průběžného hodnocení.

Po pěti odjetých kolech zůstával na špici Francesco Bagnaia, jehož náskok měl hodnotu dvou desetin. Alex Rins tak figuroval těsně za továrním jezdcem Ducati a bylo vidět, že by rád v Texasu vyhrál. Třetí Jack Miller ztrácel na první dva 1,2 sekundy a sekundu za Australanem jel čtvrtý Fabio Quartararo, pátý byl Luca Marini a pět sekund za vedoucími jezdci jel šestý Marco Bezzecchi. V sedmém kole spadl ze třetí pozice Jack Miller, který měl závod velmi dobře rozjetý, nicméně je bez bodů. Ve třetí zatáčce havaroval v devátém kole vedoucí jezdec Francesco Bagnaia, což byla pro Ducati studená sprcha po sobotním vítězství ve sprintu.

V polovině závodu vedl pole jezdců královské kubatury Alex Rins (LCR Honda Castrol), který si najel náskok 2,3 sekundy na druhého jezdce, kterým byl Fabio Quartararo. Za Francouzem jel na třetí pozici Luca Marini, čtvrtý byl s výraznou ztrátou tří sekund na týmového kolegu Marco Bezzecchi a za Italem jela v závěsu čtveřice Maverick Viňales, Johann Zarco, Miguel Oliveira a Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing). Když z desáté pozice havaroval Joan Mir (Repsol Honda Team), v závodu pokračovalo patnáct jezdců, což znamená, že kdo závod dokončí, bude také bodovat. Spadl Brad Binder. Jihoafričan ale v závodu pokračoval, aby získal alespoň jeden bod. Ve třináctém kole spadl Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu).

Osm kol před cílem závodu byl náskok prvního Alexe Rinse na 1,7 sekundy. Na druhé místo se posunul Luca Marini, který předjel Fabia Quartarara a od vítězství ho nyní dělily jen necelé dvě sekundy. Čtvrtý Marco Bezzecchi ztrácel na pódium 4,5 sekundy, což již nebylo v jeho silách vymazat, každopádně body za čtvrté místo Italovi v průběžném hodnocení jen pomůžou. Jenže ve čtrnáctém kole Itala předjel Maverick Viňales a Miguel Oliveira. Bezzecchi teď musel bojovat o šesté místo s Johannem Zarcem.

V patnáctém kole vedl Alex Rins náskokem 2,7 sekundy. Španěl vůbec neztrácel, naopak dokázal náskok na druhého navýšit. Druhé místo pevně držel Luca Marini, třetí Fabio Quartararo už na Itala ztrácel sekundu. Čtvrtý Maverick Viňales jel necelé čtyři sekundy za pódiem. Pátý jel Miguel Oliveira, šestý byl Marco bezzecchi, sedmý Johann Zarco, osmý Franco Morbidelli, devátý Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing MotoGP) a desátý Augusto Fernandez (GASGAS Factory Racing Tech3), pro něhož by to byl nejlepší výsledek jeho první sezony v MotoGP™. V předposledním kole havaroval Stefan Bradl (Repsol Honda Team) z bodované jedenácté pozice.

Španěl Alex Rins dokázal udržet motorku ve svislé pozici až do cíle a vyhrál Velkou cenu Texasu. Skvělý výkon jezdce, který po zkušenostech u Suzuki závodí letos prvním rokem u privátní stáje LCR, jenž tím dosáhla 100.pódia v historii. Druhý projel cílem Luca Marini, třetí byl Fabio Quartararo. Všichni tři jezdci mají z pódia rozhodně velkou radost. Marco Bezzecchi závod dokončil šestý, nicméně i přesto si udržel pozici lídra průběžného hodnocení.

GP Texasu, MotoGP™ – ZÁVOD
21°C, dráha suchá, 41°C, vlhkost: 32%
1. #42  Alex Rins ES LCR Honda CASTROL Honda 41'14.649
2. #10  Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +3.498
3. #20  Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +4.936
4. #12  Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +8.318
5. #88  Miguel Oliveira PT CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia +9.989
6. #72  Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +12.049
7. #5  Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati +12.242
8. #21  Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +20.399
9. #49  Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati +27.981
10. #37  Augusto Fernandez ES GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +28.217
11. #51  Michele Pirro IT Ducati Lenovo Team Ducati +32.370
12. #94  Jonas Folger DE GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +68.065
13. #33  Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +83.012
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #6  Stefan Bradl DE Repsol Honda Team Honda  
  #30  Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda  
  #36  Joan Mir ES Repsol Honda Team Honda  
  #1  Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati  
  #25  Raul Fernandez ES CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia  
  #43  Jack Miller AU Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  #73  Alex Marquez ES Gresini Racing MotoGP Ducati  
  #41  Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia  
  #89  Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist