GP Texasu – Texas patří Márquezovi, vyhrál pošesté

Víkend Grand Prix v Texasu uzavřel v neděli den závodu. Vítězem klání královské kubatury je již pošesté v řadě Marc Márquez, lídrem šampionátu je Andrea Dovizioso. Karel Abraham závod nedokončil. V třídě šestistovek slavil vítězství italský závodník Francesco Bagnaia. V třídě Moto3 vyhrál Jorge Martin, Jakub Kornfeil bodoval sedmým místem v cíli. Čtvrtý podnik sezony je již na půdě Evropy, konkrétně Velká cena Španělska v Jerezu s termínem v květnu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 20 kol odstartoval z první řady Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP), Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR) a Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3). Z druhé řady vyrazil penalizovaný vítěz kvalifikace Marc Márquez (Repsol Honda Team), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a Jorge Lorenzo (Ducati Team). Třetí řada Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), Andrea Dovizioso (Ducati Team) a Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). Karel Abraham (Ángel Nieto Team) startoval třiadvacátý.

Výborně odstartoval Andrea Iannone, který převzal vedení. Za Italem jel Marc Márquez, který ke konci prvního kola převzal vedení. Třetí jel Maverick Viñales, čtvrtý Cal Crutchlow, pátý Valentino Rossi, šestý byl Johann Zarco a sedmý Andrea Dovizioso, který na Francouze rychle dotahoval. Karel Abraham jel na čtyřiadvacáté pozici. Ve třetím kole Valentino Rossi usiloval o třetí pozici, ale k tomu potřeboval předjet Španěla Viňalese. Mezi tím se první dva vzdálili na rozdíl 1,4 sekundy a Andrea Iannone jel na hraně možností své Suzuki.

Po pěti odjetých kolech měl první Marc Márquez náskok 2,7 sekundy na druhého Itala Iannoneho za nímž už jel Maverick Viñales s Valentinem Rossim. V sedmém kole Španěl Itala předjel a něco podobného chystal na svého krajana také Rossi. Dvě sekundy ztrácel na čtvrtou pozici Johann Zarco, který měl na zadním kole Cala Crutchlowa. Brit byl předtím v jedné ze zatáček delší a propadl se až za jezdce Ducati, sedmého Andrea Doviziosa. Jorge Lorenzo (Ducati Team) jel na desáté pozici, poslední na bodech byl Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing). Karel Abraham pokračoval v závodu čtyřiadvacátý, jeho týmový kolega Bautista jel dvacátý. V devátém kole spadl Cal Crutchlow, který se do závodu vrátil před českého závodníka Abrahama. Havaroval také Hafizh Syahrin (Monster Yamaha Tech 3) pro něhož ale závod definitivně skončil.

Těsně před polovinou závodu zajel Karel Abraham do boxů a tam závod ukončil. Zřejmě následky sobotního pádu ve velké rychlosti. První Marc Márquez už vedl náskokem téměř pěti sekund a mířil v Texasu k šestému vítězství v řadě. Maverick Viñales byl druhý a 1,5 sekundy za sebou měl Andrea Iannoneho. Valentino Rossi jel čtvrtý a v jeho případě to zatím nevypadalo, že by měl na to překonat jezdce Suzuki a postavit se na stupně vítězů. Pátý Johann Zarco ztrácel na Rossiho necelé čtyři sekundy. Havaroval Alex Rins, který zůstal i s motorkou ve stopě, tak měl velké štěstí, že ho netrefili jezdci jedoucí za ním.

Pět kol před koncem se situace na předních pozicích příliš neměnila. Vedl Marc Márquez, druhý jel Maverick Viñales a třetí byl Andrea Iannone. Velké rozdíly mezi jednotlivými závodníky nesignalizovaly nějakou závěrečnou bitvu. O páté místo soupeřil Johann Zarco a Andrea Doovizioso. Jack Miller zase předjížděl hodně na tvrdo Jorge Lorenza, aby se dostal do první desítky. Vítěz závodu z Argentiny Cal Crutchlow jel poslední, takže s jistotou dnes na body nedosáhne. Do posledního kola najížděl první Marc Márquez s náskokem 7,7 sekundy na druhého Viňalese.

Pošesté vyhrává závod GP Texasu na Okruhu Amerik Marc Márquez. Od roku 2013 neprohrál kvalifikační bitvu a neprohrál ani bitvu v závodě. To je opravdu hodně zajímavá série. Na druhém místě závod dokončil Maverick Viñales, třetí projel cílem Andrea Iannone. Šestý Johann Zarco je nejlépe umístěným jezdcem netovárního týmu. Dani Pedrosa, který startoval krátce po operaci zápěstí skončil sedmý, takže body jsou a to Španěl chtěl.

GP Texasu, MotoGP – Závod (20kol)
22°C, dráha suchá, 35°C, vlhkost: 45%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'52.002
2. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +3.560
3. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +6.704
4. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +9.587
5. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +13.570
6. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +14.231
7. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +18.201
8. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +28.537
9. # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati +28.671
10. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +28.875
11. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +31.355
12. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati +34.993
13. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +37.264
14. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +39.335
15. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Angel Nieto Team Ducati +40.887
16. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +48.475
17. # 45 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +49.995
18. # 12 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda +51.115
19. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +59.055
20. # 10 Xavier SIMEON BEL Reale Avintia Racing Ducati +59.747
21. # 21 Franco MORBIDELLI ITA EG 0,0 Marc VDS Honda +1'00.513
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 10kol
  # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 12kol
  # 17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati 12kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4.5 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
jannyk přispěla 0.5 Kč
Foxx5 přispěl 0.5 Kč
turek přispěl 0.5 Kč
masi přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist