GP San Marina – Vyhrál superrychlý Pedrosa, Kornfeil byl pátý

Krásné letní počasí připravilo pro jezdce všech motocyklových kategorií příznivé podmínky. Závody mistrovství světa v Misanu nepostrádaly nezbytné napětí a překvapení. Velkou cenu San Marina vyhrál v třídě Moto3 Brad Binder, který má v průběžném hodnocení náskok přes sto bodů a teoreticky si titul může zajistit ještě před sérií po Pacifiku. Český závodník Jakub Kornfeil závod dokončil pátý. V třídě Moto2 slavil vítězství domácí závodník Lorenzo Baldassarri. Bitvu v závodu MotoGP vyhrál Dani Pedrosa, který si na konto připsal své letos první vítězství. Valentino Rossi skončil druhý, třetí projel cílem Jorge Lorenzo. Čtrnáctý podnik sezony je za dva týdny ve španělské Aragonii.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 28 kol startoval z první řady Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar). Z druhé řady vyrazil Marc Márquez (Repsol Honda Team), Michele Pirro (Ducati Team) a Andrea Dovizioso (Ducati Team). Třetí řada Cal Crutchlow (LCR Honda), Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) a Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar).

Po startu bylo v prvních zatáčkách hodně těsno, ale první tři jezdci si udrželi pozice jaké jim patřily na roštu, což znamená, že první jel Jorge Lorenzo, druhý Valentino Rossi a třetí Maverick Viñales. O čtvrté místo bojoval Andrea Dovizioso s Marcem Márquezem a Danim Pedrosou. Ve druhém kole Valentino Rossi předjel Jorge Lorenza a převzal vedení, což byl ten správný impuls pro všechny fanoušky, které bylo opravdu slyšet a také vidět.

Po pěti kolech bylo jasné, že úvod klání byl adrenalinovou záležitostí, protože to co jezdci předváděli v boji o třetí místo bylo neuvěřitelně napínavé. Marc Márquez chtěl před Viňalese, takže tam předvedli pár předjetí, které skončilo kontaktem, ale na který doplatil Maverick Viñales ztrátou pozice. Márquez tak jel třetí a snažil se dojet vedoucí jezdce tovární Yamahy. Maverik Viñales pak udělal chybu a přišel o další dvě pozice, takže jel šestý za Danim Pedrosou a Andrea Doviziosem. V osmém kole havaroval Alex Lowes (Monster Yamaha Tech3).

V polovině závodu vedl Valentino Rossi, který udržoval náskok na jedné sekundě, ale byly momenty, kdy se za Itala dostával druhý Jorge Lorenzo na rozdíl šesti desetin. Španěl Lorenzo měl za sebou Marca Márqueze a k vedoucí trojici se už přibližoval Dani Pedrosa, který byl hodně rychlý a ve čtrnáctém kole Márqueze předjel. Dani Pedrosa také v tu chvíli nastavil nový rekord okruhu 1'33,203 sekundy, který hned v dalším kole překonal maximem na 1'32,979 sekundy. Pátý Maverick Viñales ztrácel na čtvrtého Márqueze téměř šest sekund. Tempo předních závodníků bylo neuvěřitelné. Na šestém místě byl Andrea Dovizioso, sedmý Cal Crutchlow, osmý Michele Pirro, devátý Pol Espargaró a první desítku uzavíral Aleix Espargaró.

V osmnáctém kole už Dani Pedrosa předjel Jorge Lorenza a začal stahovat náskok vedoucího Valentina Rossiho. Ten v tu chvíli představoval jednu sekundu. V desáté zatáčce havaroval Aleix Espargaró a závod pro jezdce Suzuki skončil předčasně. Ve dvacátém kole už byl Dani Pedrosa na zadním kole Rossiho M1 a v jednadvacátém Rossiho předjel. V tomto momentě začala intenzvní bitva o vítězství v závodu. Třetí Jorge Lorenzo ztrácel na první dva přes sekundu, Márc Márquez ztrácel 3,6 sekundy na Lorenza.

Dani Pedrosa jel jako po kolejích a nastavoval jedno rychlé kolo za druhým. Risk s měkčí směsí předního kola fungoval dokonale a Španěl mířil k svému prvnímu vítězství od Malajsie 2015. Na Rossiho najel 1,7 sekundy a to by musel udělat fatální chybu, aby o vítězství přišel.

Závod vyhrál Dani Pedrosa, který navázal na letošní sérii, kdy v posledních osmi kláních vyhrává pokaždé jiný jezdec. Navíc všem, co o něm pochybovali ukázal, že vyhrávat umí. Na druhé pozici projel cílem domácí závodník Valentino Rossi, jenž je z výsledku zklamaný, protože chtěl doma vyhrát. Podpora italského závodníka z řad fanoušků je ale neuvěřitelná. Třetí byl Jorge Lorenzo, který prozradil, že prostě prvním dvěma nestačil. Co se týče šampionátu, tak v tomto směru získal nejvíc Valentino Rossi, který snížil ztrátu na vedení a navýšil náskok na třetího Lorenza.

AKTUALIZACE - Po skončení závodu dostal Cal Crutchlow (LCR Honda) penalizaci 1,5sekundy za nedovolené vyjetí přes obrubník (5x v zatáčce č.1) a v závodě byl klasifikován jako devátý. Později tuto penalizaci Britovi zrušili a proto je nyní v tabulce osmý. K zrušení trestu došlo na základě analýzy telemetrie z Britovy RC213V.

GP San Marina, MotoGP – Závod (28kol) - REVIZE VÝSLEDKŮ
28°C, dráha suchá, 43°C, vlhkost: 59%

1 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 43'43.524
2 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +2.837
3 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +4.359
4 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +9.569
5 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +15.467
6 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +19.676
7 - Michele PIRRO - ITA - Ducati Team - Ducati - +22.936
8 - Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - +25.702
9 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +27.155
10 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +33.968
11 - Danilo PETRUCCI - ITA - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +39.206
12 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +39.967
13 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +42.997
14 - Eugene LAVERTY - IRL - Pull & Bear Aspar Team - Ducati - +49.450
15 - Scott REDDING - GBR - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +54.879
16 - Yonny HERNANDEZ - COL - Pull & Bear Aspar Team - Ducati - +1'05.072
17 - Tito RABAT - SPA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +5kol

Závod nedokončil/neklasifikován:
Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - 11kol
Javier FORES - SPA - Avintia Racing - Ducati - 13kol
Alex LOWES - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - 21kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist