GP San Marina – V dešti vyhrál Márquez, Aegerter a Fenati

Den závodu v Misanu nebyl snadný, protože od rána silně pršelo a dráha byla plná vody. Hodně se padalo a to se podepsalo na samotných výsledcích. V třídě Moto3 slavil zlato na domácí půdě Romano Fenati, nejlepší výsledek sezony zaznamenal sedmý Jakub Kornfeil. V šestistovkách spadl lídr seriálu Morbidelli, závod vyhrál Dominique Aegerter. V královské kubatuře si plný počet bodů odváží Marc Márquez, druhý skončil Danilo Petrucci a třetí byl Andrea Dovizioso. Karel Abraham byl sedmnáctý. V září je na programu Velká cena Aragonie a pak už šampionát zamíří na říjnovou cestu po Pacifiku.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 28 kol startoval z první řady Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP), druhý Andrea Dovizioso (Ducati Team) a třetí Marc Márquez (Repsol Honda Team). Druhá řada Cal Crutchlow (LCR Honda), Jorge Lorenzo (Ducati Team) a Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3). Třetí řada Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), Danilo Petrucci a Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini). Český závodník Karel Abraham (Pull&Bear Aspar Team) startoval dvanáctý ze čtvrté řady společně s desátým Álvarem Bautistou (Pull&Bear Aspar Team) a Michele Pirrem (Ducati Team).

Po startu převzal vedení Jorge Lorenzo, druhý jel Marc Márquez, třetí Andrea Dovizioso a čtvrtý byl Maverick Viñales, který dnes startoval první. Ve třetí zatáčce spadl Karel Abraham, jemuž se podařilo vrátit na dráhu a v závodu pokračoval poslední třiadvacátý. Ve třetím kole jel vpředu Jorge Lorenzo s Marcem Márquezem. Třetí Andrea Dovizioso ztrácel devět desetin, Danilo Petrucci už figuroval na čtvrtém místě, Maverick Viñales byl pátý a těsně za sebou měl Cala Crutchlowa a Jacka Millera (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS).

Po úvodních pěti kolech měl Jorge Lorenzo náskok přes čtyři sekundy na druhého v pořadí Marca Márqueze. Jezdec Hondy ale druhé místo neudržel a za Lorenza se posunul Danilo Petrucci. Dvě Ducati jely na špici závodního pole a Andrea Dovizioso už pomalu připravoval Márquezovo předjetí. O šesté místo bojoval Jack Miller s Calem Crutchlowem. Brit nicméně spadl a do závodu se vrátil jednadvacátý. Z první pozice následně havaroval Jorge Lorenzo, který dostal pořádnou ránu do zad, když dopadl na asfalt a pro Španěla tak skončil dobře rozjetý závod. Vedl Danilo Petrucci, druhý jel Marc Márquez a třetí Andrea Dovizioso. Loris Baz dojel pátého Millera s nímž neustále bojoval. Vítěz kvalifikace Maverick Viñales byl čtvrtý, šest sekund za třetím Doviziosem. V desátém kole havaroval z šesté pozice Francouz Loris Baz.

V polovině závodu jela vpředu trojice Danilo Petrucci, Marc Márquez a Andrea Dovizioso. Všechny tři dělilo po půl sekundy, takže dost vyrovnané pole vzhledem k podmínkám. Osm sekund ztrácel na stupně vítězů čtvrtý Maverick Viñales, pátý jel Jack Miller, šestý byl jezdec na divokou kartu Michele Pirro. Sedmý jel Johann Zarco, osmý Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich), devátý Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) a první desítku uzavíral Sam Lowes (Aprilia Racing Team Gresini). Těsně před polovinou klání měl těžký pád Hector Barbera (Reale Avintia Racing) a na zemi skončil Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini). Bohužel pro Lowese, ten si perfektní pozici neudržel a v úvodu druhé poloviny závodů spadl ve čtvrté zatáčce.

V době, kdy do konce závodu zbývalo deset kol, zajel do boxů Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR), který měl nějaký technický problém. Loris Baz spadl podruhé, ale držel předposlední pozici, a osmnáctého Karla Abrahama o kolo předjela vedoucí trojice Danilo Petrucci, Marc Márquez a Andrea Dovizioso. Brit Cal Crutchlow už s Álvarem Bautistou bojoval o body za třinácté místo. Hodně těžký závod jel Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), prozatím poslední jezdec na bodech. V šesté zatáčce spadl Esteve Rabat (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing) a v závodu pokračovalo sedmnáct závodníků. Mezitím Danilo Petrucci zrychloval, ale stále nedokázal setřást druhého Márqueze, dokonce byl jednou málem na zemi. Dovizioso už na druhou pozici ztrácel něco přes dvě sekundy.

Posledních pět kol bylo o souboji mezi prvním Petruccim a druhým Márquezem. Oběma šlo o vítězství v závodě, Petruccimu navíc o vítězství na domácí půdě. Andrea Dovizioso na oba ztrácel pět sekund, takže ten je ohrozit nemohl. Márquez nic nevzdával a na Itala neustále vytvářel tlak s cílem ho donutit chybovat. Byly to nervy všech v boxech Pramac Racingu a Repsol Hondy. Do posledního kola najel první Danilo Petrucci s náskokem pár setin na Márqueze. Španěl oprávněně cítil, že závod může vyhrát.

V posledním kole Marc Márquez převzal vedení a závod vyhrál náskokem přes jednu sekundu. Danilo Petrucci byl blízko vítězství, nakonec slaví druhé místo. Třetí projel cílem Andrea Dovizioso, který má nyní společně s Márquezem 199 bodů. Maverick Viñales závod dokončil čtvrtý, šestý je Australan Jack Miller. V posledním kole spadl Johann Zarco, který svoji Yamahu dotlačil do cíle na patnácté pozici. Český závodník Karel Abraham závod dokončil sedmnáctý.

GP San Marina, MotoGP – Závod (28kol)
18°C, dráha mokrá, 19°C, vlhkost: 95%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 50'41.565
2. # 9 Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Racing Ducati +1.192
3. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +11.706
4. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +16.559
5. # 51 Michele PIRRO ITA Ducati Team Ducati +19.499
6. # 43 Jack MILLER AUS EG 0,0 Marc VDS Honda +24.882
7. # 45 Scott REDDING GBR OCTO Pramac Racing Ducati +33.872
8. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +34.662
9. # 94 Jonas FOLGER GER Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +54.082
10. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +57.964
11. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +1'00.440
12. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Pull&Bear Aspar Team Ducati +1'17.356
13. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda +1'35.588
14. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +1'38.857
15. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +2'02.212
16. # 76 Loris BAZ FRA Reale Avintia Racing Ducati +1kolo
17. # 17 Karel ABRAHAM CZE Pull&Bear Aspar Team Ducati +1kolo
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 53 Tito RABAT SPA EG 0,0 Marc VDS Honda 9kol
  # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 12kol
  # 22 Sam LOWES GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 13kol
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 15kol
  # 8 Hector BARBERA SPA Reale Avintia Racing Ducati 17kol
  # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati 22kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1.5 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
delphine přispěl 0.5 Kč
masi přispěl 0.5 Kč
nick675 přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist