GP San Marina – Rossi vítězí, Abraham nejlepší Open

Třináctý závodní víkend je minulostí a závody tří kubatur Velké ceny San Marina nabídly hezkou a napínavou podívanou s překvapením na závěr v podobě vítězství Valentina Rossiho v třídě MotoGP. Závod nejnižší kubatury vyhrál Alex Rins, klání šestistovek Moto2 Esteve Rabat.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Z první řady odstartoval do 28 kol závodu královské kubatury Španěl Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), druhý byl jezdec Ducati Andrea Iannone (Pramac Racing) a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Z druhé řady startovali oba jezdci tovární Hondy čtvrtý Marc Márquez a pátý Dani Pedrosa (oba – Repsol Honda Team), druhou řadu uzavíral Andrea Dovizioso (Ducati Team). Český závodník Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) stál na startu sedmnáctý a po své levici měl Leona Camiera (Drive M7 Aspar), po pravici Michaela Lavertyho (Paul Bird Motorsport).

Po startu jela na špici závodního pole trojice Jorge Lorenzo, Valentino Rossi a Marc Márquez. Andrea Iannone byl čtvrtý a na Márqueze už po prvním kole ztrácel sekundu. Karel Abraham jel šestnáctý, Mike Di Meglio (Avintia Racing) havaroval a v závodu nepokračoval, stejně byl na tom domácí Danilo Petrucci. Už ve druhém kole probíhala těžká bitva o druhé místo mezi Valentinem Rossim a Marcem Márquezem. Španěl Itala párkrát předjel, ale Rossi to Márquezovi vrátil a ve třetím kole Rossi předjel vedoucího Jorge Lorenza.
Po pěti úvodních kolech vedl závodní pole Valentino Rossi, Marc Márquez ztrácel jen dvě desetiny, Jorge Lorenzo už osm desetin. Se ztrátou tří sekund na Lorenza jel čtvrtý Andrea Iannone ve skupině s Danim Pedrosou a Andrea Doviziosem. Karel Abraham byl patnáctý, tři a půl sekundy za čtrnáctým Hiroshi Aoyamou (Drive M7 Aspar). V osmém kole havaroval Stefan Bradl (LCR Honda MotoGP), takže nula bodů pro Němce.

V devátém kole najel Marc Márquez na barevné obrubníky, motorka mu podjela a Španěl skončil na zemi. Dlouho se snažil Hondu nastartovat, což se mu nakonec podařilo a do závodu se zapojil na dvacátém místě. Závod tak vedl Valentino Rossi s náskokem dvou sekund na týmového kolegu Jorge Lorenza. Ital už nebyl pod tlakem Márqueze a byl hodně blízko vítězství v domácím prostředí. Dani Pedrosa se posunul na třetí místo, když si poradil jak Iannonem, tak Doviziosem. Karel Abraham jel v desátém kole závodu na třináctém místě.
V polovině závodu měl Valentino Rossi náskok 2,3 sekundy před druhým Jorge Lorenzem. Třetí Dani Pedrosa ztrácel na Lorenza 4,4 sekundy a musel počítat s útokem Andrea Doviziosa, který se ke Španělovi přibližoval. Nejlépe postaveným jezdcem kategorie Open byl desátý Aleix Espargaró. Karel Abraham pokračoval třináctý, tři sekundy za Japoncem Aoyamou, ale neustále jezdil rychlá kola a v devatenáctém kole už oba jezdce dělily jen dvě desetiny.

Pět kol před cílem dělilo oba vedoucí závodníky 2,8 sekundy. První jel Valentino Rossi, druhý Jorge Lorenzo a třetí byl Dani Pedrosa. Třináctý Karel Abraham dojel Hiroshi Aoyamu a Japonce předjel, takže byl nejlépe postaveným jezdcem produkční Hondy. Marc Márquez už byl osmnáctý a moc chtěl závod dokončit na bodech od nichž jej dělilo kolem deseti sekund. Nejlépe jedoucí jezdec kategorie Open Aleix Espargaró se posunul na osmé místo, kde ztrácel dvanáct sekund na sedmého Bradley Smitha.
Závod na domácí půdě okruhu v Misanu vyhrál Valentino Rossi, druhý projel cílem Jorge Lorenzo a Yamaha tak získala double. Třetí byl jezdec tovární Hondy Dani Pedrosa. V posledním kole spadl Aleix Espargaró a to znamená, že nejlepším jezdcem kategorie Open je český závodník Karel Abraham, jemuž v cíli patřilo jedenácté místo. Marc Márquez si z Misana nakonec odveze jeden bod, což ale nijak neohrozí jeho postavení vedoucího jezdce průběžného hodnocení.

GP San Marina, MotoGP – Závod (28 kol)
jasno, 25°C, dráha suchá, 37°C, vlhkost: 45%

1 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 44'14.586
2 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +1.578
3 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +4.276
4 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +5.510
5 - Andrea IANNONE - ITA - Pramac Racing - Ducati - +11.771
6 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +18.999
7 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +23.100
8 - Alvaro BAUTISTA - SPA - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +36.458
9 - Cal CRUTCHLOW - GBR - Ducati Team - Ducati - +38.480
10 - Yonny HERNANDEZ - COL - Energy T.I. Pramac Racing - Ducati - +45.878
11 - Karel ABRAHAM - CZE - Cardion AB Motoracing - Honda - +54.765 (TOP Open)
12 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Drive M7 Aspar - Honda - +56.775
13 - Scott REDDING - GBR - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +1'02.734
14 - Alex DE ANGELIS - RSM - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +1'13.546
15 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +1'15.948
16 - Leon CAMIER - GBR - Drive M7 Aspar - Honda - +1'20.760
17 - Michael LAVERTY - GBR - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'26.422
18 - Broc PARKES - AUS - Paul Bird Motorsport - PBM - +1kolo
19 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Avintia - +1kolo

Závod nedokončil/ neklasifikován:
Aleix ESPARGARO - SPA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - 1kolo
Stefan BRADL - GER - LCR Honda MotoGP - Honda - 22kol
Danilo PETRUCCI - ITA - Octo IodaRacing Team - ART - 27kol
Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Avintia - 0kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist