GP San Marina - Další debutové vítězství. V královské kubatuře si pro první místo dojel Franco Morbidelli

Šest závodů, pět různých vítězů. Taková je po Velké ceně v San Marinu bilance v MotoGP. Na okruhu Marca Simoncelliho si pro své debutové vítězství v královské kubatuře dojel Franco Morbidelli a potěšil tak všechny přítomné italské fanoušky. Na druhém místě skončil Francesco Bagnaia, pro nějž to bylo poprvé, co stál v MotoGP na pódiu. Zároveň to byl jeho první závod poté, co si v prvním tréninku na Grand Prix České republiky zlomil nohu. Třetí pozici pak obsadil Joan Mir. Čechův se v Misanu příliš nedařilo. Filip Salač skončil dvacátý, Jakub Kornfeil si pak v MotoE dojel pro šestnáctou pozici.

Kapitoly článku

MotoGP - Závod (27 kol)

Pole position si v sobotní kvalifikaci vyjel Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP), který nastavil čas 1'31,411 sekundy. Vedle něj se do první řady postavili jezdci Petronas Yamaha SRT, Franco Morbidelli a Fabio Quartararo. Druhá řada patřila Valentinovi Rossimu (Monster Energy Yamaha MotoGP), Jacku Millerovi (Pramac Racing) a Francescovi Bagnaiovi (Pramac Racing). Z třetí řady odstartovali Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR), jeho týmový kolega Joan Mir a Andrea Dovizioso (Ducati Team). O závod v San Marinu kromě Marca Márqueze přišel také Cal Crutchlow, který se v týdnu podrobil operaci karpálních tunelů. Léčba nešla dle jeho představ a lékaři mu start zakázali.

Do závodu se nejlépe odlepil Franco Morbidelli, který zaujal při vjezdu do první zatáčky pozici vedoucího pilota. Start se naopak nepovedl Maverickovi Viñalesovi, jenž se zařadil až za Morbidelliho s Valentinem Rossim. Na čtvrtém místě jel Jack Miller, pátou pozici si držel Fabio Quartararo a šestou Alex Rins.

Závod nedokončil Bradley Smith, který spadl ve třetím kole. Na osmém místě jezdil Francesco Bagnaia, na devátém Andrea Dovizioso a první desítku uzavíral Johann Zarco. Iker Lecuona jezdící na sedmnácté pozici dostal long lap penalty.

V sedmém kole zaútočil Fabio Quartararo na Mavericka Viñales, před kterého se záhy dostal a začal stíhat na třetím místě jezdícího Jacka Millera. Jen chvíli na to však lídr mistrovství světa po své chybě upadl a vrátil se na trať až na dvacáté příčce.

Viñales se sice chybou jezdce Petronasu dostal zpět na čtvrtou pozici, dlouho se na ní ale neohřál, když jej předjel Alex Rins. O příčku dolů se propadl také Joan Mir, před kterého se dostal Francesco Bagnaia, jenž se záhy dostal také před Viñalese.

Po deseti kolech závodu stále vedl Franco Morbidelli. Druhé místo patřilo Valentinovi Rossimu, třetí jezdil Jack Miller a čtvrtý byl Alex Rins. Pátá pozice patřila Francescu Bagnaiovi, který byl následovaný Joanem Mirem, Maverickem Viñalesem a Andreem Doviziosem. Vítěz minulého závodu Miguel Oliveira jezdil třináctý.

Valentino Rossi začal na Morbidelliho postupně ztrácet, a naopak se mu začali přibližovat Alex Rins Francescem Bagnaiou. Fabio Quartararo zajel do boxů ke svým mechanikům, kde si vyměnil motocykl a vrátil se zpět na trať. Dlouho na ní však nevydržel, když kvůli studené pneumatice krátce po výjezdu z pit lane upadl.

Francesco Bagnaia se mezitím dostal jak před Alexe Rinse, tak před Valentina Rossiho a zařadil se na druhou pozici. Johann Zarco se propadl z desátého místa na čtrnácté, Miguel Oliveira se posunul na místo jedenácté a Tito Rabat čtyři kola před cílem havaroval.

Vítězem závodu se stal Franco Morbidelli, který si v San Marinu dojel pro své první vítězství v královské kubatuře. Druhý skončil Francesco Bagnaia a třetí Joan Mir, který v posledním kole těsně předjel čtvrtého Valentina Rossiho. Páté místo připadlo Alexi Rinsovi následovanému Maverickem Viñalesem a Andreem Doviziosou.

GP San Marina, MotoGP – Závod (27 kol)
29°C, dráha suchá, 42°C, vlhkost: 54 %
1. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha 42'02.272
2. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +2.217
3. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.290
4. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +2.643
5. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +4.044
6. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +5.383
7. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +10.358
8. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +11.155
9. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +10.839
10. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +12.030
11. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +12.376
12. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +12.405
13. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +15.142
14. # 27 Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM +19.914
15. # 5 Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +20.152
16. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +22.094
17. # 73 Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +22.473
18. # 6 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +37.856
19. # 38 Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +1'18.831
Not Classified          
  # 53 Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati 5 Laps
  # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha 9 Laps

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 16 Kč od 8 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
33.petr přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
Paulo přispěl 2 Kč
Mr.Kaktus přispěl 2 Kč
Prusa-#94 přispěl 2 Kč
fireblader_puvodni přispěl 2 Kč
JA-NE přispěl 2 Kč
Ritchy přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist