GP Rakouska – Na první místo dostal Ducati Iannone, Dovizioso je druhý

Krásné slunečné počasí provázelo den závodu rakouské Grand Prix na okruhu Red Bull Ring. Desátý podnik zároveň odstartoval druhou polovinu sezony, která jak bylo vidět nabídne stejně napínavou, ne-li ještě napínavější podívanou než jsme viděli v prvních devíti víkendech. V třídě Moto3 vyhrál svůj první závod v mistrovství světa Joan Mir, Čech Jakub Kornfeil obsadil devatenácté místo. V závodu šestistovek Moto2 slavil vítězství lídr seriálu Johann Zarco. Závod královské kubatury vyhrál Andrea Iannone, jenž si tak na konto připsal první triumf v MotoGP. Druhý projel cílem Andrea Dovizioso, takže Ducati slaví zlatý double, který naposledy získala v roce 2007, vítězství v závodě je jejich první o roku 2010. Třetí projel cílem Jorge Lorenzo. Jedenácté kolo sezony zavede světový šampionát už příští týden do Brna na Velkou cenu České republiky.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 28 kol závodu královské kubatury startovala z první řady italská sestava Andrea Iannone (Ducati Team), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), Andrea Dovizioso (Ducati Team). Z druhé řady vyrazil čtvrtý Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), pátý Marc Márquez (Repsol Honda Team) a šestý Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar). Třetí řada Cal Crutchlow (LCR Honda), Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich) a Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar). V ranním zahřívacím tréninku havaroval Jack Miller (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS), který kvůli vlasové zlomenině obratle T6 a kosti pravého zápěstí do závodu neodstartuje.

Po startu šel do vedení Andrea Iannone následován Andrea Doviziosem a Valentinem Rossim. Kontakt měl Jorge Lorenzo s Marcem Márquezem, ale příliš neztratili. V závěru prvního kola Valentino Rossi převzal vedení, ale rychlá Ianoneho Ducati to Italovi vrátila. Andrea Dovizioso pak na Rossiho zaútočil, ale výsledkem bylo to, že se Jorge Lorenzo dostal na druhou pozici.

Ve čtvrtém kole vedení závodu oznámilo, že jezdci Stefan Bradl (Aprilia Racing Team Gresini), Hector Barbera (Avintia Racing), Álvaro Bautista (Aprilia Racing Team Gresini), Yonny Hernandez (Aspar Racing MotoGP) a Cal Crutchlow (LCR Honda) ulili start a za trest musí projet boxy. Po pěti kolech vedl Andrea Iannone, druhý jel Jorge Lorenzo, třetí Andrea Dovizioso, čtvrtý Valentino Rossi a pátý Marc Márquez.

Ve dvanáctém kole závodu uviděl Hector Barbera černou vlajku jako trest, že nerespektoval pokyn k průjezdu boxy. Španěl byl do této chvíle nejlépe umístěným jezdcem Ducati v průběžném hodnocení šampionátu, což teď už zřejmě nebude, protože na špici závodního pole jeli oba jezdci továrních Desmosedici GP16. V polovině závodu vedl Andrea Dovizioso, druhý Andrea Iannone zřejmě bojoval s bolestmi naražených žeber, ale držel odstup čtyř desetin. Třetí a čtvrtý v pořadí byl Jorge Lorenzo a Valentino Rossi. Španěl Marc Márquez jel pátý a na dvojici Yamahy ztrácel dvě sekundy.

Po dvaceti odjetých kolech jeli vedoucí jezdci Ducati jedno rychlé kolo za druhým. Jednou byl nejrychlejší Andrea Dovizioso, podruhé zase Andrea Iannone a postupně si oba budovali náskok na tovární jezdce Yamahy. Rekord okruhu v této chvíli patřil Iannonemu, který byl na zadním kole Doviziosa a v jednadvacátém kole Iannone převzal vedení závodního pole. Lorenzo s Rossim ztráceli na vedení v závodě přes jednu sekundu. Marc Márquez jel závod na jistotu a jeho ztráta už byla šest sekund. Márquez měl za sebou Mavericka Viňalese, který ale na rozpáleném asfaltu držel Suzuki na šesté pozici, nicméně na nějaký útok to nevypadalo.

Pět kol před cílem zůstával na špici Andrea Iannone, ale těsně za sebou měl Andrea Doviziosa. Oba jezdci Ducati jeli neustále velmi rychlá kola a schylovalo se k bitvě o vítězství v závodě. V boxech Ducati podobné bitvy znají a jejich tepová frekvence nabírala na intenzitě. Třetí místo držel Jorge Lorenzo, půl sekundy ztrácel na jezdce z Mallorky Valentino Rossi.

Poprvé od roku 2010 Ducati získává vítězství v závodě MotoGP zásluhou Andrea Iannoneho, který si tím na konto připisuje svůj vůbec první triumf v královské kubatuře. Iannone zariskoval, nasadil měkčí směsi a po zásluze vyhrál. Protože Andrea Dovizioso skončil druhý, má italský výrobce zároveň zlatý double. Třetí místo patří Jorge Lorenzovi, čtvrtý projel cílem Valentino Rossi. Lídrem soutěže zůstává Marc Márquez, který závod dokončil pátý.

GP Rakouska, MotoGP – Závod (28kol)
27°C, dráha suchá, 46°C, vlhkost: 38%

1 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - 39'46.255
2 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +0.938
3 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +3.389
4 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +3.815
5 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +11.813
6 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +14.341
7 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +17.063
8 - Scott REDDING - GBR - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +29.437
9 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +29.785
10 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +37.094
11 - Danilo PETRUCCI - ITA - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +39.765
12 - Michele PIRRO - ITA - Ducati Team - Ducati - +39.766
13 - Loris BAZ - FRA - Avintia Racing - Ducati - +44.284
14 - Tito RABAT - SPA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +45.004
15 - Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - +1'03.246
16 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +1'12.448
17 - Yonny HERNANDEZ - COL - Pull & Bear Aspar Team - Ducati - +1'14.517
18 - Eugene LAVERTY - IRL - Pull & Bear Aspar Team - Ducati - +1'36.510
19 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +1kolo

Závod nedokončil/neklasifikován:
Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - 4kola
Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - Diskvalifikován

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist