GP Portugalska - První vítězství Fabia Quartarara v sezóně i dramatický závod Moto2

Velká cena Portugalska přinesla v závodě Moto2 velké drama, když na mokré dráze během několika sekund upadla hned devítka jezdců. Okamžitě byla vyvěšena červená vlajka a klání nakonec restartováno, pro své historicky první vítězství si dojel Joe Roberts. V MotoGP se radoval Fabio Quartararo, jenž v letošní sezóně dosáhl na první místo vůbec poprvé. Oslavoval s Johannem Zarcem a Aleixem Espargarem. Závod Moto3 pak ovládl Sergio Garcia.

Kapitoly článku

Moto2 - Závod (23 kol)

Do první řady se pro závod Moto2 postavili Aron Canet (Flexbox HP40), Cameron Beaubier (American Racing) a Jake Dixon (Autosolar GASGAS Aspar Team). Druhá řada patřila Tonymu Arbolinovi (Elf Marc VDS Racing Team), Augusto Fernandez (Red Bull KTM Ajo), Sam Lowes (Elf Marc VDS Racing Team), ze třetí startovali Ai Ogura (IDEMITSU Honda Team Asia), jeho týmový kolega Somkiat Chantra a Joe Roberts (Italtrans). Filip Salač stál na gridu na devatenáctém místě. Zmíněný Chantra spolu s Pedrem Acostou (Red Bull KTM Ajo) musí absolvovat v rámci penalizace jedno long lap.

Do závodu se nejlépe odlepil Cameron Beaubier, jenž vjížděl do první zatáčky na čele, za ním byli nalepení Tony Arbolino Aronem Canetem následovaní Somkiatem Chantrou, Aiem Ogurou a Augustem Fernandezem. Filipu Salačovi se start příliš nepovedl, když se propadl na 23. místo.

Ve druhé zatáčce se do vedení dostal Aron Canet, jenž se snažil svým soupeřům poodjet. To se mu však příliš nedařilo, druhý Beaubier na něj ztrácel jel 0,225 sekundy. Pedro Acosta jezdil na patnácté pozici. Zonta Van Den Goorbergh byl až osmnáctý. Z první řady startujícímu Jakeu Dixonovi se úvod závodu příliš nepovedl, když se propadl až na osmé místo za Joea Robertse.

Při nájezdu do třetího kola už traťoví komisaři mávali bílými vlajkami s křížem značícími déšť. Somkiat Chantra kalkuloval s long lap penalty a před případným restartem závodu ještě rychle absolvoval long lap penalty a vrátil se do závodu na osmé příčce. Marcos Ramirez (MV Agusta Forward Racing) se nedokázal udržet v sedle svého motocyklu a upadl.

V devátém kole došlo k hromadnému pádu devíti závodníků, konkrétně Arona Caneta, Camerona Beaubiera, Tonyho Arbolina, Augusta Fernandeze, Somkiata Chantry, Sama Lowese, Alberta Arenase a Simone Corsiho. Okamžitě došlo k vyvěšení červených vlajek.


Závod byl restartován na sedm kol, přičemž do něj nebylo řadě jezdců dovoleno nastoupit vzhledem k tomu, že se pět minut od vyvěšení vlajky nestihli vrátit do boxů. Startovní pozice na gridu určil průjezd osmým kolem. Z prvního místa tak startoval Jake Dixon, vedle nějž se postavili Joe Roberts a Celestino Vietti. Za ně se postavili Jorge Navarro, Fermín Aldeguer (Lightech Speed Up) a Jeremy Alcoba, třetí řada patřila Manuelu Gonzalezovi, Marcelu Schrötterovi (Liqui Moly Intact GP) a Bo Bendsneyiderovi (pertamina Mandalika SAG Team). Filip Salač se postavil na jedenáctou pozici. Celkem bylo na gridu pouhých osmnáct pilotů.

Do restartovaného závodu se nejlépe odlepil Jake Dixon, jenž vjížděl do první zatáčky na čele. Za ním se seřadili Joe Roberts, Fermín Aldeguer, Marcel Schrötter, Celestino Vietti, Jorge Navarro, Manuel Gonzalez a Gabriel Rodrigo. Filip Salač se bohužel propadl na patnácté místo. Dixon bohužel na trati nevydržel dlouho, když spadl ve druhém sektoru. Vedení se tak ujal Joe Roberts.

Joe Roberts měl po odjetí tří kol náskok více než čtyř sekund na druhého Jorgeho Navarra, třetí pozici si pak držel Jorge Navarro. Filip Salač jel až čtrnáctý, Niccoló Antonelli upadl.


Dvě kola před cílem zaútočil Celestino Vietti na Jorgeho Navarra a svého soupeře také předjel. Ten mu však nechtěl nechat nic zadarmo a pokoušel se před Viettiho znovu dostal. Schrötter jezdil čtvrtý, Manuel Gonzalez pátý a Fermín Aldeguer se propadl na šestou pozici. Nejlepší desítku uzavíral Gabriel Rodrigo, Filip Salač ztrácel před dvacet sekund.

Pro své historicky první vítězství si dojel Joe Roberts, který za sebou druhého Celestina Viettiho nechal o 2,818 sekundy. Pódium si vyjel také Jorge Navarro, naopak pod ním skončili Marcel Schrötter a Manuel Gonzalez. Šesté místo patří Fermínu Aldeguerovi, sedmé Jeremymu Alcobovi a osmé Bo Bendsneyderovi. Filip Salač dojel závod na čtrnácté pozici.

Aktualizace: Kvůli překročení limitů trati byl Fermín Aldeguer odsunut na sedmé místo.

Aktualizace 22:50: Aron Canet si zlomil rameno a prst. Obviňuje ředitelství závodu, že nevyvěsilo červené vlajky dříve.

GP Portugalska, Moto2 - Závod (23 kol)
16°C, dráha suchá, 19°C, vlhkost: 80 %
1. # 16 Joe Roberts US Italtrans Racing Team Kalex 12'09.7570
2. # 13 Celestino Vietti IT Mooney VR46 Racing Team Kalex +2.818
3. # 9 Jorge Navarro ES Flexbox HP40 Kalex +2.991
4. # 23 Marcel Schrotter DE Liqui Moly Intact GP Kalex +3.104
5. # 18 Manuel Gonzalez ES Yamaha VR46 Master Camp Team Kalex +3.199
6. # 52 Jeremy Alcoba ES Liqui Moly Intact GP Kalex +3.821
7. # 54 Fermín Aldeguer  ES MB Conveyors Speed Up Boscoscuro +3.784
8. # 64 Bo Bendsneyder NL Pertamina Mandalika SAG Team Kalex +4.648
9. # 7 Barry Baltus BE RW Racing GP Kalex +8.103
10. # 2 Gabriel Rodrigo AR Pertamina Mandalika SAG Team Kalex +8.880
11. # 5 Romano Fenati IT MB Conveyors Speed Up Boscoscuro +9.511
12. # 81 Keminth Kubo TH Yamaha VR46 Master Camp Team Kalex +22.541
13. # 4 Sean Dylan Kelly US American Racing Kalex +24.669
14. # 12 Filip Salac CZ Gresini Racing Moto2 Kalex +113.045
15. # 61 Alessandro Zaccone IT Gresini Racing Moto2 Kalex 12'30.3660
Non-classified riders        
  # 28 Niccolò Antonelli IT Mooney VR46 Racing Team Kalex 3 Laps
Riders who will NOT be present on Restart Grid      
  # 84 Zonta Van Den Goorbergh NL RW Racing GP Kalex 0 Laps
  # 35 Somkiat Chantra TH IDEMITSU Honda Team Asia Kalex 0 Laps
  # 37 Augusto Fernandez ES Red Bull KTM Ajo Kalex 0 Laps
  # 24 Simone Corsi IT MV Agusta Forward Team MV Agusta 0 Laps
  # 42 Marcos Ramirez ES MV Agusta Forward Team MV Agusta 0 Laps
  # 22 Sam Lowes GB ELF Marc VDS Racing Team Kalex 0 Laps
  # 75 Albert Arenas ES Shimoko GASGAS Aspar Team Kalex 0 Laps
  # 14 Tony Arbolino IT ELF Marc VDS Racing Team Kalex 0 Laps
  # 6 Cameron Beaubier US American Racing Kalex 0 Laps
  # 51 Pedro Acosta ES Red Bull KTM Ajo Kalex 0 Laps
  # 40 Aron Canet ES Flexbox HP40 Kalex 0 Laps
  # 79 Ai Ogura JP Idemitsu Honda Team Asia Kalex 0 Laps
Did not start        
  # 19 Lorenzo Dalla Porta IT Italtrans Racing Team Kalex 0 Laps
Riders who did not finish first lap        
  # 96 Jake Dixon GB Shimoko GASGAS Aspar Team Kalex 0 Laps

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist