GP Portugalska - neděle v Estorilu

Kapitoly článku

MotoGP - závod

Z první řady startoval jako první Casey Stoner (Repsol Honda Team), druhý do závodu vyrazil jeho týmový kolega Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) a třetí Brit Cal Crutchlow (Monster Yamaha Tech 3). Až z druhé řady startovala do osmadvaceti kol závodu královské kubatury dvojice tovární stáje Yamahy, čtvrtý Jorge Lorenzo a pátý Ben Spies. Českému jezdci Karlu Abrahamovi (Cardion AB Motoracing) patřila na startu třináctá pozice.

Na startovním roštu chyběl Colin Edwards (NGM Mobile Forward Racing), který má po sobotním pádu zlomenou levou klíční kost. Dnes sleduje závody v Estorilu, ale už večer odlétá do španělské Barcelony, kde v pondělí podstoupí operaci, kterou provede Dr.Mir.

Po startu šel okamžitě do vedení Casey Stoner. V první zatáčce nedal šanci svému kolegovi Danimu Pedrosovi a jeho cílem číslo jedna bylo všem ujet a vedení si udržet až do konce, což se mu také podařilo. Druhý jel Jorge Lorenzo, ten předvedl velmi dobrý start, třetí byl Dani Pedrosa, čtvrtý Ben Spies a první pětku uzavíral Cal Crutchlow. Nejlepší Ducati byla osmá tovární GP12 Valentina Rossiho, satelitní Desmosedici Karla Abrahama figurovala dvanáctá v pořadí.

V první polovině závodu byl nejlepším jezdcem kategorie CRT třináctý Yonny Hernández (Avintia Blusens), který na vedoucího Stonera ztrácel jedenáct sekund. V pátém kole si ale Australan na druhého Lorenza vybudoval náskok v podobě jedné sekundy. Pedrosa dokonce ztrácel něco přes sekundu a půl. Na čtvrtém místě jel Andrea Dovizioso, pátý byl Cal Crutchlow, šestý jel Álvaro Bautista, sedmý Valentino Rossi, osmý Stefan Bradl, devátý Ben Spies, protože byl v jedné ze zatáček dlouhý a první desítku uzavíral Héctor Barberá. Karel Abraham jel osamocen na dvanácté pozici.

Od šestého kola závodu začal Jorge Lorenzo stahovat náskok vedoucího Stonera. V jedenáctém kole Španěl na Australana ztrácel jen čtyři desetiny, takže bylo celkem jasné, že od poloviny závodu budeme svědky bitvy o vedení závodního pole litrových motocyklů. Do boxů zajel Iván Silva, který dopoledne absolvoval těžký pád ve warm upu a havaroval Mattia Pasini (Speed Master), pro něhož závod v Estorilu skončil. Ve třináctém kole zabojoval Ben Spies, předjel Stefana Bradla a v závodu pokračoval na osmé pozici.

V polovině závodu už Jorge Lorenzo dýchal na záda Casey Stonerovi, nicméně Australan neměl v plánu Španěla před sebe pustit a začal se mu opět vzdalovat. Do cíle nedojel Yonny Hernandéz (Avintia Blusens), který to v plné rychlosti pustil mimo trať, ale vypadal, že je nezraněn. Náskok na šestého Bautistu celkem výrazně stahoval Valentino Rossi a dvanáctý Karel Abraham ztrácel na jedenáctého Haydena dvě sekundy. Kompletní délku závodu nevydržela Aprilie stáje Paula Birda, protože jejich jezdec James Ellison zajel v devatenáctém kole do boxů a závod ukončil.

Od dvaadvacátého kola zahájila dvojice Monster Yamaha Tech 3 Andrea Dovizioso a Cal Crutchlow bitvu o čtvrté místo závodu v Portugalsku. Bohužel ve stejné době havaroval Karel Abraham, který dostal highsider a celkem tvrdě dopadl na asfalt. Motocykl se mu sice podařilo dostat zpátky na dráhu, ale v závodu už dál nepokračoval. O body za osmé místo bojovala dvojice Stefan Bradl (LCR Honda) a Ben Spies (Yamaha Factory Racing). Bojovalo se také o dvanácté místo a status nejlepšího jezdce CRT mezi Randy De Punietem a Aleixem Espargarem. Dvě kola před cílem v závodu pokračovalo celkem patnáct jezdců, což znamenalo, že každý kdo závod dokončí získá minimálně bod.

V závěru závodu MotoGP jsme nebyli svědky žádných dramatických situací. První tři pozice byly jasně dané. Vyhrál Casey Stoner, který se díky tomu posunul do vedení šampionátu, druhý projel cílem Jorge Lorenzo, jenž nyní na Australana ztrácí jeden bod a třetí místo v závodu, ale také v průběžném hodnocení patří Danimu Pedrosovi. Španěl dnes získal své 100. umístění na stupních vítězů. Lepším z dvojice Monster Tech 3 byl tentokrát Andrea Dovizioso, nejlepším jezdec Ducati je sedmý Valentino Rossi a status nejrychlejšího jezdce kategorie CRT získal Španěl Aleix Espargaró.

GP Portugalska, MotoGP – závod

01- Casey Stoner – Repsol Honda Team – Honda RC213V – 28 kol 45’37.513
02- Jorge Lorenzo – Yamaha Factory Racing – Yamaha YZR M1 – + 1.421
03- Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda RC213V – + 3.621
04- Andrea Dovizioso – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 13.846
05- Cal Crutchlow – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 16.690
06- Alvaro Bautista – San Carlo Honda Gresini – Honda RC213V – + 21.884
07- Valentino Rossi – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 26.797
08- Ben Spies – Yamaha Factory Racing – Yamaha YZR M1 – + 33.262
09- Stefan Bradl – LCR Honda MotoGP – Honda RC213V – + 35.867
10- Hector Barbera – Pramac Racing Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 53.363
11- Nicky Hayden – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 1’02.630
12- Aleix Espargaro – Power Electronics Aspar – ART GP12 – 1’20.736 (CRT)
13- Randy De Puniet – Power Electronics Aspar – ART GP12 – 1’23.483 (CRT)
14- Michele Pirro – San Carlo Honda Gresini – FTR Honda – + 1’37.905 (CRT)
15- Danilo Petrucci – CAME Iodaracing Project – Ioda TR003 – + 1 kolo (CRT)

Závod nedokončil/neklasifikován
Karel Abraham - Cardion AB Motoracing - 5 kol
James Ellison - Paul Bird Motorsport - 10 kol
Yonny Hernandez - Avintia Blusens - 12 kol
Mattia Pasini - Speed Master - 17 kol
Ivan Silva - Avintia Blusens - 17 kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist