GP Portugalska MotoGP

Toni Elías vítězí v závodě MotoGP, který poslal na čelo celkové klasifikace italského jezdce Valentina Rossiho.

Nelze nezačít reportáž ze závodu MotoGP jinak, než pátým kolem a incidentem mezi jezdci továrního týmu Repsol Honda. V tomto kole chtěl oplatit nepochopitelně Dany Pedrosa předjetí Nickymu Haydenovi, jenž ho ve stejné zatáčce předjel před několika minutami. Bohužel Pedrosa svůj atak nezvládl a havaroval, s sebou následně vzal i amerického jezdce, čímž ho velmi pravděpodobně připravil o letošní titul mistra světa.
V dramatickém závěru samotného závodu slavil vítězství španělský jezdec Tomi Elías, který o pouhých 0,002 sekundy porazil aktuálního vedoucího jezdce této třídy Valentina Rossiho. Ze třetího místa se mohl radovat nestárnoucí Kenny Roberts jr., jenž za svými zády udržel svého krajana Colina Edwardse.
S bezmála dvacetisekundovým odstupem přijel na pátém místě Japonec Makoto Tamada, šestý byl John Hopkins a sedmý Carlos Checa. Na osmé pozici projel cílem Marco Melandri, devátý byl Chris Vermeulen a desátý Randy De Puniet, pro kterého to byla první Top Ten v nejprestižnější třídě.
Na jedenáctém místě skončil Alex Hofmann a až dvanáctý Loris Capirossi, jehož týmový kolega Sete Gibernau havaroval přes padlý stroj Casey Stonera již ve druhém kole (Stoner startoval s čerstvou pokutou 1000 USD za své zastavení ve včerejší kvalifikaci).
Na třináctém místě přijel osamocený James Ellison, čtrnáctý byl Jose Luis Cardoso a patnáctý Garry McCoy, jenž i přes dvě zastavení v boxech získal pro nový stroj Ilmor X3 první světový bod. První bod to nebyl pouze pro stroj Ilmor X3, ale navždy i historicky první bod pro motocykl o obsahu 800 ccm.
Na čele šampionátu vystřídal Valentino Rossi (244 bodů) Nickyho Haydena (236). K dalšímu titulu stačí Rossimu v posledním závodě udržet Haydena za svými zády, což zcela jistě není nemožné. Třetí místo celkového pořadí patří Melandrimu (217), jenž již ztratil i teoretickou šanci na celkové prvenství.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist