GP Německa – neděle na Sachsenringu

Závodní víkend na německém Sachsenringu již zná své vítěze a poražené. Za slunečného počasí odjely všechny tři kubatury své závody, ve kterých triumfoval v kubatuře Moto3 Alex Rins, Jordi Torres slavil vítězství v Moto2 a prestižní královskou kubaturu ovládl nováček Marc Márquez. Z českých jezdců bodoval jedenáctým místem Jakub Kornfeil.

Kapitoly článku

MotoGP – závod

Z první řady odstartovala do třiceti kol závodu trojice jezdců v podobě Marca Márqueze (Repsol Honda Team), Cala Crutchlowa (Monster Yamaha Tech 3) a Valentina Rossiho (Yamaha Factory Racing). Domácí závodník StefanBradl (LCR Honda MotoGP) startoval čtvrtý a nejlepší jezdec CRT Aleix Espargaró (Power Electronics Aspar) pátý, což je nejlepší postavení jezdce této kategorie na startovním roštu MotoGP. Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) startoval osmnáctý a Lukáš Pešek (Came IodaRacing Project) dvacátý.

Do závodu nenastoupil Dani Pedrosa a Andrea Iannone. Oba jezdci měli po pádu v sobotních trénincích zdravotní problémy. Dani Pedrosa má nalomenou klíční kost a Andrea Iannone vykloubené rameno.

Po startu šel do vedení Valentino Rossi, ale do druhého kola už najížděl na první pozici Němec Stefan Bradl. Druhý jel Valentino Rossi, třetí Aleix Espargaró, čtvrtý MarcMárquez a pátý Cal Crutchlow. Karel Abraham jel sedmnáctý a Lukáš Pešek dvacátý.

Po pěti úvodních kolech vedl závodní pole litrových prototypů Stefan Bradl těsně následován Marcem Márquezem, který v nájezdu do pátého kola předjel Valentina Rossiho. Cal Crutchlow stačil předjet Aleixe Espargara s Álvarem Bautistou a pokračoval na čtvrtém místě. V šestém kole byl Crutchlow těsně za Rossim, Márquez předjel Stefana Bradla a posunul se na vedoucí pozici. Pátý byl Álvaro Bautista, šestý Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3), sedmý Aleix Espargaró, osmý Andrea Dovizioso (Ducati Team), devátý Nicky Hayden (Ducati Team) a první desítku uzavíral Michele Pirro (Pramac Racing).

V devátém kole šel Valentino Rossi před Stefana Bradla a Němec sváděl urputný souboj s Calem Crutchlowem o poslední pozici na stupních vítězů. Bradl tlaku britského závodníka neodolal a Cal Crutchlow jel v desátém kole třetí, půl sekundy za druhým Rossim, jenž na prvního Márqueze ztrácel 1,3sekundy. K sedmému Espargarovi se přibližoval tovární jezdec Ducati Andrea Dovizioso a oba jezdce v té době dělilo šest desetin.

Před polovinou závodu bojoval Valentino Rossi s Calem Crutchlowem o druhé místo. Britský závodník byl nalepený na Italově zadním kole a hledal vhodný moment k předjetí. Marc Márquez měl náskok dvou sekund a nikým nerušen si jezdil svoje. Stefan Bradl ztrácel sekundu na Crutchlowa s Rossim a už to nevypadalo, že by je dokázal nějak ohrozit. V nájezdu do šestnáctého kola předjel Cal Crutchlow Itala Rossiho a byl druhý. Do konce zbývala odjet ještě polovina závodu.

Pět kol před koncem zůstávalo pořadí stále stejné, ale Cal Crutchlow otočil plynem a začal snižovat ztrátu, kterou měl na vedoucího Marca Márqueze, což slibovalo napínavou podívanou až do konce závodu královské kubatury. Čtyři kola před cílem byl tento rozdíl z dvou sekund na 1,6 sekundy a stále se zmenšoval. Třetí Valentino Rossi už ztrácel šest sekund, čtvrtý Stefan Bradl devět a půl sekundy.

K žádnému překvapení už ale nedošlo a závod MotoGP vyhrál zcela přesvědčivě Marc Márquez. Druhý projel cílem Cal Crutchlow a třetí pozice patří Valentinu Rossimu. Marc Márquez je nyní novým lídrem průběžného hodnocení královské MotoGP. Karel Abraham závod dokončil osmnáctý a Lukáš Pešek devatenáctý. Nejlepším jezdcem CRT je osmý Aleix Espargaró.

GP Německa, MotoGP – závod
polojasno, 31°C, dráha suchá, 42°C, vítr 11km/h

01- Marc Marquez – Repsol Honda Team – Honda RC213V – 41´14.653
02- Cal Crutchlow – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 1.559
03- Valentino Rossi – Yamaha Factory Racing – Yamaha YZR M1 – + 9.620
04- Stefan Bradl – LCR Honda MotoGP – Honda RC213V – + 13.992
05- Alvaro Bautista – GO&FUN Honda Gresini – Honda RC213V – + 21.775
06- Bradley Smith – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 25.080
07- Andrea Dovizioso – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP13 – + 30.027
08- Aleix Espargaro – Power Electronics Aspar – ART GP13 – + 30.324 (CRT)
09- Nicky Hayden – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP13 – + 45.355
10- Michele Pirro – Ignite Pramac Racing – Ducati Desmosedici GP13 – + 47.142
11- Hector Barbera – Avintia Blusens – BQR FTR – + 47.824 (CRT)
12- Randy De Puniet – Power Electronics Aspar – ART GP13 – + 48.523 (CRT)
13- Colin Edwards – NGM Mobile Forward Racing – FTR Kawasaki – + 54.428 (CRT)
14- Danilo Petrucci – CAME Iodaracing Project – Ioda Suter BMW – + 1’00.323 (CRT)
15- Claudio Corti – NGM Mobile Forward Racing – FTR Kawasaki – + 1’05.530 (CRT)
16- Michael Laverty – Paul Bird Motorsport – PBM 01 – + 1’09.153 (CRT)
17- Hiroshi Aoyama – Avintia Blusens – BQR FTR – + 1’15.601 (CRT)
18- Karel Abraham – Cardion AB Motoracing – ART GP13 – + 1’19.683 (CRT)
19- Lukáš Pešek – CAME Iodaracing Project – Ioda Suter BMW – +1kolo (CRT)

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist