GP Německa – Márquez zariskoval a vyhrál, Kornfeil čtvrtý

Den závodu německé Grand Prix byl poznamenán deštivým počasím. Závody tříd Moto3 a Moto2 jeli jezdci v dešti, třída MotoGP měla svůj závod s výměnou motorek v boxech. Všechna klání byla nesmírně napínavá a musela se líbit. V třídě Moto3 vyhrál závod Malajec Idham Pawi, který předvedl perfektní bezchybnou jízdu. Velmi dobře si vedl Jakub Kornfeil, který závod dokončil na čtvrté pozici. V závodu šestistovek slavil vítězství úřadující šampion Johann Zarco, který má nyní velmi dobře nakročeno k obhajobě titulu. Naopak půdu pod nohami teď ztrácí Alex Rins a Sam Lowes. V královské kubatuře předvedl taktický výkon Marc Márquez a jeho tým, který mu druhou Hondu postavil na hladkých pneumatikách. Risk se jim vyplatil a Márquez míří za titulem mistra světa. Nyní následuje letní přestávka a druhou polovinu sezony odstartuje Velká cena Rakouska s termínem 14.srpna 2016.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu (mokrý) na 30 kol startoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Hector Barbera (Avintia Racing) a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Z druhé řady vyrazil Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich), Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3) a Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar). Z třetího sledu startovala trojice Andrea Dovizioso (Ducati Team), Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar) a Andrea Iannone (Ducati Team). Domácí závodník Stefan Bradl (Aprilia Racing Team Gresini) nestartoval kvůli otřesu mozku, což byl následek nehody ze zahřívacího tréninku. Němec je nyní v nemocnici, kde podstoupí nezbytná vyšetření.

Krátce po startu převzal vedení Valentino Rossi za nímž jel nějakou dobu Marc Márquez, ale ve druhé polovině úvodního kola šel před jezdce Repsol Hondy Andrea Dovizioso a Danilo Petrucci. Čtvrtý byl tedy Márquez a pátý Hector Barbera, který ztratil v první zatáčce. Vítěz mokrého závodu z Assenu Jack Miller jel šestý, sedmý byl Andrea Iannone. Jorge Lorenzo jel desátý, sekundu za Danim Pedrosou (Repsol Honda Team). Prvním jezdcem, který spadl byl Yonny Hernandez (Pull&Bear Aspar Team). Kolumbijec se vrátil zpátky na dráhu s druhou motorkou. Ve třetím kole už závodní pole vedl Andrea Dovizioso, druhý jel Danilo Petrucci, třetí Valentino Rossi. V boxech bylo runo a mechanici připravovali druhé motorky pro případ výměny v boxech.

Po pěti odjetých kolech zůstával na špici závodního pole Danilo Petrucci, půl sekundy ztrácel Andrea Dovizioso, něco přes sekundu pak třetí Valentino Rossi, který měl za sebou Australana Jacka Millera, který předjel Marca Márqueze. Jezdec tovární Hondy ztrácel jednu pozici za druhou a v osmém kole byl šestý v pořadí. Jeho nejbližší konkurent v průběžném hodnocení seriálu Jorge Lorenzo jel na třinácté pozici, takže pro Márqueze to rozhodně nebyl konec světa.

V desátém kole padá vedoucí jezdec Danilo Petrucci, sice se vrací zpátky na trať, ale je devatenáctý. Italovi začíná hořet motor a jakmile přijel do boxů pro druhou motorku, všichni jeho Desmosedici rychle hasí. Marc Márquez v osmé zatáčce vyjíždí mimo trať, ale jízdu kačírkem bravurně zvládá a vrací se zpátky na trať za Andrea Iannoneho, to znamená na devátou pozici. První je Andrea Dovizioso, druhý Valentino Rossi a třetí Hector Barbera. Ve třináctém kole závodu už byla vidět suchá stopa a tady začínala loterie s výměnou motorek v boxech. Andrea Iannone tam zamířil poměrně krkolomně a jeho manévru zřejmě nerozuměli ani jeho mechanici, které překvapil.

V polovině závodu vedl Andrea Dovizioso, dvě sekundy ztrácel druhý Hector Barbera, třetí jel Valentino Rossi, čtvrtý Jack Miller, pátý Cal Crutchlow. Všichni prozatím na obutí, na kterém do závodu startovali. V šestnáctém kole zajel do boxů vyměnit motorku Marc Márquez, Pol Espargaró a Bradley Smith. Espargaró krátce potom havaroval ve druhé zatáčce. Pravděpodobně měl obutí do přechodných podmínek.

Deset kol před cílem jela špička závodního pole stále na obutí do mokra. V boxech už mechanici čekali jejich příjezd v každém kole, ale oni zůstávali na dráze tak dlouho až bylo pozdě. Když Valentino Rossi zamířil do boxové uličky, tak společně s ním také Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow a Hector Barbera. Jediný kdo zůstal byl Jack Miller. To už se ale blížil Marc Márquez, který šest kol před cílem převzal vedení. Na druhém místě byl Scott Redding, třetí Andrea Dovizioso, čtvrtý Cal Crutchlow, pátý Jack Miller a šestý Valentino Rossi.

Strategie Repsol Hondy a Marca Márqueze byla výborná a umožnila španělskému jezdci vyhrát na Sachsenringu už jeho sedmý závod v řadě. V nájezdu do posledního kola předjel Cal Crutchlow krajana na Ducati Scotta Reddinga a cílem projel na druhém místě, čímž pro tým LCR získal první umístění na stupních vítězů sezony. V posledních metrech se na třetí místo propasoval Andrea Dovizioso. Body za čtvrté místo získal Scott Redding, pátý závod dokončil Andrea Iannone. Ital Valentino Rossi závod dokončil osmý a nálada v týmu nebude nejlepší, protože Jorge Lorenzo byl až patnáctý, takže Marc Márquez jednoznačně posílil svoji pozici lídra šampionátu.

GP Německa, MotoGP – Závod (30kol)
21°C, dráha mokrá, 24°C, vlhkost: 86%

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 47'03.239
2 - Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - +9.857
3 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +11.613
4 - Scott REDDING - GBR - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +11.992
5 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +22.755
6 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +25.920
7 - Jack MILLER - AUS - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +26.043
8 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +26.449
9 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +26.614
10 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +31.274
11 - Eugene LAVERTY - IRL - Pull & Bear Aspar Team - Ducati - +41.208
12 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +42.158
13 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +1'03.129
14 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +1'06.091
15 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +1'17.694
16 - Tito RABAT - SPA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +1kolo
17 - Loris BAZ - FRA - Avintia Racing - Ducati - +2kola
18 - Yonny HERNANDEZ - COL - Pull & Bear Aspar Team - Ducati - +3kola

Závod nedokončil/neklasifikován:
Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - 13kol
Danilo PETRUCCI - ITA - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - 18kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist