GP Malajsie – Závod vyhrál Pedrosa, Rossi kolidoval s Márquezem

Předposlední podnik sezony je již minulostí. Závody v Sepangu odjeli jezdci tří motocyklových tříd na suché dráze, ale za vysokých teplot. V třídě Moto3 vyhrál Miguel Oliveira, Danny Kent byl sedmý a ani teď jezdec týmu Leopard Racing nerozhodl o zisku titulu mistra světa. Jakub Kornfeil byl součástí vedoucí skupiny a cílem projel šestý. Karel Hanika závod nedokončil. V třídě Moto2 slavil vítězství Johann Zarco, který v posledním kole předjel Thomase Lüthiho, který odjel celý závod na vedoucí pozici. V třídě MotoGP to bylo hodně divoké. Souboje mezi Valentinem Rossim a Marcem Márquezem vygradovaly pádem španělského jezdce, což řešilo vedení závodu. Pro Itala tři trestné body a start z poslední pozice ve Valencii. První projel cílem Dani Pedrosa, druhý Jorge Lorenzo a třetí byl Valentino Rossi. Ital nyní vede šampionát náskokem sedmi bodů, ale závěr sezony se nyní ve všech ohledech zkomplikoval.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu královské kubatury odstartovala z první řady trojice Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Z druhé řady startoval Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), Cal Crutchlow (LCR Honda) a Andrea Iannone (Ducati Team). Anthony West (AB Motoracing), který v Austrálii a Malajsii nahradil zraněného Karla Abrahama, startoval čtyřiadvacátý.

Tovární jezdci Yamahy už pro tři ladičky získali titul v soutěži týmů a výrobců, nyní bojuje Valentino Rossi a Jorge Lorenzo o titul v soutěži jednotlivců. Oba před startem Velké ceny Malajsie dělilo jen jedenáct bodů.

Za kolizi s Polem Espargarem z ranního zahřívacího tréninku dostal Hector Barbera trestný bod. Protože už má celkem čtyři, přišel o perfektní desáté místo na startu a do závodu Velké ceny Malajsie odstartoval poslední.

Po startu okamžitě převzal vedení Dani Pedrosa, druhý jel Marc Márquez a třetí Valentino Rossi. Mezi Rossim a Lorenzem byly chvíli dvě Ducati Andrea Doviziosa a Andrea Iannoneho. Do druhého kola najížděl první Dani Pedrosa, druhý Marc Márquez, třetí už jel Jorge Lorenzo, čtvrtý Valentino Rossi a pátý Andrea Dovizioso. Potíže měl Andrea Iannone, který měl zřejmě nějaký technický problém, takže závod pro něho skončil v samotném úvodu.

Po úvodních pěti kolech vedl Dani Pedrosa náskokem devíti desetin před Jorge Lorenzem, ale o třetí místo bojoval Marc Márquez s Valentinem Rossim, který se před Španěla nemohl dostat a tím Lorenzo získával náskok, který byl na hodnotě 2,7 sekundy. Pátý Andrea Dovizioso už na Rossiho ztrácel přes čtyři sekundy a sedm desetin za sebou měl Cala Crutchlowa.

V šestém kole bylo zřejmé, že to je bitva mezi Valentinem Rossim a Marcem Márquezem. Oba si nic nedarovali, Rossi zůstal v souboji o třetí místo uvězněn a pak najednou přišel moment, kdy došlo ke kolizi a Márquez spadl. Rossi se ohlédl, pokračoval v závodu, Márquez zvedl motorku a zajel do boxů, kde závod ukončil. O incidentu bude rozhodovat vedení závodu až po skončení klání MotoGP, nicméně emoce v obou táborech dosáhly bodu varu.

V polovině závodu vedl Dani Pedrosa náskokem necelé sekundy na druhého Jorge Lorenza. Třetí Valentino Rossi ztrácel na Márqueze šest sekund. Na čtvrtou pozici se posunul Cal Crutchlow, který byl v kontaktu s Andrea Doviziosem a ten skončil na zemi. Pak to bylo o souboji dvou Britů a na čtvrté místo se posunul Bradley Smith. Anthony West jel dvacátý.

Pět kol před koncem závodu vedl Dani Pedrosa, druhý jel Jorge Lorenzo, který ztrácel 1,9 sekundy a na třetím místě pokračoval Valentino Rossi. Jedenáct sekund ztrácel na Rossiho čtvrtý Bradley Smith, pátý jel Cal Crutchlow a na šesté pozici držel prapor Ducati Danilo Petrucci (Octo Pramac Racing). Posledním jezdcem na bodech byl patnáctý Toni Elías (Forward Racing).

Závěr závodu byl jasně daný, protože co se týče umístění na stupních vítězů, tak tam byly rozestupy takové, že neslibovaly nějakou těsnou bitvu. Otázkou bylo, co bude následovat po závodu, protože to teprve padne rozhodnutí vedení závodu ohledně incidentu Valentina Rossiho s Marcem Márquezem.

Dani Pedrosa zajel naprosto skvělý závod a závod v Malajsii vyhrál s převahou tří a půl sekundy. Na druhém místě projel cílem Jorge Lorenzo a třetí byl Valentino Rossi. Nejlepším netovárním jezdcem je čtvrtý Bradley Smith, nejlepším jezdcem kategorie Open třináctý Hector Barbera. Anthony West závod dokončil dvacátý.

Po skončení závodu dělí vedoucího jezdce šampionátu Valentina Rossiho od druhého Jorge Lorenza sedm bodů. To je samozřejmě údaj před stanoviskem vedení závodu k incidentu mezi Rossim a Márqueze. Vedení závodu rozhodlo, že Rossi dostane tři trestné body a ve Valencii odstartuje do posledního závodu sezony poslední.

Omlouváme se za problémy s připojením ...

GP Malajsie, MotoGP – Závod (20kol)
35°C, dráha suchá, 47°C, vlhkost: 48%

1 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 40'37.691
2 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +3.612
3 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +13.724
4 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +23.995
5 - Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - +28.721
6 - Danilo PETRUCCI - ITA - Octo Pramac Racing - Ducati - +36.372
7 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +39.290
8 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +39.436
9 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +42.462
10 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +44.601
11 - Scott REDDING - GBR - EG 0,0 Marc VDS - Honda - +47.690
12 - Yonny HERNANDEZ - COL - Octo Pramac Racing - Ducati - +52.112
13 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +52.360
14 - Toni ELIAS - SPA - Forward Racing - Yamaha Forward - +53.619
15 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +53.631
16 - Nicky HAYDEN - USA - Aspar MotoGP Team - Honda - +1'01.431
17 - Jack MILLER - AUS - LCR Honda - Honda - +1'02.828
18 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Ducati - +1'05.075
19 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar MotoGP Team - Honda - +1'09.877
20 - Anthony WEST - AUS - AB Motoracing - Honda - +1'24.749

Závod nedokončil/neklasifikován:
Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - 10kol
Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 13kol
Loris BAZ - FRA - Forward Racing - Yamaha Forward - 18kol
Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - 19kol
Damian CUDLIN - AUS - E-Motion IodaRacing Team - ART - 0kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist