GP Malajsie - neděle v Sepangu

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Z první řady vyrazil do dvaceti kol závodu Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Team), Dani Pedrosa (Repsol Honda) a Andrea Dovizioso (Monster Yamaha Tech 3). Čech Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) startoval uprostřed páté řady v pořadí čtrnáctý.

Jorge Lorenzo skvěle odstartoval a okamžitě převzal vedení před Danim Pedrosou a Casey Stonerem. Čtvrtý jel Stefan Bradl (LCR Honda) a za ním už Valentino Rossi (Ducati Team). Naopak startovní manévr nevyšel Doviziosovi, jemuž v nájezdu do druhého kola patřila šestá pozice. Sedmý byl Álvaro Bautista (San Carlo Honda Gresini), osmý Nicky Hayden (Ducati Team), devátý Ben Spies (Yamaha Factory Racing) a první desítku uzavíral Cal Crutchlow (Monster Yamaha Tech 3). Karel Abraham jel po startu sedmnáctý.

V úvodních kolech jel Jorge Lorenzo velmi rychle a snažil se Danimu Pedrosovi ujet. To se mu ale nedařilo a jezdce tovární Hondy měl těsně za sebou. Navíc oba zajížděli jedno rychlé kolo za druhým a na třetího Casey Stonera si už ve třetím kole vytvořili náskok čtyř sekund. Pedrosa ale musel párkrát řešit výrazně neklidnou RC213V, což ho stálo důležitý čas a možná i potřebnou jistotu . Casey Stoner za sebou držel skupinku šesti jezdců, kteří by rádi na jeho místo, ale to Australan nechtěl dopustit.

Těsně před polovinou závodu havaroval Ben Spies, který má další nulu a navíc po pádu zůstal ležet na zemi, takže musel na kontrolu k lékařům. Kvůli pádu závod nedokončí ani Andrea Dovizioso a do vedení se posunul Dani Pedrosa. Ten podobně jak v Japonsku, nechal také polovinu závodu v Malajsii odjet na špici svého krajana Lorenza a od desátého kola jel ve vedení on. V jedenáctém kole spadl Cal Crutchlow, Randy De Puniet, Stefan Bradl … na dráze bylo tolik vody, že jen minimální chyba skončila pádem. Sedm kol před cílem už Pedrosa vedl náskokem tří sekund, druhý jel Jorge Lorenzo a třetí Casey Stoner. V patnáctém kole měl Lorenzo co dělat, aby neskončil na zemi a v jednu chvíli svoji Yamahu přímo zázračně zvedl.

Pršelo hodně a ředitelství závodu nechalo vyvěsit červené vlajky. Nicméně závod tím neskončil, protože závod má být později restartovat na dalších sedm kol.

- červené vlajky ... závod zastaven
- 11:06 - v Sepangu intenzivně prší, stále se čeká
- 11:13 - závod definitivně ukončen

K restartu závodu MotoGP nakonec kvůli deštivému počasí nedošlo. Závod malajské Grand Prix vyhrál Dani Pedrosa, druhé místo obsadil Jorge Lorenzo a třetí byl Australan Casey Stoner. Český motocyklový závodník Karel Abraham bere body za desáté místo.

GP Malajsie, MotoGP – Závod
zataženo, --°C, dráha mokrá, --°C, vlhkost --%
- závod předčasně ukončen kvůli dešti, 13/20 kol

01- Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda RC213V – 13 kol za 29’29.049
02- Jorge Lorenzo – Yamaha Factory Racing – Yamaha YZR M1 – + 3.774
03- Casey Stoner – Repsol Honda Team – Honda RC213V – + 7.144
04- Nicky Hayden – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 10.518
05- Valentino Rossi – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 16.759
06- Alvaro Bautista – San Carlo Honda Gresini – Honda RC213V – + 17.276
07- Hector Barbera – Pramac Racing Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 50.282
08- Aleix Espargaro – Power Electronics Aspar – ART GP12 – + 51.858 (CRT)
09- James Ellison – Paul Bird Motorsport – ART GP12 – + 56.676 (CRT)
10- Karel Abraham – Cardion AB Motoracing – Ducati Desmosedici GP12 – + 57.622
11- Danilo Petrucci – CAME Iodaracing Project – Ioda Suter BMW – + 1’02.805 (CRT)
12- Michele Pirro – San Carlo Honda Gresini – FTR Honda MGP12 – + 1’02.891 (CRT)
13- Andrea Dovizioso – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 1’28.989

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist