GP Kataru – závodní neděle

Po zimní přestávce je tady dlouho očekávaný okamžik prvních závodů Mistrovství světa silničních motocyklů 2014. Zahajovací podnik sezony už zná své vítěze a poražené. V třídě Moto3 vyhrál Australan Jack Miller a přerušil tak nadvládu Španělů. V závodu Moto2 slavil triumf Esteve Rabat a v královské MotoGP Marc Márquez.

Kapitoly článku

MotoGP – závod

V první řadě na startu třídy MotoGP byl vítěz kvalifikace a úřadující mistr světa Marc Márquez (Repsol Honda), druhý Álvaro Bautista (GO&FUN Honda Gresini) a třetí Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3). V druhém sledu stála trojice Andrea Dovizioso (Ducati Team), Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) a Dani Pedrosa (Repsol Honda). Český motocyklový závodník Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) startoval z osmnáctého místa v šesté řadě.

V době startu třídy MotoGP již teplota dráhy poklesla pod dvacet stupňů a zároveň se zvyšovala vlhkost, což pro jezdce připravilo skutečně záludné podmínky. Závod třídy MotoGP je vypsán na dvaadvacet kol a to je pořádná porce kilometrů (118.36Km).

Parádní start předvedl Jorge Lorenzo a šel okamžitě do vedení. Za Španělem jel britský závodník Bradley Smith, třetí Stefan Bradl (LCR Honda MotoGP) a čtvrtý Marc Márquez. Jenže nešťastný víkend v Kataru Jorge Lorenzo ukončil pádem v prvním kole, když mu M1 ustřelila v patnácté zatáčce. Do vedení se tak posunul Stefan Bradl, druhý jel Marc Márquez a třetí byl Bradley Smith. Další pád předvedl Andrea Iannone (Pramac Racing) nejrychlejší jezdec warm upu a naděje Ducati v tomto zahajovacím závodu. Karel Abraham figuroval na šestnácté pozici.
Po pěti úvodních kolech vedl závodní pole Němec Stefan Bradl, těsně následován Marcem Márquezem, třetí byl Álvaro Bautista a na tuto vedoucí skupinu se už dotahoval Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Nejlepším jezdcem třídy Open byl osmý Aleix Espargaró (NGM Mobile Forward Racing), jenž po nepovedené kvalifikaci startoval devátý. Karel Abraham jel v té době na bodech patnáctý.

V osmém kole závodu havaroval z první pozice Stefan Bradl a vedení převzal Marc Márquez. Na první pozici ale nezůstal dlouho, protože do čela šel Valentino Rossi. Márquez nechtěl nic vzdát a Itala těsně následoval. Álvaro Bautista ztrácel a v desátém kole jel pátý. Před jezdce Gresiniho týmu se dostal třetí Dani Pedrosa a čtvrtý Bradley Smith.

V úvodu druhé poloviny závodu vedl Marc Márquez následován Valentinem Rossim, Danim Pedrosaou a Álvarem Bautistou, jemuž se znovu podařilo dostat do kontaktu s vedoucí skupinou. Pátý byl Bradley Smit, na šestém místě už Aleix Espargaró, sedmý Andrea Dovizioso (Ducati Team), osmý Cal Crutchlow (Ducati Team), devátý Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3) a první desítku uzavíral Nicky Hayden (Ducati Team). Karel Abraham v závodu pokračoval patnáctý.

Pět kol před koncem měli provizorní pódium jezdci Marc Márquez, Valentino Rossi a Álvaro Bautista. V závodu už nepokračoval ani jeden z jezdců Monster Yamaha Tech 3 Pol Espargaró kvůli poruše řazení M1 a Bradley Smith kvůli pádu. Jezdec kategorie Open Aleix Espargaró jel pátý a český závodník Karel Abraham se posunul na dvanáctou pozici.
Strhující závěr předváděla dvojice Marc Márquez a Valentino Rossi. Takové souboje v závěru závodu královské kubatury nepamatujeme a pokud to znamená, že tato sezona bude ve znamení podobných infarktových akcí, máme se na co těšit.

První závod sezony 2014 vyhrál v třídě MotoGP Marc Márquez. Druhý projel cílem Valentino Rossi a třetí místo slaví Dani Pedrosa. Nejlepším jezdcem kategorie Open je Aleix Espargaró. Karel Abraham byl třináctý, takže bodovaný první závod. Álvaro Bautista v závěru havaroval, takže po velmi dobře rozehraném závodu přišel o řádnou porci bodů.

GP Kataru, MotoGP – závod
jasno, 20°C, dráha suchá, 18°C, vlhkost: 60%

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 42'40.561
2 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +0.259
3 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +3.370
4 - Aleix ESPARGARO - SPA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +11.623
5 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +12.159
6 - Cal CRUTCHLOW - GBR - Ducati Team - Ducati - +28.526
7 - Scott REDDING - GBR - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +32.593
8 - Nicky HAYDEN - USA - Drive M7 Aspar - Honda - +32.628
9 - Colin EDWARDS - USA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +39.547
10 - Andrea IANNONE - ITA - Pramac Racing - Ducati - +43.360
11 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Drive M7 Aspar - Honda - +46.595
12 - Yonny HERNANDEZ - COL - Energy T.I. Pramac Racing - Ducati - +46.688
13 - Karel ABRAHAM - CZE - Cardion AB Motoracing - Honda - +50.581
14 - Danilo PETRUCCI - ITA - IodaRacing Project - ART - +1'03.127
15 - Broc PARKES - AUS - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'14.386
16 - Michael LAVERTY - GBR - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'32.593
17 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Avintia - +1'36.085

Závod nedokončil/ neklasifikován:
Alvaro BAUTISTA - SPA - GO&FUN Honda Gresini - Honda - 2kola
Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - 4kola
Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - 5kol
Stefan BRADL - GER - LCR Honda MotoGP - Honda - 14kol
Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Avintia - 18kol
Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 0kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist