GP Kataru – Závod MotoGP vyhrál Ital Dovizioso

Pokud takto napínavá bude celá sezona, máme se opravdu na co těšit. Za denního světla odjeli klání jezdci Moto3 a Moto2, pod světly reflektorů jeli svůj závod pouze jezdci MotoGP. V třídě Moto3 slavil vítězství Jorge Martin, dobře si vedl devátý Jakub Kornfeil. V třídě Moto2 získal své první vítězství kariéry jezdce šestistovek Francesco Bagnaia. Závodem královské kubatury vyvrcholil víkend v Kataru a rozhodně se bylo na co dívat. Zaslouženě slaví první místo Andrea Dovizioso, druhý projel cílem Marc Márquez a třetí byl Valentino Rossi. Karel Abraham si odveze bod za patnácté místo. Druhé kolo sezony je příští měsíc v Argentině.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (22kol)

Do 22 kol závodu královské kubatury odstartoval z první řady Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing). Z druhé řady vyrazil Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), Andrea Dovizioso (Ducati Team) a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Třetí řada Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a Jorge Lorenzo (Ducati Team). Český závodník Karel Abraham (Ángel Nieto Team) startoval devatenáctý a v sedmé řadě měl po své pravici Bradley Smithe (Red Bull KTM Factory Racing) a Álvara Bautistu (Ángel Nieto Team). Španěl Dani Pedrosa startoval do 200.závodu MotoGP, Brit Bradley Smith měl před sebou 200.závod série Grand Prix.

Po startu si Johann Zarco vedení udržel, třebaže musel neustále bojovat s Marcem Márquezem, který jel v jeho těsném závěsu společně s Danim Pedrosou, Valentinem Rossim, Danilo Petruccim a Calem Crutchlowem. Karel Abraham figuroval na dvacáté pozici, ale ve druhém kole se posunul na osmnáctou pozici, kde ztrácel dvě desetiny na sedmnáctého Hafizhe Syahrina (Monster Yamaha Tech 3). Ve třetím kole se krátce vytvořily dvojice Johann Zarco a Marc Márquez, Dani Pedrosa a Valentino Rossi, Danilo Petrucci a Cal Crutchlow. Podobně jak v případě předchozích závodů byla důležitá první zatáčka, která následuje po kilometrové rovince.

Po pěti úvodních kolech vedl závodní pole Johann Zarco. Dvě desetiny za Francouzem jel Marc Márquez těsně následován Valentinem Rossim, který na úřadujícího mistra světa zaútočil v šestém kole a byl úspěšný. Na čtvrtém místě byl Danilo Petrucci, pátý jel Cal Crutchlow, šestý byl Andrea Dovizioso, sedmý Alex Rins, ten nastavoval jedno rychlé kolo za druhým, osmý Dani Pedrosa, devátý Jack Miller (Alma Pramac Racing) a první desítku uzavíral Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR). Karel Abraham jel dvacátý.

V polovině závodu zůstával na špici závodního pole Johann Zarco, ale za ním se děly věci. Valentino Rossi na Francouze zaútočil, ale atak mu nevyšel čehož využil Marc Márquez. O něco později Rossiho předjel Andrea Dovizioso, který se během pár zatáček dostal na druhé místo za Zarca od něhož Itala dělily jen tři desetiny. Márquez byl třetí, Rossi čtvrtý a Crutchlow pátý. Ve skupině bojující o pozice na stupních vítězů zůstával Danilo Petrucci a sedmý Dani Pedrosa. Nejlepším z nováčků byl dvanáctý Franco Morbidelli. Karel Abraham jel sedmnáctý potom, co ve druhé zatáčce havaroval Alex Rins a v páté Jorge Lorenzo.

V době, kdy do konce závodu zbývalo pět kol zaútočil Andrea Dovizioso na vedení v závodu a byl úspěšný. Před Johanna Zarca se dostal Marc Márquez a o něco později také Valentino Rossi. Znovu rozhodovala cílová rovinka. Francouz Zarco jel rázem čtvrtý, pátý byl Cal Crutchlow a za sebou měli Danila Petrucciho a Daniho Pedrosu. Karel Abraham byl šestnáctý, kousek od bodované pozice, nicméně ten kousek představoval hodnotu přes dvě sekundy na patnáctého Bautistu. Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing) zajel do boxů a tam závod ukončil. Bradley Smith (Red Bull KTM Factory Racing) jel prozatím devatenáctý, takže pro KTM v Kataru žádná sláva.

Poslední kolo nabídlo neuvěřitelnou podívanou v bitvě o vítězství. Andrea Dovizioso najížděl do posledního kola ve vedení, ale Marc Márquez chtěl vyhrát a na Itala v závěru zaútočil. Andrea Dovizioso jeho útok těsně před cílem odrazil, na cílovou rovinku vyjel první a první závod sezony 2018 vyhrál. Druhý projel cílem Marc Márquez, třetí byl Valentino Rossi. Nejlepším netovárním jezdcem je čtvrtý Cal Crutchlow. Johann Zarco nakonec skončil osmý. Nejlepším z nováčků byl dvanáctý Franco Morbidelli. V závěru klání chyboval Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), což Karla Abrahama posunulo na patnáctou pozici a to znamená první bod sezony.

GP Kataru, MotoGP – Závod (22kol)
21°C, dráha suchá, 23°C, vlhkost: 46%
1. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 42'34.654
2. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +0.027
3. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +0.797
4. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +2.881
5. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati +3.821
6. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +3.888
7. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +4.621
8. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +7.112
9. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +12.957
10. # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati +14.594
11. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +15.181
12. # 21 Franco MORBIDELLI ITA EG 0,0 Marc VDS Honda +16.274
13. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Angel Nieto Team Ducati +19.788
14. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +20.299
15. # 17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati +23.287
16. # 12 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda +24.189
17. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +24.554
18. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +31.704
19. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +34.712
20. # 45 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +37.641
21. # 10 Xavier SIMEON BEL Reale Avintia Racing Ducati +46.706
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM 7kol
  # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 10kol
  # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati 10kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1.5 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
jannyk přispěla 0.5 Kč
Rendyd přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist