GP Kataru – Vyhrál Lorenzo, Dovizioso druhý, Márquez třetí

První podnik sezony už zná své vítěze a poražené. V třídě Moto3 závod vyhrál Niccoló Antonelli, který na cílové rovince porazil rozdílem sedmi tisícin Brada Bindera. Třetí projel cílem Francesco Bagnaia, který získal své druhé pódium kariéry. Jakub Kornfeil bodoval desátým místem, Karel Hanika byl třicátý. Závod Moto2 byl o penalizacích za předčasný start. Z vítězství se radoval švýcarský závodník Thomas Lüthi, druhým místem překvapil Luis Salom, třetí skončil Simone Corsi. V královské kubatuře se hodně padalo, takže všichni co závod dokončili, tak také bodovali. Vítězství slaví Jorge Lorenzo, jenž časen 1'54,927 sekundy překonal rekord okruhu Casey Stonera z roku 2008. Druhé místo vybojoval jezdec Ducati Andrea Dovizioso, třetí je Marc Márquez. Pokud počasí dovolí, tak v pondělí testuje na okruhu v Losail Casey Stoner s Ducati GP16. Druhý závod sezony je za dva týdny v Argentině.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (22kol)

Do dvaadvaceti kol závodu startoval z pole position Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), druhý Marc Márquez (Repsol Honda Team) a třetí Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar). Za Španěly vyrazila z druhé řady italská sestava Andrea Iannone (Ducati Team), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a Andrea Dovizioso (Ducati Team). Třetí řada znovu španělská Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), Hector Barbera (Avintia Racing) a Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3).

Do závodu nenastoupil Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich), který odstoupil po třetím tréninku kvůli nedoléčenému zranění dlaně pravé ruky. Jak to bude vypadat v Argentině je s otazníkem, ale Ducati měla říct, že pokud by Petrucci nejel ani v Argentině a Casey Stoner řekně, že chce Itala nahradit, má zelenou.

Po startu vedl Jorge Lorenzo následován Andrea Iannonem, Andrea Doviziosem a Valentinem Rossim. Maverick Viñales se propadl na šesté místo. V nájezdu do druhého kola už vedl Andrea Iannone, druhý jel Andrea Dovizioso, třetí Jorge Lorenzo a čtvrtý Valentino Rossi. Na páté pozici jel Marc Márquez, šestý byl Dani Pedrosa a na sedmé pozici pokračoval Maverick Viñales.

V pátém kole bojovali na špici jezdci Ducati Andrea Iannone a Andrea Dovizioso. Místo, aby ostatním ujeli, tak soupeřili mezi sebou a nakonec Iannone skončil na zemi. V šestém kole byl na zemi také Cal Crutchlow (LCR Honda), který jel rovněž v první desítce. V závodu tak nepokračoval Yonny Hernandez (Aspar Team MotoGP), Andrea Iannone a Cal Crutchlow. Vpředu jeli čtyři jezdci – první a druhý Dovizioso s Lorenzem, třetí a čtvrtý Márquez s Rossim. Za Italem byl dvě sekundy Dani Pedrosa, který měl na zadním kole jezdce Suzuki Mavericka Viňalese.

V devátém kole vedl závodní pole Jorge Lorenzo, druhý byl Andrea Dovizioso, třetí Marc Márqez a čtvrtý Valentino Rossi. Lorenzo samozřejmě chtěl jít dopředu, ale Ducati měla dobrou maximální rychlost, takže na cílové rovince o náskok přišel. Spadl Loris Baz (Avintia Racing), takže teď v závodu pokračovalo šestnáct závodníků.

V polovině závodu měl náskok tří desetin první Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso jako kdyby ztrácel dech a za sebou měl těsně nalepeného Marca Márqueze. Valentino Rossi ztrácel na továrního jezdce Hondy šest desetin. Tyto rozdíly se ale měnily podle toho v jaké části zrovna byli. Spadl Stefan Bradl (Aprilia Racing Team Gresini), který tak uzavřel komplikovaný víkend pro Aprilii. Álvaro Bautista (Aprilia Racing Team Gresini) jel na bodech čtrnáctý. Vlastně všichni, kteří v závodu pokračovali byli na bodech.

Pět kol před cílem vedl Jorge Lorenzo náskokem půl sekundy před Andrea Doviziosem, třetí Marc Márquez byl těsně za jezdcem Ducati a čekal na správný okamžik k útoku. Valentino Rossi byl jednu sekundu za Márquezem a nezdálo se, že by v závěru bojoval o pozice na stupních vítězů. V osmnáctém kole přišla Márquezova chvíle, ten předjel Itala Doviziosa a posunul se na druhé místo. Na prvního Lorenza mu v tu chvíli scházela sekunda. V předposledním kole Jorge Lorenzo nastavil nový rekord okruhu 1'54,927 sekundy a jeho náskok ve vedení měl dvě sekundy.

První závod sezony vyhrál s náskokem dvou sekund Jorge Lorenzo. Ital Andrea Dovizioso předjel Marca Márqueze a druhou pozici udržel až do cíle. Třetí projel cílem Marc Márquez, čtvrtý Valentino Rossi ztratil na pódium jednu desetinu.

GP Kataru, MotoGP – Závod (22kol)
21°C, dráha suchá, 23°C, vlhkost: 71%

1 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 42'28.452
2 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +2.019
3 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +2.287
4 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +2.387
5 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +14.083
6 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +15.423
7 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +18.629
8 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +18.652
9 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +21.160
10 - Scott REDDING - GBR - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +24.435
11 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +35.847
12 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar Team MotoGP - Ducati - +41.756
13 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +41.932
14 - Jack MILLER - AUS - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +41.982
15 - Tito RABAT - SPA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +54.953

Závod nedokončil/Neklasifikován:
Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - 11kol
Loris BAZ - FRA - Avintia Racing - Ducati - 14kol
Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - 16kol
Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - 17kol
Yonny HERNANDEZ - COL - Aspar Team MotoGP - Ducati - 21kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist