GP Kataru – Viňales vyhrál první závod v Kataru, Salač třináctý

Neděle byla dnem závodu úvodního podniku sezony mistrovství světa silničních motocyklů v Kataru. Všechny tři závody nabídly skvělou a napínavou podívanou, takže se máme letos rozhodně na co těšit. V třídě Moto3 vyhrál Jaume Masia, Filip Salač bral body za třinácté místo. V závodu Moto2 slavil vítězství Sam Lowes. Závěr patřil klání MotoGP, které poprvé od roku 2017 ovládl Maverick Viňales, druhé místo obsadil Johann Zarco a třetí Francesco Bagnaia. Už příští týden je na programu druhá Grand Prix, která se jede znovu v Losail jako Velká cena Dauhá.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (22kol)

Do 22kol závodu odstartoval z první pozice Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Fabio Quartararo (Monster Yamaha MotoGP Team) a Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP). Z druhé řady vyrazil Valentino Rossi (Petronas Yamaha SRT), Jack Miller (Ducati Lenovo Team) a Johann Zarco (Pramac Racing). Třetí řada a Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Obhájce titulu Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) startoval desátý ze čtvrté řady.

První pozici si po startu udržel Francesco Bagnaia, nicméně super start předvedl Jack Miller, který projel kolem jezdců Yamahy a dostal se v první zatáčce za týmového kolegu. Špatný vstup do sezony zaznamenal Danilo Petrucci (Tech 3 KTM Factory Racing), který hned po startu havaroval a byl vlastně jediný, kdo si pro předek zvolil místo měkké střední směs. Ve druhém kole vedl Francesco Bagnaia, druhý už nebyl Miller, ale Francouz Johann Zarco, který se dostal před Australana. Čtvrtý byl Jorge Martin (Pramac Racing), takže na prvních čtyřech pozici jen Ducati. Fabio Quartararo jel pátý, Maverick Viňales šestý a Valentino Rossi sedmý.

Po pěti kolech vedl Francesco Bagnaia náskokem jedné sekundy na druhého Zarca. Dvě desetiny za Francouzem figuroval Jack Miller, tři desetiny za Australanem jel tovární jezdec Yamahy Fabio Quartararo a jeho týmový kolega Viñales. Na šestou pozici se posunul Alex Rins, sedmý jel Jorge Martin, osmý byl Joan Mir a devátý Valentino Rossi, který už každou chvíli čekal útok Aleixe Espargara. Tovární jezdec Aprilie opravdu zaútočil a byl devátý. Pozici také získal Fabio Quartararo, který předjel Millera a byl sedm desetin za Zarcem, který už dojel lídra závodu. V osmém kole spadl ze sedmnácté pozice Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu).

V desátém kole závodu stále vedl pole MotoGP Francesco Bagnaia, jen jeho náskok už nebyl přes sekundu, ale na třech desetinách. Za Italem jela další Ducati, kterou řídil Johann Zarco, šest desetin za Francouzem už figuroval Fabio Quartararo s Maverickem Viňalesem, Jackem Millerem a Alexem Rinsem. Zatím nejlépe jedoucím nováčkem byl desátý Jorge Martin. Pozice ztrácel jedenáctý Valentino Rossi, jeho týmový kolega Franco Morbidelli jel dokonce až devatenáctý. V nájezdu do druhé poloviny závodu Rossi dokonce klesl až na šestnáctou pozici, čtyři sekundy za ním jel jeho bratr Luca Marini (SKYVR46 Esponsorama).

Ve třináctém kole začala bitva o vedení v závodě. Maverick Viňales předjel druhého Johanna Zarca a okamžitě útočil na prvního továrního jezdce Ducati. Bagnaia v sedle tovární Desmosedici GP21 odolával, ale bylo znát, že Viñales má ve druhé polovině spoustu sil. Skvělé souboje a parádní bitva, kterou bedlivě sledoval třetí Johann Zarco. Tři desetiny za Francouzem jel Jack Miller, který válčil s pneumatikou, pátý byl Alex Rins a šestý Fabio Quartararo. Havaroval Alex Márquez (LCR Honda CASTROL), který spadl z patnácté pozice. V patnáctém kole Maverick Viñales znovu zaútočil a tentokrát byl úspěšný, takže byl novým lídrem závodu MotoGP.

V době, kdy do cíle zbývalo pět kol, vedl závod s náskokem téměř sedmi desetin Maverick Viňales. Na druhou pozici se posunul Johann Zarco, třetí jel Francesco Bagnaia, který měl těsně za sebou dvojici tovární Suzuki Alex Rins a Joan Mir. Na šestém místě byl Fabio Quartararo, sedmý Jack Miller a osmý Aleix Espargaró, jehož postupně stahoval jeho bratr Pol Espargaró (Repsol Honda Team). Nejlépe jedoucím nováčkem byl v této chvíli desátý Enea Bastianini. Velmi produktivní závěr předvedl Joan Mir, který předjel Rinse a už chystal předjetí třetího Bagnaia, což se mu povedlo tři kola před koncem. V nájezdu do posledního kola vedl Viñales náskokem 1,1 sekundy, druhého Zarca a třetího Mira dělila jen desetina!

První závod sezony vyhrál Maverick Viňales, který předvedl parádní výkon a zcela zaslouženě bere pětadvacet bodů. Bitva o zbývající dvě pozice na stupních vítězů neměla chybu. Joan Mir předjel v posledním kole Johanna Zarca a na cílovou rovinku vyjel jako druhý. Jenže byl trošku širší a navíc Ducati na rovince je šíleně rychlá, takže Mira předjel těsně před cílem jak Johann Zarco, tak Francesco Bagnaia. Čtvrtý závod dokončil Joan Mir a první pětku uzavřel Fabio Quartararo. Nejlepším nováčkem je desátý Enea Bastianini.

GP Kataru, MotoGP – Závod (22kol)
20°C, dráha suchá, 22°C, vlhkost: 60%
1. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 42'28.663
2. # 5 Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +1.092
3. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +1.129
4. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.222
5. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +3.030
6. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +3.357
7. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +5.934
8. # 44 Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +5.990
9. # 43 Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +7.058
10. # 23 Enea BASTIANINI ITA Esponsorama Racing Ducati +9.288
11. # 6 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +10.299
12. # 46 Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +10.742
13. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +11.457
14. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +14.100
15. # 89 Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati +16.422
16. # 10 Luca MARINI ITA SKY VR46 Esponsorama Ducati +20.916
17. # 27 Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +21.026
18. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +23.892
19. # 32 Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +46.346
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 73 Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda  
  # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda  
  # 9 Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
KubaLou přispěl 3 Kč
IvanDvoutakťák přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist