GP Kataru – Viñales vyhrál první závod, Abraham na bodech

Den závodu byl ve znamení možného deště, ale nakonec se všechna klání odjela bez větších problémů. Jezdci třídy Moto3 předvedli napínavé souboje a první místo slavil Španěl Joan Mir. Pro Jakuba Kornfeila to nebyl snadný závod, protože obsadil až dvacátou pozici. Třídu Moto2 ovládl Ital Franco Morbidelli, který už podával výborné výkony v testech a letos bude určitě velkým favoritem na titul. Krátce před startem třídy MotoGP začalo pršet a start se několikrát odkládal. Nakonec jezdci do závodu odstartovali a také v jejich případě jsme byli svědky napínavé podívané. Vítězem první Grand Prix sezony je Maverick Viñales, český závodník Karel Abraham obsadil čtrnácté místo. Jakmile závod skončil, začalo hustě pršet. Tomu se říká načasování.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (22/ 21/ 20kol)

Protože v sobotu nestačili kvůli deštivému počasí odjet kvalifikace, pořadí na startovním roštu určuje výsledek kombinace časů prvních tří volných tréninků. Z pole position odstartuje Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP), druhý Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR) a třetí Marc Márquez (Repsol Honda Team). Druhá řada Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3), Andrea Dovizioso (Ducati Team) a Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich). Třetí řada Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), Jonas Folger (Monster Yamaha Tech 3) a devátý Cal Crutchlow (LCR Honda). Čtvrtá řada Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich) a Jorge Lorenzo (Ducati Team). Brněnský závodník Karel Abraham (Pull&Bear Aspar Team) do závodu odstartoval sedmnáctý z šesté řady.

19:58 – start odložen kvůli povětrnostním podmínkám
20:04 – všichni ze startovního roštu se vrací zpět do boxů
20:13 – start 20:30/ 21kol
20:25 – start odložen
20:35 – restart závodu bude po dvou zahřívacích kolech – délka závodu 20kol

Po startu šel do vedení Andrea Iannone, Maverick Viñales se propadl na pátou pozici. Jenže v průběhu kola převzal vedení nováček Johann Zarco, který do druhého kola najížděl v čele závodního pole královské kubatury. Na druhé pozici jel Marc Márquez, třetí Andrea Iannone, čtvrtý Andrea Dovizioso, šestý Dani Pedrosa a sedmý Valentino Rossi. Jorge Lorenzo udělal chybu, vyjel mimo dráhu a byl šestnáctý. Karel Abraham po startu ztratil a zatím mu patřila devatenáctá pozice.

Prvním jezdcem na zemi byl v šestnácté zatáčce Cal Crutchlow, který rychle naskočil na motorku a vrátil se do závodu, nicméně byl poslední třiadvacátý. Po pěti kolech vedl Johann Zarco náskokem 1,7 sekundy. Neuvěřitelný výkon Francouze v jeho prvním závodu MotoGP. Na druhé pozici pokračoval Andrea Dovizioso, za Italem Marc Márquez a Andrea Iannone. Pátý Maverick Viñales ztrácel a na Španěla se dotáhl jeho týmový kolega Valentino Rossi. Na sedmé pozici pokračoval Álvaro Bautista (Pull&Bear Aspar Team), Karel Abraham byl sedmnáctý. Podruhé spadl Cal Crutchlow a z první pozice havaroval ve druhé zatáčce Johann Zarco.

Před polovinou závodu havaroval v šestnácté zatáčce Álvaro Bautista, takže ani Španěl závod nedokončí a to jel v první desítce. Na první pozici byl Andrea Dovizioso a za ním o druhé místo bojoval Andrea Iannone s Marcem Márquezem. To umožnilo Viňalesovi vymazat ztrátu a dotáhnout se na bojující dvojici. To samé platilo pro Itala Rossiho, který rychle stahoval ztrátu na Viňalese. Po deseti kolech už nezávodil Andrea Iannone, který spadl a skončil tak pro něho výborně rozjetý závod. Zaútočila dvojice jezdců tovární Yamahy a ve dvanáctém kole byl Viñales druhý a Rossi třetí. Oba uháněli za Ducati Doviziosa.

Sedm kol před cílem převzal vedení v závodu Maverick Viñales. Andrea Dovizioso jel druhý, šest desetin za ním Valentino Rossi. Marc Márquez ztrácel na Rossiho přes sekundu. Karel Abraham byl čtrnáctý, ale dostal se před něj Hector Barbera (Reale Avintia Racing). Mezi tím spadl Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich). V patnáctém kole jde do vedení znovu Ital Dovizioso, ale v bitvě o vítězství v závodu už jsou tři. Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) předjel Pedrosu a je na páté pozici, což je na první závod s Aprilii rozhodně perfektní pozice.

Poslední kola byla ve znamení bitvy Doviziosa s Viňalesem o vítězství v závodu. V předposledním kole Viñales jezdce Ducati předjel a chtěl mu ujet s tím, aby Dovizioso nedokázal na cílové rovince využít maximální rychlosti k získání první pozice. Do posledního kola tak Viñales najel první v těsném závěsu za sebou měl Doviziosa. Valentino Rossi jel třetí a do bitvy se nezapojoval.

První závod s Yamahou a první závod sezony vyhrál Maverick Viñales, který předvedl naprosto parádní výkon. Andrea Dovizioso obsadil druhé místo a třetí projel cílem Valentino Rossi. Čtvrtý je Marc Márquez, pátý Dani Pedrosa, který stačil předjet jezdce Aprilie Aleixe Espargara. Španěl Jorge Lorenzo dokončil svůj první závod s Ducati na jedenáctém místě. Karel Abraham po návratu do MotoGP bodoval dvěma body za čtrnácté místo.

GP Kataru, MotoGP – Závod (20kol)
21°C, dráha suchá, 22°C, vlhkost: 96%

1. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 38'59.999
2. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +0.461
3. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +1.928
4. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +6.745
5. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +7.128
6. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +7.661
7. # 45 Scott REDDING GBR OCTO Pramac Racing Ducati +9.782
8. # 43 Jack MILLER AUS EG 0,0 Marc VDS Honda +14.486
9. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +14.788
10. # 94 Jonas FOLGER GER Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +15.069
11. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +20.516
12. # 76 Loris BAZ FRA Reale Avintia Racing Ducati +21.255
13. # 8 Hector BARBERA SPA Reale Avintia Racing Ducati +28.828
14. # 17 Karel ABRAHAM CZE Pull&Bear Aspar Team Ducati +29.123
15. # 53 Tito RABAT SPA EG 0,0 Marc VDS Honda +29.470
16. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +33.601
17. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +39.704
18. # 22 Sam LOWES GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +47.131
               
  Závod nedokončil/ neklasifikován:      
  # 9 Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Racing Ducati 6kol
  # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 10kol
  # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Pull&Bear Aspar Team Ducati 13kol
  # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 14kol
  # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda 16kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist