GP Kataru – V Losail vlaje italská trikolóra, vítězí Rossi, Ducati má stříbro a bronz

Nedělní porce prvních tří závodů sezony 2015 nabídla skvělou podívanou. V třídě Moto3 bojovali jezdci početné skupiny o pozice na stupních vítězů a zlatou perlu z Kataru si odváží Francouz Alexis Masbou. Karel Hanika bodoval třináctým místem, Jakub Kornfeil skončil sedmnáctý. V třídě Moto2 měl velkou smůlu Johann Zarco, který pár kol před cílem přišel o vítězství kvůli poruše techniky. První místo tak slavil Němec Jonas Folger. Třída MotoGP nabídla velmi napínavou podívanou především v přímém souboji továrních Yamah a motocyklů Ducati. První vítězství sezony slaví Valentino Rossi, druhý skončil Andrea Dovizioso a třetí Andrea Iannone. Totální úspěch italských závodníků. Karel Abraham bohužel závod nedokončil.

Kapitoly článku

MotoGP – závod

Závod MotoGP měl závod na 22 kol a z první řady do něj odstartovala trojice Andrea Dovizioso (Ducati Team), Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) a Marc Márquez (Repsol Honda Team). Druhá řada Andrea Iannone (Ducati Team), Yonny Hernandez (Pramac Racing) a Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP). Český závodník Karel Abraham (AB Motoracing) startoval dvacátý. Před startem královské kubatury paddock motocyklového šampionátu uctil minutou ticha památku na oběti letu 9525.

Po startu udržel vedení Andrea Dovizioso, na druhém místě jel Jorge Lorenzo, třetí Andrea Iannone, čtvrtý byl Kolumbijec Yonny Hernandez a první pětici uzavíral Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3). Start se nepovedl dvojici Respol Hondy, protože Dani Pedrosa klesl na na sedmé místo a Marc Márquez po výjezdu mimo trať skončil dokonce poslední. Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) byl osmý. Karel Abraham do druhého kola najížděl sedmnáctý. V nájezdu do třetího kola byl Márquez už jedenáctý v pořadí a jeho stíhací jízda pokračovala. Vedení v závodu převzal Jorge Lorenzo, který za sebou vozil oba jezdce tovární Ducati Andrea Doviziosa a Andrea Iannoneho.
Po pěti úvodních kolech vedl závodní pole Jorge Lorenzo, dvě desetiny ztrácel druhý Andrea Dovizioso, třetí byl Andrea Iannone a na čtvrtém místě už pokračoval Valentino Rossi, který zajel nejrycheljší kolo závodu 1'55,267 sekundy a stále zrychloval. Marc Márquez se z posledního místa posunul na osmé a jeho ztráta na vedení představovala do deseti sekund. Karel Abraham byl šestnáctý, tři desetiny za bodovanou pozicí, na které jel Stefan Bradl (Athina Forward Racing).

V nájezdu do osmého kola závodu došlo na změnu vedoucího jezdce, protože Andrea Dovizioso předjel na konci cílové rovinky Jorge Lorenza a vedl závod královské kubatury v Kataru. Na třetím místě pokračoval Andrea Iannone, na něhož se dotáhl Valentino Rossi. To jsme už dlouho neviděli, aby na prvních čtyřech místech soupeřila Yamaha s Ducati a někdy to bylo hodně na těsno.
V polovině závodu vedl Jorge Lorenzo, druhý Andrea Dovizioso, třetí Andrea Iannone a čtvrtý Valentino Rossi, který v průběhu jedenáctého kola předjel krajana Iannoneho a v závodu pokračoval třetí. Netrvalo dlouho a Rossi byl druhý, necelé tři desetiny za prvním Jorge Lorenzem. O druhé místo ale neustále bojoval s Doiviziosem, který chtěl pro Ducati získat maximálně možné umístění. Marc Márquez pokračoval pátý a na vedení ztrácel čtyři sekundy.

Pět kol před cílem závodu probíhala intenzivní bitva o pozice na stupních vítězů mezi Jorge Lorenzem, Andrea Doviziosem a Valentinem Rossim. Andrea Iannone na vedoucí skupinku ztrácel sekundu a 2,5 sekundy měl za sebou Marca Márqueze. Na Rossim bylo vidět, že je rychlejší než Lorenzo, dostal se před Španěla a začal útočit na vedoucího Doviziosa. Maximálka Doviziosovy GP15 byla ale neskutečná, takže na cílové rovince neměl Rossi šanci. Musel si udělat náskok, aby mohl vyhrát.
Souboje mezi Valentinem Rossim a Andrea Doviziosem byly neskutečně napínavé. Valentino Rossi dokázal udržet svého krajana dostatečně za sebou, což mu stačilo k tomu, aby po startu z osmé pozice zahajovací závod sezony vyhrál. Na druhém místě skončil Andrea Dovizioso a třetí Andrea Iannone, jenž slaví první umístění na stupních vítězů MotoGP. Na prvních třech místech je kompletní italská sestava. Jorge Lorenzo závod dokončil čtvrtý. Marc Márquez v prvním klání roku umístění na pódiu nezískal a cílem projel pátý. Nejlepším jezdcem kategorie Open je patnáctý Hector Barbera (Avintia Racing). Karel Abraham závod nedokončil. Obě Suzuki dojely na bodech, Aleix Espargaró jedenáctý, Maverick Viňales čtrnáctý.

GP Kataru, MotoGP – závod (22kol)
22°C, dráha suchá, 28°C, vlhkost: 83%

1 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 42'35.717
2 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +0.174
3 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +2.250
4 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +2.707
5 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +7.036
6 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +10.755
7 - Cal CRUTCHLOW - GBR - CWM LCR Honda - Honda - +12.384
8 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +12.914
9 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +13.031
10 - Yonny HERNANDEZ - COL - Pramac Racing - Ducati - +17.435
11 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +19.901
12 - Danilo PETRUCCI - ITA - Pramac Racing - Ducati - +24.432
13 - Scott REDDING - GBR - EG 0,0 Marc VDS - Honda - +32.032
14 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +33.463
15 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +33.625 - TOP Open
16 - Stefan BRADL - GER - Athinà Forward Racing - Yamaha Forward - +33.944
17 - Nicky HAYDEN - USA - Aspar MotoGP Team - Honda - +38.970
18 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar MotoGP Team - Honda - +46.570
19 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Ducati - +59.211
20 - Alex DE ANGELIS - RSM - Octo IodaRacing Team - ART - +1'14.981
21 - Marco MELANDRI - ITA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +1'48.143
22 - Loris BAZ - FRA - Athinà Forward Racing - Yamaha Forward - +3kola

        Závod nedokonči/ neklasifikován:
        Karel ABRAHAM - CZE - AB Motoracing - Honda - 1kolo
        Jack MILLER - AUS - CWM LCR Honda - Honda - 1kolo
        Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - 0kol
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist