GP Katalánska – Dovizioso vyhrává podruhé v řadě, Abraham má dva body

Krásné slunečné počasí provázelo poslední den Velké ceny Katalánska. Jezdci všech motocyklových kategorií předvedli skvělé výkony a každé z tří klání mistrovství světa se obešlo bez těžkých nehod a zranění. V třídě Moto3 vyhrál Joan Mir, jenž si plným počtem bodů upevnil vedení v MS. V třídě Moto2 slavil vítězství další Španěl Alex Márquez, který vyhrál po startu z pole position. V královské kubatuře slaví vítězství Andrea Dovizioso, jemuž se podařilo porazit oba domácí jezdce Marca Márqueze a Daniho Pedrosu. Jakub Kornfeil byl v závodu nejnižší kubatury dvaadvacátý, Karel Abraham získal v závodu MotoGP dva body za čtrnácté místo v cíli. Týmy královské kubatury v Montmeló zůstávají, protože v pondělí mají oficiální jednodenní test.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 25 kol odstartoval z první řady Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), Jorge Lorenzo (Ducati Team) a Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich). Druhý řada Marc Márquez (Repsol Honda Team), Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), Hector Barbera (Reale Avintia Racing). Třetí řada Andrea Dovizioso (Ducati Team), Jonas Folger (Monster Yamaha Tech 3) a Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP). Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) startoval třináctá z páté řady. Brněnský závodník Karel Abraham (Pull&Bear Aspar Team) do závodu vyrazil osmnáctý.

Krátce po startu došlo ke kontaktu Marca Márqueze a Danila Petrucciho, oba to naštěstí ustáli a nic se nestalo, protože v tu chvíli bylo kolem nich kompletní závodní pole. Každopádně Petrucciho nájezd šetřilo vedení závodu. Vedení převzal Jorge Lorenzo, který byl rozhodnutý dosáhnout na vítězství právě na svém domácím okruhu. Druhý byl Marc Márquez, třetí Dani Pedrosa, čtvrtý Andrea Dovizioso a pátý Jonas Folger, který nastavil nový traťový rekord 1'45,969 sekundy. Valentino Rossi zůstával třináctý, Maverick Viňale jel dokonce až patnáctý a Karel Abraham byl sedmnáctý.

Po pěti kolech držel vedení Jorge Lorenzo, ale těsně za sebou měl trojici Dani Pedrosa, Marc Márquez, Andrea Dovizioso a Jonas Folger. V šestém kole na Lorenza zaútočil Márquez a okamžitě také Pedrosa a Dovizioso, takže Jorge Lorenzo byl najednou čtvrtý. V sedmém kole šel před Lorenza Němec Jonas Folger a Ital Danilo Petrucci. Valentino Rossi jel osmý, desetinu za sedmým Álvarem Bautistou. Šestnáctý Karel Abraham byl těsně za bodovanými pozicemi.

V desátém kole vedl závodní pole Dani Pedrosa, ale za sebou měl těsně nalepené soupeře Andrea Doviziosa, Marca Márqueze a Jonase Folgera. Pátý Danilo Petrucci se snažil vedoucí čtveřici dojet a to se mu celkem dařilo. Nedařilo se Rossimu, který se propadl na devátou pozici a jel ve vláčku společně s Johannem Zarcem a Jorge Lorenzem. Karel Abraham zůstával šestnáctý a na patnáctého Lorise Baze mu scházely tři sekundy.

V polovině závodu to vypadalo, že jde do úniku vedoucí dvojice Dani Pedrosa a Andrea Dovizioso. Marc Márquez to ale nechtěl dopustit a ztrátu v určitých částech okruhu celkem úspěšně snižoval na rozdíl pár desetin. Dobře se prvních tří držel Jonas Folger, který čekal na svoji šanci. Pátému Petruccimu už na Němce scházela jedna sekunda. V páté zatáčce havaroval Jack Miller (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) a v závodu už nepokračoval Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), jehož zastavila porucha motoru. Karel Abraham jel patnáctý.

V sedmnáctém kole převzal vedení Andrea Dovizioso a začal jezdcům Repsol Hondy ujíždět. Ve dvacátém kole vedl náskokem devíti desetin na druhého Marca Márquez. Třetí byl Dani Pedrosa, který s dvěma desetinami ztráty už vypadl ze hry o vítězství v závodě. Chybu udělal Marc Márquez a Ital Dovizioso měl najednou náskok přes jednu sekundu. Jonase Folgera předjel Danilo Petrucci, který byl čtvrtý, čtyři sekundy za Danim Pedrosou. O šesté místo urputně bojoval Jorge Lorenzo, Johann Zarco a Álvaro Bautista. Valentino Rossi jel devátý a absolutně mimo šanci nějakého progresu. Maverick Viñales se posunul na desáté místo. Karel Abraham zůstával patnáctý, tři sekundy za Scottem Reddingem (Octo Pramac Racing).

V předposledním kole spadl z páté pozice Danilo Petrucci, který zrovna bojoval s dvojicí Tech 3 Jonasem Folgerem a Johannem Zarcem. První Andrea Dovizioso vedl náskokem 3,4 sekundy na druhého Marca Márqueze. Třetí jel Dani Pedrosa, čtvrtý byl Jorge Lorenzo a o pátou pozici stále válčil Francouz Zarco s Němcem Folgerem.

Druhý závod v řadě vyhrává Andrea Dovizioso, který nyní prožívá skvělé období své závodní kariéry. Na druhém místě skončil Marc Márquez a třetí projel cílem Dani Pedrosa. Čtvrtý je Jorge Lorenzo a bitvu o pátou pozici a nejlepšího netovárního jezdce vyhrál Johann Zarco, který porazil týmového kolegu Folgera rozdílem tisícin. Mavrick Viñales dokončil závod desátý a zůstává nadále lídrem průběžného hodnocení. Dva body za čtrnácté místo vybojoval český závodník Karel Abraham.

GP Katalánska, MotoGP – Závod (25kol)
33°C, dráha suchá, 54°C, vlhkost: 20%
1. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 44'41.518
2. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +3.544
3. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +6.774
4. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +9.608
5. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +13.838
6. # 94 Jonas FOLGER GER Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +13.921
7. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Pull&Bear Aspar Team Ducati +16.763
8. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +20.821
9. # 8 Hector BARBERA SPA Reale Avintia Racing Ducati +23.952
10. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +24.189
11. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda +28.329
12. # 76 Loris BAZ FRA Reale Avintia Racing Ducati +33.281
13. # 45 Scott REDDING GBR OCTO Pramac Racing Ducati +35.200
14. # 17 Karel ABRAHAM CZE Pull&Bear Aspar Team Ducati +39.436
15. # 53 Tito RABAT SPA EG 0,0 Marc VDS Honda +40.872
16. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +43.221
17. # 50 Sylvain GUINTOLI FRA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +44.655
18. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +48.993
19. # 22 Sam LOWES GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +55.492
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 9 Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Racing Ducati 2kola
  # 43 Jack MILLER AUS EG 0,0 Marc VDS Honda 12kol
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 18kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Capt.Orr přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist