GP Japonska: Závod vyhrál Lorenzo, šampionát Márquez

Japonská Grand Prix už zná své vítěze a poražené. V královské kubatuře vyhrál Jorge Lorenzo před Marcem Márquezem a Valentinem Rossim. Márquez sice závod v Motegi nevyhrál, ale už nyní si zajistil titul mistra světa. V třídě Moto2 slavil vítězství švýcarský závodník Thomas Lüthi. V třídě Moto3 vyhrál Alex Márquez, Karel Hanika byl v cíli dvanáctý.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu královské kubatury startoval z první řady Andrea Dovizioso (Ducati Team), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a Dani Pedrosa (Repsol Honda). Z druhé řady vyrazí trojice Marc Márquez (Repsol Honda Team), Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) a Andrea Iannone (Pramac Racing). Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) startoval do závodu z devatenácté pozice v sedmé řadě.

Po startu šel do vedení Valentino Rossi následován Jorge Lorenzem, Andrea Doviziosem, Andrea Iannonem, Danim Pedrosou a Marcem Márquezem, který málem kolidoval s Lorenzem a proto po úvodních metrech propad na šesté místo. Do druhého kola najel první Valentino Rossi, Jorge Lorenzo a Andrea Dovizioso. Márquez předjel Daniho Pedrosu a posunul se na páté místo za Andrea Iannoneho. Karel Abraham byl sedmnáctý a v závodu už nepokračoval Cal Crutchlow (Ducati Team), který hned v úvodu spadl.
Po pěti kolech převzal vedení Jorge Lorenzo, na druhém místě pokračoval Valentino Rossi a těsně za ním jel Andrea Dovizioso s Marcem Márquezem. Dani Pedrosa ztrácel na vedoucí skupinu osm desetin a potřeboval je dojet, aby mohl bojovat nejen o pozice na stupních vítězům, ale také o druhé místo v celkovém hodnocení. Nejlépe postaveným jezdcem Open byl dvanáctý Aleix Espargaró (NGM Mobile Forward Racing). Karel Abraham v závodu pokračoval osmnáctý.

V polovin klání na čtyřiadvacet kol vedl náskokem jedné a půl sekundy Jorge Lorenzo před Valentinem Rossim a Marcem Márquezem, který byl na zadním kole Italovy Yamahy. Dani Pedrosa předjel Andrea Dovoziosa a v závodu jel na čtvrtém místě. Pátý Andrea Dovizioso měl před šestým Andrea Iannonem náskok přes pět sekund. Karel Abraham jel sedmnáctý, necelé tři sekundy za Scottem Reddingem, ale v devátém kole spadl a závod pro něj skončil.
Na druhý pokus se Marc Márquez dostal před Valentina Rossiho a do šestnáctého kola najížděl druhý, což mu zajišťovalo zisk mistra světa už v Japonsku. S dvěma sekundami náskoku zůstával v čele závodního pole Jorge Lorenzo, čtvrtý Dani Pedrosa postupně snižoval rozdíl, který ho dělil od třetího Rossiho.

V posledních pěti kolech zůstával první Jorge Lorenzo, ale na druhého Márqueze se začal přibližovat Rossi a bylo otázkou, zda Španěla stihne do konce závodu dojet a pokusí se o jeho předjetí. Za Rossim se rychle přibližoval Dani Pedrosa, který chtěl před Itala, ale do cíle už na změnu pozic nedošlo.
Závod japonské Grand Prix vyhrál Jorge Lorenzo. Druhý je Marc Márquez, což znamená, že si tři závody před koncem sezony zajistil titul mistra světa. Třetí projel cílem Valentino Rossi. Nejlépe postaveným jezdcem kategorie Open je jedenáctý Aleix Espargaró. Jezdec na divokou kartu Katsuyuki Nakasuga (YAMALUBE Racing Team with YSP) bodoval dvanáctým místem.

Mistrem světa třídy MotoGP pro rok 2014 je Marc Márquez, jezdec týmu Repsol Honda.

O titulu je rozhodnuto, nyní začíná bitva o druhé místo mezi Danim Pedrosou, Valentinem Rossim a Jorge Lorenzem. Všechny tři děli jen tři body.

GP Japonska, MotoGP – Závod (24kol)
zataženo, 19°C, dráha suchá, 27°C, vlhkost: 57%

1 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 42'21.259
2 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +1.638
3 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +2.602
4 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +3.157
5 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +14.353
6 - Andrea IANNONE - ITA - Pramac Racing - Ducati - +16.653
7 - Stefan BRADL - GER - LCR Honda MotoGP - Honda - +19.531
8 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +19.815
9 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +23.575
10 - Alvaro BAUTISTA - SPA - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +35.687
11 - Aleix ESPARGARO - SPA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +40.668
12 - Katsuyuki NAKASUGA - JPN - YAMALUBE Racing Team with YSP - Yamaha - +51.027
13 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Drive M7 Aspar - Honda - +51.093
14 - Nicky HAYDEN - USA - Drive M7 Aspar - Honda - +55.792
15 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +59.089
16 - Scott REDDING - GBR - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +59.508
17 - Alex DE ANGELIS - RSM - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +1'16.547
18 - Michael LAVERTY - GBR - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'28.021
19 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Avintia - +1'29.470
20 - Broc PARKES - AUS - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'33.253

Závod nedokončil/ neklasifikován:
Yonny HERNANDEZ - COL - Energy T.I. Pramac Racing - Ducati - 1kolo
Karel ABRAHAM - CZE - Cardion AB Motoracing - Honda - 10kol
Danilo PETRUCCI - ITA - Octo IodaRacing Team - ART - 20kol
Cal CRUTCHLOW - GBR - Ducati Team - Ducati - 23kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist