GP Japonska – Závod vyhrál Márquez, který slaví sedmý titul mistra světa

Den závodu v Motegi nabídl krásné sluneční podmínky pro všechny tři závody mistrovství světa silničních motocyklů. V klání Moto3 slavil vítězství Marco Bezzecchi, lídr průběžného hodnocení Jorge Martin nebodoval, takže oba teď v bitvě o titul dělí jediný bod. Český závodník Jakub Kornfeil zajel na desáté místo. V šestistovkách Moto2 potvrdil dominantní postavení v tabulce druhým místem v cíli Francesco Bagnaia, vítězem byl Francouz Fabio Quartararo (později byl diskvalifikován). V královské kubatuře vyhrál Marc Márquez a díky tomu slaví sedmý titul mistra světa. Karel Abraham závod nedokončil. Paddock světového šampionátu nyní zamíří na jih Austrálie, kde jsou závody už příští týden.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 24 kol startoval z první řady Andrea Dovizioso (Ducati Team), Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) a Jack Miller (Alma Pramac Racing). Druhá řada Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR) a Marc Márquez (Repsol Honda Team), který měl první mečbol v rámci zisku světového titulu. Třetí řada a Maverick Viňales (Movistar Yamaha MotoGP), Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Český závodník Karel Abraham (Ángel Nieto Team) do závodu odstartoval osmnáctý.

Po startu zůstal na první pozici Andrea Dovizioso, ale v kontaktu byl málem Johann Zarco s Jackem Millerem, což oba zpomalilo. Zaváhání využil Marc Márquez, který se okamžitě posunul na třetí místo a v nájezdu do druhého kla už byl druhý. Za vedoucí dvojicí jel Cal Crutchlow s Jackem Millerem, šest desetin za Australanem figuroval Valentino Rossi. Osmnácté místo udržel Karel Abraham, který byl necelé půl sekundy za sedmnáctým Hafizhem Syahrinem (Monster Yamaha Tech 3).

Po pěti odjetých kolech zůstával na špici Andrea Dovizioso, změna nastala na druhém místě, protože tam byl Cal Crutchlow, třetí jel Marc Márquez a všechny tři dělilo jen pár desetin. Valentino Rossi předjel Australana Millera a začal se rychle dotahovat Márqueze. V šestém kole se na páté místo posunul Alex Rins, šestý jel v jeho těsném závěsu Andrea Iannone. Francouz Zarco, který do závodu odstartoval z první řady, byl v této fázi závodu osmý. V sedmém kole zajel do boxů Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini).

Po deseti odjetých kolech jela vpředu trojice Andrea Dovizioso, Marc Márquez a Cal Crutchlow. Druhou skupinu už vedl Andrea Iannone, jemuž se s týmovým kolegou Alexem Rinsem povedlo předjet Valentina Rossiho, který byl v této fázi závodu šestý. Rossi viditelně jezdcům Suzuki nestačil, protože během pár kol už na ně ztrácel kolem sekundy. V závodu nepokračoval Jack Miller, který měl výbornou výchozí pozici, ale spadl a bylo po nadějích na slušný výsledek. V jedenáctém kole skončil na zemi také Karel Abraham, jemuž se motorku v páté zatáčce povedlo dostat zpět na trať a pokračovat jako poslední. O něco později zajel do boxů a závod ukončil.

V úvodu druhé poloviny začala bitva o vedení v závodu, když Marc Márquez poprvé zaútočil na vedoucího Doviziosa. Španěl pak vyjel mimo trať a zvedl oblak prachu, když přeskočil přes obrubníky zpět na asfalt. Na prvních třech pozicích jela stejná trojice – Dovizioso, Márquez a Crutchlow. Na tyto jezdce se dotahovala dvojice jezdců Suzuki, ale v patnáctém kole havaroval Andrea Iannone, takže ve stíhací jízdě pokračoval osamocený Alex Rins, jehož od třetí pozice dělilo osm desetin. Pátý Valentino Rossi ztrácel na Rinse přes dvě sekundy a sedm desetin za sebou měl Johanna Zarca. Maverick Viňales jel na devátém místě.

Pět kol před koncem závodu byl ve hře o vítězství Andrea Dovizioso a Marc Márquez, který pokud by Itala překonal, mohl by v Motegi začít slavit titul mistra světa. Třetí Cal Crutchlow už na oba ztrácel necelé dvě sekundy a měl problém, protože těsně za ním už byl Alex Rins v sedle Suzuki. Se ztrátou čtyř sekund jel pátý Valentino Rossi, šestý byl Johann Zarco, sedmý Álvaro Bautista a osmý Maverick Viňales. První desítku uzavíral Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) a Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing). Ve dvacátém kole převzal vedení Marc Márquez, který jel vstříc pátému titulu MotoGP.

V závěru předposledního kola bylo rozhodnuto, Andrea Dovizioso byl tím, kdo z vedoucí dvojice udělal osudnou chybu a Márquez mohl objet poslední kolo v naprosté pohodě. Marc Márquez vyhrál závod Velké ceny Japonska a může slavit pátý titul mistra světa v třídě MotoGP, sedmý celkově. Na druhém místě projel cílem Cal Crutchlow, třetí je Alex Rins. Ital Andrea Dovizioso projel cílem osmnáctý.

GP Japonska, MotoGP – Závod (24kol)
23°C, dráha suchá, 35°C, vlhkost: 34%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 42'36.438
2. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +1.573
3. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.720
4. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +6.413
5. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Angel Nieto Team Ducati +6.919
6. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +8.024
7. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +13.330
8. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +15.582
9. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati +20.584
10. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +24.985
11. # 21 Franco MORBIDELLI ITA EG 0,0 Marc VDS Honda +25.931
12. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +26.875
13. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +27.069
14. # 89 Katsuyuki NAKASUGA JPN Yamalube Yamaha Factory Racing Yamaha +32.550
15. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +37.718
16. # 10 Xavier SIMEON BEL Reale Avintia Racing Ducati +39.583
17. # 81 Jordi TORRES SPA Reale Avintia Racing Ducati +39.839
18. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +42.698
19. # 45 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +49.943
20. # 12 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda +52.707
21. # 50 Sylvain GUINTOLI FRA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1'01.848
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  # 17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati  
  # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati  
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 12 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
KARING přispěl 2 Kč
skinny přispěl 2 Kč
Clint. přispěl 2 Kč
pernik92 přispěl 2 Kč
zmulin přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist