GP Itálie – Vyhrál Lorenzo, Márquez je druhý, Iannone třetí

Den závodu nabídl velmi zajímavé bitvy, které byly nabité adrenalinem. Krásné počasí a okolní prostředí dodalo skvělou kulisu a bylo se na co dívat. V třídě Motot3 vyhrál Jihoafričan Brad Binder, který si upevnil vedoucí postavení v šampionátu. Českým jezdcům se nedařilo, Jakub Kornfeil skončil sedmnáctý, Karel Hanika dvacátý. Třída Moto2 měla závod rozdělený kvůli opravě bezpečnostní bariéry. Vítězství nakonec slavil obhájce titulu Johann Zarco, vedení v šampionátu převzal Sam Lowes. V královské kubatuře všichni netrpělivě očekávali bitvu mezi Jorge Lorenzem a Valentinem Rossim. Ta se nakonec nekonala, protože Rossiho vyřadila porucha motoru, takže o vítězství v závodu Jorge Lorenzo bojoval s Marcem Márquezem a byl úspěšný. Šampionát teď Lorenzo vede náskokem deseti bodů. Sedmý podnik sezony je na programu za dva týdny v Barceloně.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 23 kol závodu královské kubatury startoval z první řady Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar) a Andrea Iannone (Ducati Team). Druhý řada Marc Márquez (Repsol Honda Team), Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) a Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar). Z třetí řady startoval Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), osmý Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3) a Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich).

Velmi dobře odstartoval Jorge Lorenzo, který byl v první zatáčce první a převzal vedení v závodu následován Valentinem Rossim. Maverick Viñales se naopak propadl stejně jako Andrea Iannone až za první desítku. Po kontaktu havarovali tři jezdci Álvaro Bautista (Aprilia Racing Team Gresini), Jack Miller (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) a Loris Baz (Avintia Racing). Start ulil Yonny Hernandez (Aspar Team MotoGP) a musel projet boxovou uličkou.

Po pěti kolech zůstával na prvním místě Jorge lorenzo, ale Valentino Rossi hledal, kde předjet jezdce z Mallorky, protože měl za sebou už rychle se přibližujícího Marca Márqueze. Na čtvrtém místě jel Andrea Dovizioso, pátý Aleix Espargaró, šestý byl Dani Pedrosa a sedmý Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich), kterého v šestém kole předjel Maverick Viñales.

V devátém kole explodoval motor Valentina Rossiho a bylo po nadějích, že Ital vyhraje závod před domácími fanoušky a navíc tím výrazně ztratí v mistrovství světa. Jorge Lorenzo dostal informaci, že jeho rival už v závodu nepokračuje a mohl se soustředit na Marca Márqueze, který se rychle přibližoval. Na třetím místě byl Andrea Dovizioso, čtvrtý už Andrea Iannone, pátý Dani Pedrosa.

V polovině závodu Marc Márquez snížil ztrátu na vedoucího Jorge Lorenza, která představovala tři desetiny, takže se schylovalo k souboji o vítězství. Čtvrtý Andrea Iannone se snažil vymazat náskok třetího Andrea Doviziosa a oba jezdce Ducati teď dělilo něco přes sekundu. Pátý Dani Pedrosa a šestý Maverick Viñales jeli osamocený závod. V šestnáctém kole Andrea Iannone zaútočil na konci cílové rovinky a Doviziosa předjel, ten mu mu to v dalším kole vrátil, ale jejich soubojů využil Dani Pedrosa, který se na jezdce Ducati dotáhl.

Dvě kola před koncem závodu Marc Márquez zkoušel předjet Jorge Lorenza, ale to se mu nedařilo. Naopak úspěšný byl Dani Pedrosa, který se dostal před Andrea Iannoneho, který mu to ale vrátil, takže na nedostatek akce si rozhodně nešlo stěžovat.

Po několika hodně adrenalinových soubojích vyjel na cílovou rovinku první Marc Márquez, ale Jorge Lorenzo dokázal vyhrát a jezdce Hondy porazit rozdílem devatenácti tisícin. Na třetí místo zajel Andrea Iannone, takže radost v táboru Ducati.

GP Itálie, MotoGP – Závod (23kol)
26°C, dráha suchá, 48°C, vlhkost: 40%

1 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 41'36.535
2 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +0.019
3 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +4.742
4 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +4.910
5 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +6.256
6 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +8.670
7 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +13.340
8 - Danilo PETRUCCI - ITA - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +14.598
9 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +18.643
10 - Michele PIRRO - ITA - Ducati Team - Ducati - +22.298
11 - Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - +27.936
12 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +35.712
13 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar Team MotoGP - Ducati - +38.032
14 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +40.094
15 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +59.811
16 - Yonny HERNANDEZ - COL - Aspar Team MotoGP - Ducati - +1'04.397

Závod nedokončil/neklasifikován:
Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 15kol
Scott REDDING - GBR - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - 15kol
Jack MILLER - AUS - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - 0kol
Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - 0kol
Loris BAZ - FRA - Avintia Racing - Ducati - 0kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist