GP Itálie – Vítězství slaví Italové Dovizioso, Pasini a Migno

Závody italské Grand Prix neměly chybu. Něco tak napínavého se muselo všem fanouškům závodění na dvou kolech líbit. Italové dnes hráli první housle a vyhráli všechny tři závody mistrovství světa prototypů. V třídě Moto3 slaví plný počet bodů Andrea Migno. Jakub Kornfeil projel cílem dvacátý, tudíž bez bodu. V závodu šestistovek vyhrál úžasnou bitvu Mattia Pasini, který slavil, slaví a ještě asi dlouho slavit bude. V královské kubatuře vyhrál Andrea Dovizioso, který dostal na první místo domácího výrobce Ducati. Druhé projel cílem Maverick Viñales a třetí byl další Ital s Ducati Danilo Petrucci. Český závodník Karel Abraham skončil šestnáctý, kousek od bodované pozice. Sedmé kolo seriálu Grand Prix je už příští týden v Barceloně.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Po skončení zahřívacích tréninků dnes všichni členové paddocku světového šampionátu přišli na cílovou rovinku okruhu v Mugellu, kde společně s fanoušky na tribunách uctili 69 sekundami ticha památku Nicky Haydena, který minulý týden zemřel. Velice emotivní okamžik a skutečně velká pocta, velkému jezdci a mistru světa MotoGP z roku 2006.

Do závodu na 23 kol odstartoval první Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP), druhý Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a třetí Andrea Dovizioso (Ducati Team). Z druhé řady vyrazil Michele Pirro (Ducati Team), Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) a Marc Márquez (Repsol Honda Team). Třetí řada Jorge Lorenzo (Ducati Team), Álvaro Bautista (Pull&Bear Aspar Team) a Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich). Český závodník Karel Abraham (Pull&Bear Aspar Team) vyrazil do závodu jednadvacátý.

Po startu najížděl do první zatáčky v čele závodního pole Valentino Rossi, ale na cílové rovince to rozjel Jorge Lorenzo a převzal vedení. Ne na dlouho, protože mu to Rossi vrátil, ale dlouhá cílová rovinka, tam byl Lorenzo hodně rychlý a v nájezdu do třetího kola šel znovu dopředu. Takže od začátku bylo jasné, že to bude jedna velká přetahovaná. Maverick Viñales jel třetí, čtvrtý byl Andrea Dovizioso, pátý Danilo Petrucci, šestý Marc Márquez a sedmý Dani Pedrosa. Karel Abraham pokračoval na dvaadvacáté pozici. Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) musel projet boxy za ulitý start.

Po pěti kolech jela vpředu trojice Maverick Viñales, Andrea Dovizioso a Valentino Rossi. Na čtvrtou pozici se posunul Danilo Petrucci, který na Rossiho ztrácel něco kolem osmi desetin. Jorge Lorenzo byl pátý, šestý jel Marc Márquez a sedmý byl italský závodník Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR). Karel Abraham se posunul na dvacáté místo a s Lorisem Bazem bojoval o devatenáctou příčku. Oba ale předjel Jonas Folger (Monster Yamaha Tech 3), který předtím chyboval a upaloval za bodovanými pozicemi.

V desátém kole Álvaro Bautista předjel Marca Márqueze a posunul se na páté místo, kde na čtvrtého Petrucciho ztrácel tři sekundy. Francouz Johann Zarco zase předjel Jorge Lorenza, šel na sedmé místo a potřeboval vymazat necelé dvě sekundy na Márqueze. Na špici pole královské kubatury jel Maverick Viñales, tři desetiny za sebou měl Itala Doviziosa, který měl na zadním kole krajana Rossiho a Petrucciho. Rossi potřeboval předjet jezdce Ducati, aby zachytil náskok Viňalese, ale to se mu nedařilo a navíc mu hrozilo, že na cílové rovince prohraje s Petruccim.

V polovině závodu vedl Andrea Dovizioso. Ital na cílové rovince využil Viňalesova stínu a v první zatáčce se posunul před Španěla. Danilo Petrucci zase předjel Rossiho, dostal se na třetí místo za Viňalese, kterého v patnáctém kole předjel. Na špici tak byli dva Italové v sedle Desmosedici Dovizioso s Petruccim. Karel Abraham předjel Lorise Baze a byl na osmnácté pozici, pět sekund za sedmnáctým Hectorem Barberou. Španěl Álvaro Bautista měl těsně za sebou Marca Márqueze s nímž bojoval o páté místo.

Pět kol před cílem Andrea Dovizioso najel sekundu na druhého Danila Petrucciho, který měl na zádech Mavericka Viňalese. Španěl nic nevzdával a chtěl oba Italy minimálně rozdělit. Valentino Rossi byl prozatím mimo stupně vítězů, ale dvě desetiny za Viňalesem, který v devatenáctém kole Petrucciho předjel. Rossi musel zaútočit také, aby se posunul na třetí pozici a posílil své šance v průběžném hodnocení. Álvaro Bautista za sebou úspěšně držel Marca Márqueze a další souboj měl proběhnout o osmé místo mezi Jorge Lorenzem a Andrea Iannonem.

Také třetí klání dne závodu v italském Mugellu vyhrál italský závodník a navíc poprvé na domácí půdě s Ducati. Tímto jezdcem je Andrea Dovizioso, tovární jezdec Ducati. Dnes ráno ještě nevěděl, zda kvůli bolestem břicha odstartuje a nakonec slaví triumf na domácí půdě. Druhý projel cílem Maverick Viñales, který zůstává lídrem průběžného hodnocení. Třetí v cíli byl další Ital na Ducati Danilo Petrucci. Jezdec tovární Yamahy Valentino Rossi závod dokončil čtvrtý, pátý projel cílem Álvaro Bautista. V posledním kole havaroval Dani Pedrosa, který v desáté zatáčce sundal Cala Crutchlowa. Jezdec týmu Aspar Karel Abraham tak zůstal těsně za body šestnáctý.

GP Itálie, MotoGP – Závod (23kol)
25°C, dráha suchá, 42°C, vlhkost: 58%
1. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 41'32.126
2. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +1.281
3. # 9 Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Racing Ducati +2.334
4. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +3.685
5. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Pull&Bear Aspar Team Ducati +5.802
6. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +5.885
7. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +13.205
8. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +14.393
9. # 51 Michele PIRRO ITA Ducati Team Ducati +14.880
10. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +15.502
11. # 53 Tito RABAT SPA EG 0,0 Marc VDS Honda +22.004
12. # 45 Scott REDDING GBR OCTO Pramac Racing Ducati +24.952
13. # 94 Jonas FOLGER GER Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +28.160
14. # 8 Hector BARBERA SPA Reale Avintia Racing Ducati +30.676
15. # 43 Jack MILLER AUS EG 0,0 Marc VDS Honda +30.779
16. # 17 Karel ABRAHAM CZE Pull&Bear Aspar Team Ducati +42.306
17. # 50 Sylvain GUINTOLI FRA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +46.294
18. # 76 Loris BAZ FRA Reale Avintia Racing Ducati +50.731
19. # 22 Sam LOWES GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +50.740
20. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +50.897
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda 1kolo
  # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 1kolo
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 8kol
  # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM 10kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rozumbrada přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist