GP Itálie – neděle v Mugellu

Slunečný den v toskánském Mugellu, byla skvělá kulisa pro tři velmi kvalitní závody, kde minimálně dva z nich budou letos patřit mezi jedny z nejlepších. V třídě Moto3 vyhrál bitvu až na cílovou čáru domácí jezdec Romano Fenati. V třídě Moto2 slavil vítězství Esteve Rabat a v třídě MotoGP Marc Márquez, který bojoval s Jorge Lorenzem.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 23 kol z první řady odstartoval Marc Márquez (Repsol Honda Team), Andrea Iannone (Pramac Racing) a Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP). Z druhé řady vyrazil čtvrtý Dani Pedrosa (Pramac Racing), Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3) a Cal Crutchlow (Ducati Team). Valentino Rossi startoval do své 300.Grand Prix z desáté pozice. Český závodník Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) odstartoval šestnáctý z šesté řady.

Po startu šel do vedení Andrea Iannone, druhý jel Jorge Lorenzo, třetí Marc Márquez, čtvrtý Andrea Dovizioso (Ducati Team), pátý Pol espargaró, šestý Cal Crutchlow, sedmý Valentino Rossi a osmý Dani Pedrosa. Karel Abraham byl těsně po startu osmnáctý. Do druhého kola najížděl na prvním místě Jorge Lorenzo, druhý Andrea Iannone a třetí Marc Márquez. Valentino Rossi se posunul před Pola Espargara na pátou pozici.

Ve třetím kole se Valentino Rossi dostal na třetí místo a následoval Marca Márqueze, který se snažil dojet vedoucího Jorge Lorenza. V závodu nepokračoval Bradley Smith, který havaroval a později to byl Cal Crutchlow jemuž jeho Ducati podklouzla a ještě stačila narazit do Stefana Bradla, který nic netušíc byl sestřelen a skončil dnes už podruhé na zemi. K modřinám z rána tak jistě přibyly další a snad to nebude nic vážného. Karel Abraham v závodu pokračoval na třinácté pozici.
V polovině závodu královské kubatury vedl závodní pole Jorge Loenzo těsně následován Marcem Márquezem, který hledal místo a způsob předjetí. Na třetím místě pokračoval Valentino Rossi, který na vedoucí dvojici ztrácel 1,3 sekundy. Na třetím místě byl Dani Pedrosa, pátý Andrea Iannone, šestý Pol Espargaró a sedmý Andrea Dovizioso. Tito čtyři jezdci jeli v závěsu a Iannone s Dani Perdosou neustále sváděl souboje o čtvrté místo. Karel Abraham zůstával na třinácté pozici, ale stašil umazávat z náskoku dvanáctého Michele Pirra na Ducati. V závodu nepokračoval Michel Fabrizio (IoaRacing Project), jenž zajel do boxů a závod ukončil a také už nezávodil Hector Barbera (Avintia Racing).

V nájezdu do šestnáctého kola Marc Márquez předjel na cílové rovince Jorge Lorenza a snažil se mu ujet. To se ale nepodařilo a začala bitva o vedení v závodu. Hned v dalším kole šel Lorenzo znovu do vedení a souboj pokračoval. Na dlouhé cílové rovince ale jeho Yamaha viditelně ztrácela. Třetí Valentino Rossi už ztrácel 2,3 sekundy.

Parádní bitva o zlato v podání Jorge Lorenza a Marca Márqueze !!!
Vítěz ale může být jen jeden a tím je Marc Márquez, který vyhrává šestou Grand Prix v řadě. Desetinu za Márquezem projel cílem Jorge Lorenzo, který předvedl parádní výkon. Třetí v cíli své 300. Grand Prix byl Valentino Rossi. Karel Abraham v posledním kole předjel Scotta Reddinga a z Mugella si odváží body za dvanácté místo. Nejlepším jezdcem Open je devátý Aleix Espargaró (NGM Mobile Forward Racing).

GP Itálie, MotoGP – Závod
jasno, 26°C, dráha suchá, 45°C, vlhkost: 22%

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 41'38.254
2 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +0.121
3 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +2.688
4 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +14.046
5 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +15.603
6 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +17.042
7 - Andrea IANNONE - ITA - Pramac Racing - Ducati - +17.129
8 - Alvaro BAUTISTA - SPA - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +27.407
9 - Aleix ESPARGARO - SPA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +41.886
10 - Yonny HERNANDEZ - COL - Energy T.I. Pramac Racing - Ducati - +45.212
11 - Michele PIRRO - ITA - Ducati Team - Ducati - +45.433
12 - Karel ABRAHAM - CZE - Cardion AB Motoracing - Honda - +45.831
13 - Scott REDDING - GBR - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +45.839
14 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Drive M7 Aspar - Honda - +46.834
15 - Colin EDWARDS - USA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +1'09.554
16 - Michael LAVERTY - GBR - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'17.789
17 - Broc PARKES - AUS - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'35.031
18 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Avintia - +1'37.501

Závod nedokončil/ neklasifikován:
Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Avintia - 16kol
Michel FABRIZIO - ITA - Octo IodaRacing Team - ART - 17kol
Cal CRUTCHLOW - GBR - Ducati Team - Ducati - 20kol
Stefan BRADL - GER - LCR Honda MotoGP - Honda - 20kol
Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - 21kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist