GP Itálie – Lorenzo slaví třetí triumf, Iannone byl druhý, Rossi třetí

Krásné počasí, přes devadesát tisíc fanoušků podél dráhy v Mugellu a napínavé závodění všech tří motocyklových kubatur světového šampionátu. Taková byla toskánská neděle, která všem fanouškům závodění na dvou kolech připravila perfektní podívanou. Vše začalo závodem nejnižší kubatury, kde vedl závodní pole jak Jakub Kornfeil, tak Karel Hanika. Bohužel oba nakonec zůstali bez bodu. Vítězem závodu Moto3 byl Portugalec Miguel Oliveira. V kategorii Moto2 vyhrál letos první závod Esteve Rabat, obhájce titulu mistra světa. Vrcholem dne byl závod královské kubatury, kde to bylo napínavé od začátku až do konce. Hodně se padalo a vítězství slavil Jorge Lorenzo, letos už potřetí v řadě. Karel Abraham skončil sedmnáctý, takže bez bodu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Z první pozice na startu závodu MotoGP odstartoval Andrea Iannone (Ducati Team), druhý Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) a třetí Andrea Dovizioso (Ducati Team). Ve druhém sledu startovala trojice Cal Crutchlow (CWM LCR Honda), který měl po pádu z warm upu bolestivě naraženou ruku, pátý Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar) a jezdec na divokou kartu Michele Pirro (Ducati Test Team). Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) má v Mugellu obrovskou podporu a ta by Itala měla katapultovat z jeho osmé pozice na startu do boje o stupně vítězů. Marc Márquez (Repsol Honda) startuje třináctý, český závodník Karel Abraham (AB Motoracing) dvacátý.

Po startu jel první Andrea Iannone, ale do druhého kola už najel ve vedení závodního pole Jorge Lorenzo následován Andrea Doviziosem a Marcem Márquezem, který během jednoho kola stačil z třinácté pozice prorazit do vedoucí čtyřčlenné skupiny. Valentino Rossi při startu ztratil a jel devátý. Karel Abraham figuroval na třiadvacáté pozici a navíc uviděl tabuli s trestem průjezd boxy za předčasný start. V první zatáčce havaroval Aleix Espargaró pro něhož závod skončil pravděpodobně následkem kontaktu s Danilem Petruccim (Octo Pramac Racing), což bude po závodě vyšetřováno. Do pátého kola nedojel Nicky Hayden (Aspar MotoGP Team), který zase zřejmě kolidoval s Němcem Stefanem Bradlem (Athinà Forward Racing). V závodu nepokračoval ani Jack Miller (CWM LCR Honda) a ani Alex De Angelis (E-Motion IodaRAcing Team).

V sedmém kole vedl Jorge Lorenzo náskokem tří sekund před Andrea Doviziosem a Marcem Márquezem. Ve skupině bojující o druhé a třetí místo ještě jel Andrea Iannone a Dani Pedrosa. Ve druhé skupině pokračoval Cal Crutchlow s Valentinem Rossim, který Brita v osmém kole předjel a na pátého Daniho Pedrosu mu scházely tři sekundy.

V polovině závodu královské kubatury měl první Jorge Lorenzo náskok téměř šesti sekund, takže mířil vstříc svému třetímu vítězství v řadě. Na druhém místě jel Andrea Iannone, těsně za ním byl Marc Márquez, jenž se odpoutal od týmového kolegy Daniho Pedrosy na rozdíl sedmi desetin. Na pátém místě pokračoval Andrea Dovizioso, kterého ve dvanáctém kole závodu předjel Valentino Rossi, jenž tak pokračoval v cestě za pozicemi na stupních vítězů. Na čtvrtého Pedrosu mu scházelo sedm desetin a do konce závodu bylo třeba odjet ještě deset kol. Ve čtrnáctém kole zajel do boxů Andrea Dovizioso. Technická porucha a zřejmě následek pádu z warm upu, Itala vyřadila ze závodu, který měl být pro něho i pro Ducati ve znamení úspěchu.

Sedm kol před cílem Valentino Rossi dojel skupinu jezdců bojujících o druhé místo. Marc Márquez sváděl souboje s Andrea Iannonem, což Rossimu umožnilo zaujmout pozici těsně za zadním kolem Daniho Pedrosy. Ital připravoval útok a rozhodně měl v plánu bitvu o druhé místo vyhrát. Jorge Lorenzo už vedl náskokem osmi sekund. Karel Abraham předjel Marca Melandriho (Aprilia Arcing Team Gresini) a to absolvoval průjezd boxy. V sedmnáctém kole spadl Marc Márquez a jak se začalo dařil Lorenzovi, tak se přestalo dařit Márquezovi. Valentino Rossi předjel Daniho Pedrosu, posunul se na třetí místo a diváci podél dráhy slavili, že to Rossiho muselo hnát kupředu.

Pět kol před cílem měl první Jorge Lorenzo náskok 8,439 sekundy, druhý jel Andrea Iannone a osm desetin za ním Valentino Rossi s Danim Pedrosou na zadním kole. Pátý byl Cal Crutchlow, šestý Bradley Smith. Třináctý Loris Baz (Athinà Forward Racing) byl nejlepším z jezdců kategorie Open. Karel Abraham v závodu pokračoval na osmnácté pozici a jen velká škoda nepovedeného startu. Tři kola před cílem havaroval Cal Crutchlow a jeho Honda to v plné rychlosti napálila do ochranné bariéry. Naštěstí britský závodník už v jejím sedle neseděl.

Letos třetí závod v řadě vyhrál Jorge Lorenzo, vítěz Velké ceny Itálie v kategorii MotoGP. Na druhé pozici projel cílem Andrea Iannone, který si na konto připsal svůj nejlepší výsledek kariéry jezdce královské kubatury. Třetí projel cílem závodu v Mugellu Valentino Rossi. Nejlépe postaveným jezdcem kategorie Open je dvanáctý Loris Baz. Karel Abraham závod dokončil sedmnáctý.

Lídrem průběžného hodnocení zůstává Valentino Rossi, jehož náskok je nyní ale jen šest bodů před Jorge Lorenzem. Bitva o titul tak zatím vypadá jen mezi jezdci tovární Yamahy.

GP Itálie, MotoGP – Závod (23kol)
25°C, dráha suchá, 48°C, vlhkost: 48%

1 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 41'39.173
2 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +5.563
3 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +6.661
4 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +9.978
5 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +15.284
6 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +15.665
7 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +23.805
8 - Michele PIRRO - ITA - Ducati Team - Ducati - +29.152
9 - Danilo PETRUCCI - ITA - Octo Pramac Racing - Ducati - +32.008
10 - Yonny HERNANDEZ - COL - Octo Pramac Racing - Ducati - +34.571
11 - Scott REDDING - GBR - EG 0,0 Marc VDS - Honda - +38.553
12 - Loris BAZ - FRA - Athinà Forward Racing - Yamaha Forward - +42.158
13 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +44.801
14 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +50.435
15 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar MotoGP Team - Honda - +53.060
16 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Ducati - +1'15.265
17 - Karel ABRAHAM - CZE - AB Motoracing - Honda - +1'15.381
18 - Marco MELANDRI - ITA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +1'41.840

Závod nedokončil/neklasifikován:
Cal CRUTCHLOW - GBR - CWM LCR Honda - Honda - 3kola
Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 6kol
Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - 1kol
Stefan BRADL - GER - Athinà Forward Racing - Yamaha Forward - 20kol
Nicky HAYDEN - USA - Aspar MotoGP Team - Honda - 20kol
Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - 21kol
Jack MILLER - AUS - CWM LCR Honda - Honda - 21kol
Alex DE ANGELIS - RSM - E-Motion IodaRacing Team - ART - 21kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist