GP Indianapolisu – Vyhrál Márquez, lídrem zůstává Rossi

Zatažená obloha dnes ráno přivítala všechny na okruhu Indianapolis Motor Speedway a ve vzduchu visela otázka, zda bude pršet. Dříve než se začalo závodit uctil paddock MotoGP na cílové rovince Staré cihelny minutou ticha památku na Daniela Rivase a Bernata Martineze, španělské závodníky, kteří v červenci letošního roku zemřeli na následky zranění, jenž utrpěli při hromadné nehodě v závodu seriálu Moto America v Laguně Seca. První závod Moto3 ovlivnil déšť, výměny pneumatik v boxech a naprosto nepředvídatelný výsledek. Vítězství slavil Belgičan Livio Loi, druhé místo Skot John McPhee a třetí byl Němec Philipp Öttl. Karel Hanika bodoval dvanáctým místem, Jakub Kornfeil byl dvaadvacátý. Závod Moto2 byl skvělou podívanou od začátku až do konce a jeho vítězem je nováček Alex Rins, který vyhrál vůbec poprvé v šestistovkách. Třída MotoGP balancovala na hranici možnosti deště, ale nakonec závod odjeli na suchém povrchu. Vyhrál Marc Márquez před Jorge Lorenzem a Valentinem Rossim. Nyní vše potřebné naloží do tří nákladních B747 a zamíří na brněnské letiště, protože už příští týden je na programu Velká cena České republiky.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na sedmadvacet kol odstartoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) a Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP). Z druhého sledu vyrazila trojice Cal Crutchlow (CWM LCR Honda), Danilo Petrucci (Octo Pramac Racing) a Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3). Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) startoval z třetí řady mezi Andrea Iannonem (Ducati Team) a Maverickem Viňalesem (Ecstar Suzuki Team).

Po startu převzal vedení Jorge Lorenzo následován dvojicí tovární Hondy Marcem Márquezem a Danim Pedrosou. Valentino Rossi také dobře odstartoval, ale před první zatáčkou ho zablokoval Andrea Iannone, takže musel zaklapnout. Chyboval Andrea Dovizioso (Ducati Team), který byl po úvodních zatáčkách poslední. Ital Rossi předjel Bradley Smithe, dostal se před Iannoneho a do druhého kola najížděl čtvrtý. Na špici jel Jorge Lorenzo, druhý Marc Márquez už překonal rekord okruhu časem 1'32,707 sekundy, třetí byl Dani Pedrosa, který na týmového kolegu ztrácel sedm desetin. Stefan Bradl (Aprilia Racing Team Gresini) byl blízko bodovaných pozic a rozhodně by to byl pro Němce hned v prvním závodu s Aprilii úspěch.

Po pěti úvodních kolech měl Jorge Lorenzo na zadním kole Marca Márqueze, takže tam se bojovalo o vítězství v závodu. Třetí Dani Pedrosa už ztrácel sekundu a čtvrtý Valentino Rossi byl za Pedrosou 1,7 sekundy. Na pátém místě jel Andrea Iannone, šestý byl Bradley Smith, sedmý Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3), osmý Danilo Pedrucci, devátý Cal Crutchlow a první desítku uzavíral Scott Redding (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing). Španěl Toni Elías (AB Motoracing) byl prozatím poslední, ale na dvaadvacátého Alexe De Angelise (E-Motion IodaRacing Team) ztrácel půl sekundy. Andrea Dovizioso se posunul na dvanácté místo, kde ztrácel tři desetiny na jedenáctého Yonny Hernandeze (Octo Pramac Racing Team). Prvním jezdcem, který odstoupil byl po pádu Jack Miller (CWM LCR Honda), který jel na patnáctém místě v pozici nejlepšího jezdce Open.

V polovině závodu jeli na prvních dvou místech jezdci, kteří dnes havarovali v zahřívacím tréninku – Jorge Lorenzo a Marc Márquez. Valentino Rossi dojel třetího Daniho Pedrosu, takže bylo otázkou času, kdy se před Španěla dostane. Od vedoucí skupinky Rossiho dělily dvě sekundy, takže Pedrosu musel co nejrychleji předjet, aby se ještě v druhé polovině závodu stačil přiblížit možnosti se zapojit do boje o vítězství. Pedrosa ale Rossiho útokům odolával a tím se náskok prvních dvou navyšoval. Pátý Andrea Iannone ztrácel na čtvrté místo deset sekund. Jediný Američan v poli Nicky Hayden (Power Electronics Aspar) jel sedmnáctý a od bodované patnácté pozice jej dělila jedna sekunda. Toni Elías se dostal před De Angelise a na dvacátého Stefana Bradla mu scházelo pět sekund. V době, kdy do konce závodu scházelo deset kol Rossi ve druhé zatáčce předjíždí Pedrosu a v závodu pokračuje třetí, tři a půl sekundy za vedoucí dvojicí. Traťoví komisaři vyvěšují vlajky, které upozorňují na změnu poměrů na trati a technici v boxech usilovně připravuji motorky s nastavením do deště.

Pět kol před cílem závodu předjel Dani Pedrosa Valentina Rossiho a pokračoval na třetím místě. Na špici stále figuroval Jorge Lorenzo, druhý Marc Márquez viditelně čekal na příležitost svého krajana a soupeře předjet. Oba jeli ve vysokém tempu a v třiadvacátém kole překonávají rekord okruhu z úvodu závodu. Valentino Rossi je znovu třetí a Dani Pedrosa ztrácí šest desetin. Útok Marca Márqueze přišel tři kola před koncem na konci cílové rovinky. Jezdec Hondy byl úspěšný a pokračoval ve vedení závodu následován Jorge Lorenzem, který nic nevzdával. Pět sekund za sebou měli dvojici Valentina Rossiho s Danim Pedrosou. Andrea Iannone držel páté místo, ale už se k němu blížil Bradley Smith, takže možná bitva na závěr. Toni Elías zůstával jednadvacátý, jen sekundu za dvacátým Němcem Bradlem.

Vítězství v závodě slaví Marc Márquez, který v závěru nepřipustil žádné drama a s náskokem sedmi desetin bere plný počet bodů. Jorge Lorenzo potom, co téměř celý závod odjel ve vedení, končí druhý. Bitvu o třetí místo vyhrává Valentino Rossi, který porazil Daniho Pedrosu rozdílem necelých dvou desetin. Nejlepším jezdcem kategorie Open je patnáctý Hector Barbera (Avintia Racing). Toni Elías pozici neudržel a končí dvaadvacátý.

Před závodem v České republice zůstává Valentino Rossi lídrem šampionátu, Jorge Lorenzo je druhý a na třetí pozici se posunuje Marc Márquez.

GP Indianapolisu, MotoGP – Závod (27kol)
28°C, dráha suchá, 35°C, vlhkost: 70%

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 41'55.371
2 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +0.688
3 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +5.966
4 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +6.147
5 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +21.528
6 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +21.751
7 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +30.378
8 - Cal CRUTCHLOW - GBR - CWM LCR Honda - Honda - +31.607
9 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +32.821
10 - Danilo PETRUCCI - ITA - Octo Pramac Racing - Ducati - +34.517
11 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +39.010
12 - Yonny HERNANDEZ - COL - Octo Pramac Racing - Ducati - +41.815
13 - Scott REDDING - GBR - EG 0,0 Marc VDS - Honda - +50.209
14 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +1'00.465
15 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +1'04.147
16 - Nicky HAYDEN - USA - Aspar MotoGP Team - Honda - +1'05.066
17 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Ducati - +1'06.941
18 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +1'13.862
19 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar MotoGP Team - Honda - +1'18.706
20 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +1'19.730
21 - Alex DE ANGELIS - RSM - E-Motion IodaRacing Team - ART - +1'19.882
22 - Toni ELIAS - SPA - AB Motoracing - Honda - +1'19.934

Závod nedokončil/neklasifikován:
Jack MILLER - AUS - CWM LCR Honda - Honda - 20kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist