GP Indianapolisu - neděle v IMS

Kapitoly článku

MotoGP - Závod

Z první řady startovala do závodu královské kubatury trojice Dani Pedrosa (Repsol Honda), Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing) a Andrea Dovizioso (Monster Yamaha Tech 3). Českým zástupcem v prestižní kubatuře je Karel Abraham (Cardion AB Motoracing), jemuž na startu patřila čtrnáctá pozice. Do své domácí Grand Prix nestartoval Nicky Hayden (Ducati Team), který v sobotní kvalifikaci těžce havaroval a i když vyvázl bez vážnějších zranění, závodit mu nebylo umožněno.

Superstart předvedl Ben Spies, který všechny soupeře z první řady předjel a do druhého kola najížděl ve vedení. Druhý jel Dani Pedrosa, třetí Andrea Dovizioso, čtvrtý Jorge Lorenzo, pátý Stefan Bradl (LCR Honda), šestý jel Álvaro Bautista (San Carlo Honda Gresini) a sedmý Casey Stoner (Repsol Honda), jenž do závodu nastoupil s bolestivě zraněným pravým kotníkem. Karel Abraham jel ve druhém kole šestnáctý. To už Mattia Pasini (Speed Master) neabsolvoval, protože spadl.

V nájezdu do čtvrtého kola využil Dani Pedrosa rychlostní převahy RC213V a na konci cílové rovinky předjíždí Bena Spiese. Američan přišel o vedení a těsně za ním se už pohyboval jeho týmový kolega Jorge Lorenzo. Američan bojoval před domácím publikem o nejlepší výsledek sezony, ale znovu mu selhala technika. Po prasklém rámu a destrukci zadního ramene mu teď evidentně explodoval motor. Neuvěřitelné a pro Bena Spiese velmi frustrující.

Po osmi kolech tak bylo pořadí v čele závodu - první Pedrosa, druhý Lorenzo, třetí Dovizioso, čtvrtý Stoner a první pětku uzavíral Bradl, který Australanovi nic nedaroval. Nejlepší Ducati byla osmého Rosiho, nejlepší CRT devátého Espargara. Karel Abraham jel dvanáctý. Jezdec na divokou kartu Steve Rapp byl šestnáctý, před Jamesem Ellisonem. V závodu už nepokračoval Cal Crutchlow, jenž svoji satelitní M1 položil na asfalt.

Pár kol před koncem první poloviny závodu bylo vidět, jak se za devátým Valentinem Rossim přibližuje dvojice jezdců CRT, osmý Yonny Hernández (Avintia Blusens) a devátý Aleix Espargaró (Power Electronics Aspar). Nakonec k ničemu nedošlo a v polovině závodu zůstávalo pořadí stále stejné, vedl Pedrosa před Lorenzem a Stonerem. Šest desetin za Australanem jel Dovizioso, pátý byl Bautista, šestý Bradl a sedmý Rossi. Karel Abraham předjel v osmnáctém kole Espargara plus Kolumbijce Hernándeze a tím se posunul na osmou příčku.

V jednadvacátém kole předjel Andrea Dovizioso třetího Casey Stonera, zamával mu a snažil se Australanovi poodjet, což se mu okamžitě po předjetí nedařilo. Doviziosovo předjetí bylo pro Stonera jak červený hadr pro býka a Italovi umístění na stupních vítězů v žádném případě nechtěl darovat. Pátý Bautista na tuto dvojici ztrácel něco přes pět sekund, takže ten si jel svůj vlastní závod stejně jako šestý Stefan Bradl.

Tři kola před cílem celkem brutálně přibrzdil Jorge Lorenza čtrnáctý Američan Rapp, který Španělovi připsal na konto dvě sekundy navíc, protože možná ani netušil, že jezdec z Mallorky jede za ním. Modré vlajky nebo něco takového, možná by to proběhlo bez větších problémů. Pedrosa tím získal neprůstřelný náskok a do cíle si dojel pro druhé vítězství letošní sezony. Druhý projel cílem Jorge Lorenzo, třetí místo si vybojoval Andrea Dovizioso. Karel Abraham si ze Spojených státu odveze body za osmé místo v cíli. Nejlepším jezdcem CRT je letos poprvé Yonny Hernández a na bodech také skončil Steve Rapp (Attack Performance), Američan jedoucí na divokou kartu.

V průběžném hodnocení MotoGP zůstává ve vedení Jorge Lorenzo před Danim Pedrosou a Casey Stonerem. Karel Abraham se posunul na čtrnáctou příčku.

GP Indianapolisu, MotoGP – Závod

01- Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda RC213V – 28 kol za 46’39.631
02- Jorge Lorenzo – Yamaha Factory Racing – Yamaha YZR M1 – + 10.823
03- Andrea Dovizioso – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 17.310
04- Casey Stoner – Repsol Honda Team – Honda RC213V – + 19.803
05- Alvaro Bautista – San Carlo Honda Gresini – Honda RC213V – + 22.556
06- Stefan Bradl – LCR Honda MotoGP – Honda RC213V – + 30.072
07- Valentino Rossi – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 57.614
08- Karel Abraham – Cardion AB Motoracing – Ducati Desmosedici GP12 – + 1’08.442
09- Yonny Hernandez – Avintia Blusens – BQR FTR – + 1’11.106 (CRT)
10- Aleix Espargaro – Power Electronics Aspar – ART GP12 – + 1’14.079 (CRT)
11- Toni Elias – Pramac Racing Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 1’26.305
12- Ivan Silva – Avintia Blusens – BQR FTR – + 1’40.274 (CRT)
13- Colin Edwards – NGM Mobile Forward Racing – Suter BMW – 1 kolo (CRT)
14- Steve Rapp – Attack Performance – Attack Performance APR – 1 kolo (CRT)
15- James Ellison – Paul Bird Motorsport – ART GP12 – 1 kolo (CRT)
16- Aaron Yates – GPTech – BCL GP212 – 1 kolo (CRT)

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist