GP Francie – Závod na vodě vyhrál Petrucci, Salač dvanáctý v Moto3

Desátým podnikem sezony byla Velké cena Francie na okruhu Bugatti v Le Mans. Den závodu odstartovalo klání Moto3, kde slavil vítězství Ital Celestino Vietti. Český závodník Filip Salač obsadil dvanácté místo. Těsně před závodem MotoGP začalo pršet. Závod plný pádů vyhrál Danilo Petrucci, který je letos sedmým jezdcem, který slavil alespoň jedno vítězství MotoGP a v historii Ducati je vůbec první, který to v Le Mans s italským strojem dokázal. V Le Mans je ještě na řadě závod Moto2. Sezona 2020 pak vyvrcholí druhým závodem MotoE. Světový šampionát nyní zamíří do Španělska, kde na jezdce čekají dva závody v Aragonii a dva ve Valencii.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 26 kol závodu startoval z první řady Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), Jack Miller (Pramac Racing) a Danilo Petrucci (Ducati Team). Z druhé řady vyrazil Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP ) a Andrea Dovizioso (Ducati Team). Třetí řada a Francesco Bagnaia (Pramac Racing), Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing) a Johann Zarco (Esponsorama Racing). Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) startoval společně s Francem Morbidellim (Petronas Yamaha SRT) a Miguelem Oliveirou (Red Bull KTM Tech 3) z řady čtvrté.

Těsně před startem začalo pršet, takže došlo k jeho odkladu a na jezdce čekala zrychlená verze startovní procedury. Závod byl deklarován jako “Mokrý“ a zkrácen na 26kol. Zajímavostí bylo, že mokrý závod, tedy závod MotoGP na mokré dráze, nikdy nejeli jezdci jako Fabio Quartararo, Joan Mir, Miguel Oliveira, Francesco Bagnaia, Brad Binder, Iker Lecuona a Alex Marquez.

Po startu šel do vedení Jack Miller, za Australanem jel Cal Crutchlow a Fabio Quartararo se propadl na třetí příčku. Krátce po startu spadl Valentino Rossi, což je pro Itala už hodně frustrující. Navíc Rossi pádem vyvezl týmového kolegu Viňalese a jezdce Suzuki Mira, kteří následně jeli mezi posledními. Rossiho M1 už nenaskočila, takže ze závodu odstoupil. Ve třetím kole jeli vpředu jezdci Ducati Danilo Petrucci a Andrea Dovizioso, třetí byl Jack Miller, čtvrtý Pol Espararó a pátý Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Až šestý figuroval Fabio Quartararo, sedmý jel Cal Crutchlow.

Po pěti kolech zůstával na špici pole Danilo Petrucci, druhý jel se ztrátou pěti desetin Andrea Dovizioso, třetí Jack Miller ztrácel na vedení necelých sedm desetin. 2,5 sekundy za stupněmi vítězů byl Alex Rins, Pol Espargaró, Cal Crutchlow a Alex Márquez, jemuž se povedlo využit souboje Oliveiry s Quartararem. V Le Mans stále pršelo, takže to na nějakou výměnu motorek v boxech nevypadalo. V devátém kole havaroval v poslední zatáčce Bradley Smith (Aprilia Racing Team Gresini).

V polovině závodu stále pršelo. S náskokem osmi desetin vedl Danilo Petrucci, druhý byl Andrea Dovizioso a o třetí místo svděl souboj Jack Miller s Alexem Rinsem. Dvě sekundy za Rinsem jel Pol Espargaró, šestý byl Alex Márquez, sedmý Cal Crutchlow, jemuž na jezdce Repsol Hondy scházela téměř jedna sekunda. Trojice Márquez, Crutchlow, Oliveira jezdila v tu chvíli nejrychlejší kola. Havaroval Tito Rabat (Esponsorama Racing), mimo trať vyjel Franco Morbidelli a závod uzavřel ve štěrku Cal Crutchlow. Mezi tím probíhala bitva o vedení a vítězství v závodě mezi Petruccim, Doviziosem, Millerem a Rinsem. Velká smůla pro Milelra, který z druhé pozice odstoupil pro poruchu techniky. Následně havaroval Alex Rins, jemuž v tu chvíli patřila druhá pozice. Vedl Petrucci, druhý jel Dovizioso a třetí Márquez.

Tři kola před cílem Alex Márquez předjel Itala Doviziosa a jel druhý, 1,7 sekundy za prvním Petruccim. Za Doviziosem už byli další dva adepti na předjetí a pozice na stupních vítězů, Pol Espargaró a Miguel Oliveira. Nejrychlejší kola závodu ale nastavoval Johann Zarco, který jel sedmý. Márquez rychle umazával z náskoku Petrucciho, ale do konce závodu už nezbývalo tolik času, aby se mu to povedlo vymazat na nulu. V nájezdu do posledního kola oba dělilo 1,1 sekundy.

Závod Velké ceny Francie vyhrál Danilo Petrucci. Dosud nejlepší výsledek v MotoGP zaznamenal druhým místem Alex Márquez. Třetí projel cílem Pol Espargaró. Johann Zarco stačil v posledních kolech předjet Japonce Nakagamiho a v samotném závěru také Portugalce Oliveiru, takže si v domácím klání zajel pro body za páté místo. Lídr průběžného hodnocení Fabio Quartararo závod dokončil devátý a udržel si vedení v soutěži.

GP Francie, MotoGP – Závod (27kol-26kol)
12°C, dráha mokrá, 14°C, vlhkost: 82%
1. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati 45'54.736
2. # 73 Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +1.273
3. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +1.711
4. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +3.911
5. # 5 Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +4.310
6. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +4.466
7. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +5.921
8. # 6 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +15.597
9. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +16.687
10. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +16.895
11. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +16.980
12. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +27.321
13. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +33.351
14. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +39.176
15. # 27 Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM +51.087
16. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1'14.190
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati  
  # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda  
  # 53 Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati  
  # 38 Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Maniac21 přispěl 2 Kč
33.petr přispěl 2 Kč
fomax přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist