GP Francie – Vyhrál Lorenzo, Viňales slaví pódium

Pátý podnik sezony představil na okruhu Bugatti v Le Mans velmi napínavé a zajímavé závody. Za slunečného počasí a na suchém povrchu odjeli svá klání jezdci tříd Moto3, Moto2 a MotoGP. V nejnižší kubatuře Moto3 slavil vítězství Jihoafričan Brad Binder, který nadále zůstává lídrem průběžného hodnocení. Jakub Kornfeil obsadil devátou příčku, Karel Hanika závod nedokončil. V třídě Moto2 slavil první místo v cíli Alex Rins, který v průběžném hodnocení šestistovek převzal vedení. V závodu královské MotoGP to bylo pořádně napínavé a také tam je v průběžném hodnocení změna lídra, kterým je nyní vítěz francouzské GP Jorge Lorenzo. Druhý projel cílem Valentino Rossi, první pódium má jezdec Suzuki Maverick Viñales. Italská Ducati zůstala bez bodu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 28 kol startoval z první řady Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), druhý Marc Márquez (Repsol Honda Team) a třetí Andrea Iannone (Ducati Team). Druhá řada Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3), Andrea Dovizioso (Ducati Team) a Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3). Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) startoval sedmý a po své pravici měl Mavericka Viñalese (Team Suzuki Ecstar) a Cala Crutchlowa (LCR Honda).

První kolo bylo pořádně divoké, ale ne tolik pro Jorge Lorenza, protože ten skvěle odstartoval a vedl závodní pole. Za Španělem jel Andrea Dovizioso, Andrea Iannone a Marc Márquez. Valentino Rossi během prvního kola svedl tolik soubojů jako ani ne za celý závod v Jerezu a po startu ze sedmé pozice najížděl do druhého kola šestý. Ve druhém kole předjel Pola Espargara a na čtvrtého Marca Márqueze mu scházelo 1,5 sekundy. První Jorge Lorenzo najel na druhého Andrea Doviziosa půl sekundy, Andrea Iannone ztrácel na týmového kolegu šest desetin.

Po pěti kolech měl Jorge Lorenzo náskok jednu sekundu a to díky tomu, že za ním bojovali jezdci Ducati Andrea Dovizioso a Andrea Iannone. Ten se posunul na druhou pozici a rozhodně měl rychlost na to, aby začal stahovat náskok Jorge Lorenza. Spadl Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich) a Yonny Hernandez (Aspar Team MotoGP). V osmém kole už měl Iannone téměř Lorenza těsně před sebou, ale spadl a bylo po nadějích na souboj o vítězství v závodu. Spadl také Cal Crutchlow a Esteve Rabat (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing). Během jednoho kola hodně problémů pro jezdce MotoGP. První Jorge Lorenzo už měl náskok dvou sekund a Andrea Dovizioso neměl na to, aby Španěla nějak potrápil. Naopak třetí Marc Márquez začal stahovat náskok na druhého jezdce Ducati, který byl v devátém kole osm desetin. Rossi ztrácel na Márqueze 1,2 sekundy.

Ve dvanáctém kole dojel Marc Márquez druhého Andrea Doviziosa a Valentino Rossi se zavěsil na zadní kolo Márquezovy Hondy, takže jsme měli najednou krásnou bitvu o pozice na stupních vítězů. Valentino Rossi předjel Márqueze, pak Doviziosa a ve třináctém kole jel druhý, pět sekund za vedoucím Jorge Lorenzem.

Polovina závodu – Jorge Lorenzo, Valentino Rossi, Andrea Dovizioso, který jel těsně za Rossim a hledal místo, kde by jezdce tří ladiček předjel. Jenže pak v jednu chvíli a ve stejném místě spadl Andrea Dovizioso a Marc Márquez. První jel Jorge Lorenzo, ten už měl náskok 5,7 sekundy, druhý Valentino Rossi a třetí byl Maverick Viñales (+5,5). Suzuki blízko k prvnímu umístění na stupních vítězů. V devatenáctém kole nepokračoval Jack Miller (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) a Bradley Smith. Na dráze v tu chvíli jelo třináct závodníků a protože Marc Márquez pokračoval v závodu, měl nyní jisté tři body.

Pět kol před cílem vedl Jorge Lorenzo náskokem téměř devíti sekund. Valentino Rossi držel druhou pozici a bylo jasné, že nemá ambice nějak usilovat o vítězství v závodu. Maverick Viñales jel třetí a na Rossiho ztrácel 3,5 sekundy. Na čtvrtém místě pokračoval Dani Pedrosa, který ještě v úvodu závodu jel ve druhé desítce. První pětici uzavíral Pol Espargaró.

Závod královské kubatury vyhrál Jorge Lorenzo, který předvedl precizní jízdu bez chyb a na konto si po zásluze připíše pětadvacet bodů, což znamená, že se stává novým lídrem průběžného hodnocení třídy MotoGP. Valentino Rossi projel cílem druhý a velkou radost mají u Suzuki, protože Maverick Viñales získal pro sebe a japonskou značku první stupně vítězů po jejich návratu do MotoGP. Naposledy slavila Suzuki pódium v Brně 2008 zásluhou Lorise Capirossiho. Nejlepším netovárním závodníkem je pátý Pol Espargaró. Aprilia výborně, protože po těžkém víkendu je Álvaro Bautista (Aprilia Racing Team Gresini) devátý a Stefan Bradl (Aprilia Racing Team Gresini) desátý v cíli.

GP Francie, MotoGP – Závod (28kol)
22°C, dráha suchá, 35°C, vlhkost: 40%

1 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 43'51.290
2 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +10.654
3 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +14.177
4 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +18.719
5 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +24.931
6 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +32.921
7 - Danilo PETRUCCI - ITA - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +38.251
8 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +38.504
9 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +48.536
10 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +54.502
11 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar Team MotoGP - Ducati - +1'02.677
12 - Loris BAZ - FRA - Avintia Racing - Ducati - +1'07.658
13 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +1kolo

Závod nedokončil/neklasifikován:
Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - 9kol
Jack MILLER - AUS - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - 11kol
Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - 13kol
Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - 17kol
Tito RABAT - SPA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - 21kol
Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - 22kol
Yonny HERNANDEZ - COL - Aspar Team MotoGP - Ducati - 22kol
Scott REDDING - GBR - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - 23kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist