GP Francie – První Lorenzo, double pro Yamahu, Kornfeil šestý

Den závodu Velké ceny Francie byl ve znamení slunečného počasí a ideálních podmínek k závodění. Všechny tři motocyklové kategorie představily napínavá klání, která si také vyžádala velké množství pádů. Jen ti nejlepší dokázali projet cílem jednotlivých závodů a podpořit ziskem bodů své postavení v hodnocení šampionátu. Závod třídy Moto3 vyhrál Ital Romano Fenati před svými dvěma krajany Bastianinim a Bagnaiou. V šestistovkách Moto2 slavil vítězství Švýcar Thomas Lüthi, který za sebou udržel úřadujícího mistra světa Esteve Rabata s lídrem šampionátu Johannem Zarcem. V prestižním klání MotoGP slaví druhé vítězství v řadě Jorge Lorenzo, Valentino Rossi druhým místem upevňuje vedoucí pozici v šampionátu. Třetí projel cílem Andre Dovizioso. Z českých závodníků si nejlépe vedl šestý Jakub Kornfeil, Karel Hanika byl dvacátý, Karel Abraham závod nedokončil.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 28 kol závodu královské kubatury odstartoval z pole position Marc Márquez (Repsol Honda Team), druhý Andrea Dovizioso (Ducati Team) a třetí Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP). Z druhé řady vyrazila trojice Cal Crutchlow (CWM LCR Honda), pátý Andrea Iannone (Ducati Team) a šestý Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3). Španěl Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), který se vrátil k závodění poprvé od Kataru, startoval osmý ve třetí řadě, kde měl po levici Valentina Rossiho (Movistar Yamaha MotoGP) a po pravici Danila Petrucciho (Pramac Racing). Český závodník Karel Abraham startoval dvacátý ze sedmé řady společně s Hectorem Barberou (Avintia Racing) a Eugene Lavertym (Power Electronics Aspar).

Krátce po startu šel do vedení Jorge Lorenzo, který málem kolidoval s Iannonem, jemuž se dostal do stopy, druhý jel Andrea Dovizioso, třetí Andrea Iannone a až čtvrtý byl Marc Márquez. Valentino Rossi jel těsně za Márquezem, půl sekundy za Italem byl šestý Bradley Smith. Spadl Dani Pedrosa, který jel devátý za Polem Espargarem (Monster Yamaha Tech 3), ale vrátil se zpátky do závodu. Havaroval Stefan Bradl (Athinà Forward Racing) pro něhož závod skončil stejně jako pro Aleixe Espargara (Team Suzuki Ecstar), který zajel do boxů a tam už také zůstal. Do pátého kola se nedostal Mike Di Meglio (Avintia Racing), který spadl, vrátil se na dráhu, ale pak zajel do boxů. V šesté zatáčce spadl Scott Redding (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing) pro něhož závod skončil ve štěrku únikové zóny. Karel Abraham jel devatenáctý. V pátém kole byl Marc Márquez dlouhý a propadl se na šestou pozici.
V osmém kole havaroval v šesté zatáčce okruhu Cal Crutchlow, jemuž v tu chvíli patřila sedmá pozice. Závod vedl Jorge Lorenzo náskokem necelé půl sekundy před Andrea Doviziosem, třetí byl Andrea Iannone a za dvojicí Italů jezdil jejich krajan Valentino Rossi. Pátá příčka patřila Bradley Smithovi, který jel domácí Grand Prix týmu Tech 3 a chtěl zaznamenat co nejlepší výsledek. Za Britem v sedle satelitní M1 pokračoval šestý Marc Márquez. Nejlépe postaveným jezdcem kategorie Open byl desátý Nicky Hayden (Power Electronics Aspar Team). V desátém kole Valentino Rossi předjel Iannoneho a posunul se na třetí místo. Na Doviziosa ztrácel půl sekundy, na prvního Lorenza něco kolem sekundy a půl. Brněnský závodník Karel Abraham figuroval na osmnácté pozici.

V polovině závodu jeli na prvních dvou místech jezdci tovární Yamahy Jorge Lorenzo a Valentino Rossi. Týmové kolegy dělilo 1,8 sekundy a Rossi samozřejmě plánoval tento rozdíl do konce závodu vymazat, což se mu nedařilo. Na zadním kole si vozil Andrea Doviziosa, který čekal na Rossiho sebemenší zaváhání, aby se před něj dostal. Andrea Iannone už viditelně ztrácel. Ve druhé polovině závodu už dál nepokračoval Jack Miller (CWM LCR Honda), který spadl ve čtvrté zatáčce a závod skončil také pro Karla Abrahama. Deset kol před cílem v závodu pokračovalo jen osmnáct závodníků. Sedm kol před cílem se schylovalo k bitvě o čtvrté místo, protože Itala Iannoneho dojel Bradley Smith a těsně za ním už jel také jezdec tovární Hondy Marc Márquez.
Pět kol před cílem probíhala parádní bitva o čtvrté místo mezi Andrea Iannonem a Marcem Márquezem. Ital neměl v plánu přijít o třináct bodů a Márquezovi nic nedaroval. Oba si hned několikrát prohodili pozice a někdy to už vypadalo, že někdo skončí na zemi. Z bezpečné vzdálenosti vše sledoval Bradley Smith. V pětadvacátém kole už Márquez Iannonemu poodjel a bylo jasné, že má k čtvrté pozici velmi blízko. Iannone to ale nechtěl vzdát a bojoval dál. Vedoucí jezdec Jorge lorenzo měl náskok 2,5 sekundy na druhého Valentina Rossiho a vítězství tak držel ve svých rukou.
Závod královské kubatury vyhrál stylem start-cíl Jorge Lorenzo před Valentinem Rossim a Andrea Doviziosem. Nejlépe umístěným jezdcem kategorie Open je jedenáctý Američan Nicky Hayden. Lídrem průběžného hodnocení je po pěti kolech sezony se 102 body Valentino Rossi, jehož náskok na druhého Jorge Lorenza nyní představuje patnáct bodů.

GP Francie, MotoGP – Závod (28 kol)
18°C, dráha suchá, 32°C, vlhkost: 45%

1 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 43'44.143
2 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +3.820
3 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +12.380
4 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +19.890
5 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +20.237
6 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +21.145
7 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +35.493
8 - Yonny HERNANDEZ - COL - Pramac Racing - Ducati - +39.601
9 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +41.571
10 - Danilo PETRUCCI - ITA - Pramac Racing - Ducati - +42.789
11 - Nicky HAYDEN - USA - Aspar MotoGP Team - Honda - +53.636
12 - Loris BAZ - FRA - Athinà Forward Racing - Yamaha Forward - +1'00.617
13 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +1'04.272
14 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar MotoGP Team - Honda - +1'05.259
15 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +1'05.515
16 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +1'20.907
17 - Alex DE ANGELIS - RSM - Octo IodaRacing Team - ART - +1'21.663
18 - Marco MELANDRI - ITA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +1kolo

Závod nedokončil/ neklasifikován:
Jack MILLER - AUS - CWM LCR Honda - Honda - 14kol
Karel ABRAHAM - CZE - AB Motoracing - Honda - 14kol
Cal CRUTCHLOW - GBR - CWM LCR Honda - Honda - 21kol
Scott REDDING - GBR - EG 0,0 Marc VDS - Honda - 25kol
Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Ducati - 25kol
Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - 26kol
Stefan BRADL - GER - Athinà Forward Racing - Yamaha Forward - 27kol
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist