GP Francie – neděle v Le Mans

Paddock okruhu Bugatti se v neděli probudil do krásného slunečného dne. Ranní tréninky jeli jezdci mistrovství světa silničních motocyklů pod blankytně modrou oblohou a stejné počasí také provázelo samotné závody. V třídě Moto3 vyhrál Jack Miller, Mika Kallio slavil vítězství v Moto2 a v MotoGP zůstává neporazitelný Marc Márquez.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu vypsaného na 28kol vyrazila z první řady trojice jezdců Marc Márquez (Repsol Honda Team), druhý Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech3) a třetí Andrea Dovizioso (Ducati Team). Ve druhém sledu následoval čtvrtý Stefan Bradl (LCR Honda MotoGP), pátý Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a šestý Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP). Český závodník Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) startoval osmnáctý z šesté řady, kde byl společně se Scottem Reddingem (GO&FUN Honda Gresini) a Hiroshim Aoyamou (Drive M7 Aspar).

Po startu šel do vedení Andrea Dovizioso, za ním jel Stefan Bradl, ale poleman Marc Márquez se propadl až na desáté místo, když chyboval za Lorenzem. Do druhého kola najížděl třetí Valentino Rossi, čtvrtý Pol Espargaró, pátý Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3) a šestý Álvaro Bautista (GO&FUN Honda Gresini). V závodu už nepokračoval Andrea Iannone (Pramac Racing), Héctor Barberá (Avintia Blusens) a Nicky Hayden (Drive M7 Aspar), který spadl po kontaktu s Iannonem.
Po pěti kolech vedl závodní pole Valentino Rossi, druhý jel Andrea Dovizioso, třetí Pol Espargaró, čtvrtý Stefan Bradl a pátý už figuroval Jorge Lorenzo. Marc Márquez se posunul na šesté místo a na pátého Lorenza ztrácel šest desetin. Karel Abraham byl šestnáctý, sekundu a půl za Colinem Edwardsem (NGM Mobile Forward Racing).

V desátém koleMarc Márquez pokračoval na druhé pozici a na Valentina Rossiho mu scházelo necelých sedm desetin. Jeho útok na vedoucí pozici se dal čekat každou chvíli, rozhodně do poloviny závodu. Dvě kola před polovinou závodu Marc Márquez Itala Rossiho předjel a převzal vedení závodního pole královské kubatury, kde pokračovalo devatenáct závodníků. Karel Abraham byl šestnáctý, ale s šestisekundovou ztrátou na patnáctého Edwardse.
Pět kol před koncem závodu vedl Marc Márquez náskokem tři a půl sekundy, který stačil najet na druhého v pořadí Valentina Rossiho. Na třetím místě pokračoval Álvaro Bautista, který byl blízko nejlepšímu výkonu dosavadní části sezony. Perfektní výkon podával také čtvrtý Pol Espargaró, Dani Pedrosa jel pátý a Jorge Lorenzo šestý. Aleix Espargaró bojoval s Italem Doviziosem o osmé místo, Karel Abraham zůstával na šestnácté pozici.

Pátý závod sezony vyhrál popáté v řadě po startu z pole position Marc Márquez a jednoznačně ukázal, že v této chvíli není nikdo, kdo by ho dokázal porazit. Druhý projel cílem Valentino Rossi, který tak zaznamenal 150. umístění na stupních vítězů královské kubatury a body za třetí místo si z Le Mans odveze Álvaro Bautista, který do závodu startoval sedmý. Karel Abraham získal jeden bod za patnácté místo, když v posledním kole kvůli poruše (pravděpodobně došel benzín) výrazně zpomalil Colin Edwards. Nejlepším jezdcem kategorie Open je devátý Aleix Espargaró.
GP Francie, MotoGP – Závod
jasno, 24°C, dráha suchá, 43°C, vlhkost: 35%

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 44'03.925
2 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +1.486
3 - Alvaro BAUTISTA - SPA - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +3.144
4 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +3.717
5 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +4.077
6 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +7.088
7 - Stefan BRADL - GER - LCR Honda MotoGP - Honda - +11.527
8 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +22.103
9 - Aleix ESPARGARO - SPA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +22.626 (TOP Open)
10 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +23.108
11 - Cal CRUTCHLOW - GBR - Ducati Team - Ducati - +25.780
12 - Scott REDDING - GBR - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +39.523
13 - Yonny HERNANDEZ - COL - Energy T.I. Pramac Racing - Ducati - +42.544
14 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Drive M7 Aspar - Honda - +42.736
15 - Karel ABRAHAM - CZE - Cardion AB Motoracing - Honda - +56.644
16 - Michael LAVERTY - GBR - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'14.123
17 - Colin EDWARDS - USA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +1'19.723
18 - Broc PARKES - AUS - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'30.934
19 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Avintia - +1'34.521

Závod nedokončil/ neklasifikován:
Andrea IANNONE - ITA - Pramac Racing - Ducati - 27kol
Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Avintia - 27kol
Nicky HAYDEN - USA - Drive M7 Aspar - Honda - 0kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist