GP Francie – Závod vyhrál Márquez, Kornfeil devátý v Moto3

Počasí bylo před závody pátého podniku sezony velkou neznámou, ale nakonec všechny závody Velké ceny Francie jezdci odjeli na suchém povrchu okruhu Bugatti v Le Mans. V třídě Moto3 slavil vítězství Skot John McPhee, Jakub Kornfeil startoval jednadvacátý, ale body si odváží za deváté místo. Filip Salač obsadil patnácté místo a má první mistrovský bod. Závod třídy Moto2 vyhrál Alex Márquez, jehož bratr Marc Márquez o něco později vyhrál závod MotoGP v němž porazil jezdeckou dvojici tovární stáje Ducati. Karel Abraham ani ve Francii body nezískal. Dalším závodem v pořadí je Mugello, tedy Velká cena Itálie s termínem 2.června 2019.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (27kol)

Do 27 kol závodu odstartoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati) a Jack Miller (Alma Pramac Racing) . Druhá řada Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati), Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT). Z třetí řady do závodu vyrazil Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu), Jorge Lorenzo (Repsol Honda Team) a Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini). Domácí Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) startoval desátý ze čtvrté řady společně s Maverickem Viňalesem (Monster Energy Yamaha MotoGP ) a Pole Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing). Karel Abraham (Reale Avintia Racing) do závodu odstartoval sedmnáctý.

Závod ještě ani nezačal a na zemi skončil už v zahřívacím kole Karel Abraham a Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR). Oba spadli ve stejný okamžik, ale ne po kontaktu. Po startu šel na chvíli do vedení Danilo Petrucci, ale po pár zatáčkách byl první Marc Márquez. Jack Miller jel třetí, Valentino Rossi čtvrtý a Pol Espargaró pátý. Mezi tím vyjel z boxů do závodu jak Mir, tak Abraham.

V pátém kole Jack Miller dojel a předjel Marca Márqueze, jemuž se tentokrát nepovedlo dostat do úniku. Třetí jel Andrea Dovizioso, čtvrtý Valentino Rossi, pátý Danilo Petrucci a šestý byl Pol Espargaró. Španěl Jorge Lorenzo jel sedmý, tři desetiny za továrním jezdcem KTM. Souboje o vedení v závodu pokračovaly a Márquez neustále útočil na vedoucího Millera. Parádní bitva, která umožnila Doviziosovi, Rossimu a Petrucimu dojet vedoucí dvojici. V devátém kole dostal highsider Francesco Bagnaia (Alma Pramac Racing) a vzal k zemi také Mavericka Viňalese, který má vskutku velkou smůlu. Karel Abraham byl zpátky v boxech, protože uviděl černou vlajku za to, že na dráhu vyjel poté, co vedoucí jezdec přejel cílovou čarou prvního kola.

Do druhé poloviny závodu najížděl ve vedení Marc Márquez, který si vytvořil náskok 1,1 sekundy na druhého Jacka Millera. Třetí jel Andrea Dovizioso a čtvrtý Danilo Petrucci, který se dostal před Valentina Rossiho. Šestý Pol Espargaró ztrácel na Itala Rossiho 1,3 sekundy a za sebou vozil Franca Morbidelliho (Petronas Yamaha SRT) a Cala Crutchlowa. Domácí závodník Fabio Quartararo předjel Alexe Rinse a v šestnáctém kole jel desátý, necelé tři sekundy za devátým Lorenzem. V závodu pokračovalo sedmnáct jezdců, takže poslední Joan Mir měl stále šanci na body.

Ve dvacátém kole havaroval v jedenácté zatáčce Japonec Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu), takže na bodech už jel i patnáctý Malajec Hafizh Syahrin (Red Bull KTM Tech 3). První Marc Márquez už vedl náskokem čtyř sekund, takže pokud to tak půjde dál, sezona nebude, co se týče bitev o vítězství, možná až tolik zajímavá jak se mohlo zdát. Celkem klasická situace, Andrea Dovizioso se dostal na druhou pozici, tam to zašpuntoval a byla z toho ne bitva o vítězství, ale souboj o druhé místo. O to usiloval Danilo Petrucci a Jack Miller, který měl ale nějaké problémy, protože s přibývajícím časem ztrácel rychlost a Valentino Rossi už hledal místo, kde by Australana předjel. Francouz Quartararo v závěru finišoval, jel jedno rychlé kolo za druhým a důvodem proč byl fakt, že mu na osmého Crutchlowa scházelo pár desetin.

Závod královské kubatury vyhrál Marc Márquez, který je také lídrem průběžného hodnocení. Španěl získal pro Hondu jubilejní 300.vítězství v závodu královské kubatury. To první vyhrál před třiapadesáti lety Jim Redman. Na druhém místě skončil Andrea Dovizioso, který za sebou udržel týmového kolegu Danila Petrucciho. Nejvýše postaveným jezdcem netovární stáje je čtvrtý Jack Miller. Pátý je Valentino Rossi. Šesté místo v cíli slavil jako vítězství Pol Espargaró z KTM. Francouz Fabio Quartararo v závěru předjel Cala Crutchlowa a závod dokončil osmý.

GP Francie, MotoGP – Závod (27kol)
15°C, dráha suchá, 19°C, vlhkost: 79%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'53.647
2. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +1.984
3. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +2.142
4. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +2.940
5. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +3.053
6. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +5.935
7. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +7.187
8. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +8.439
9. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +9.853
10. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +13.709
11. # 99 Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda +15.003
12. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +29.512
13. # 5 Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM +33.061
14. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +35.481
15. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +36.044
16. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1kolo
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda  
  # 29 Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
  # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati  
  # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati  
  # 17 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
michalpike přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist