GP České republiky – Zlatý věnec má Lorenzo, Kornfeil byl devátý

Závodní víkend v Brně nakonec vyvrcholil kláním na suchém povrchu, bez deště a každý závod byl velmi napínavý a divácky atraktivní. Co se týče počtu fanoušků tak rekordní, protože za tři dny dorazilo na okruh přes 248 tisíc diváků, čímž byl překonán dosavadní rekord z roku 2007. Navíc ráno oznámili zástupci státu a promotéra MS, že MotoGP bude v Brně také příští rok což byl velmi dobrý úvod dne závodu. V třídě Moto3 vyhrál Ital Niccoló Antonelli, Jakub Kornfeil byl devátý, Karel Hanika šestadvacátý. V třídě Moto2 slavil vítězství Johann Zarco, lídr soutěže. V královské kubatuře vsadil kartu na střední směs pneumatik Jorge Lorenzo a závod vyhrál stylem start cíl. Druhý skončil Marc Márquez, třetí Valentino Rossi. Karel Abraham závod dokončil jednadvacátý. V pondělí je na programu test MotoGP.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Závod královské kubatury je v Brně na celkem dvaadvacet kol. Z první řady odstartoval Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Z druhé řady vyrazil Andrea Iannone (Ducati Team), Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3) a Andrea Dovizioso (Ducati Team). Český závodník Karel Abraham (AB Motoracing) se závodem v Brně vrací na závodní dráhu po zranění z Barcelony a do závodu startoval pětadvacátý.

Španěl Jorge Lorenzo zvolil střední směs pro přední a zadní pneumatiku stejně jako Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). Marc Márquez zvolil střední směs vpředu, tvrdou vzadu. Valentino Rossi jako jediný z první řady startoval na obou pneumatikách tvrdé směsi. Která kombinace bude ta vítězná ukáže dvaadvacet kol závodu.

Po startu šel do vedení Jorge Lorenzo následován Marcem Márquezem. Valentino Rossi se propadl na pátou příčku a v prvním kole se snažil dostat co nejblíž za vedoucí dvojici. To se mu moc nedařilo protože se dostal za třetího Andrea Doviziosa, kterého se mu podařilo předjet až v nájezdu do druhého kola. V tu chvíli už na vedoucí slupinu ztrácel 2,4 sekundy a musel zabrat, aby se dotáhl a dokázal tak bojovat o vítězství v závodě. První jel Jorge Lorenzo, druhý Marc Márquez ztrácel necelé čtyři desetiny. Na čtvrtém a pátém místě jeli jezdci tovární Ducati Andrea Dovizioso a Andrea Iannone. Karel Abraham byl pětadvacátý, čtyři sekundy za Italem Cortim (Forward Racing).

Po pěti úvodních kolech už v závodu nepokračoval Alex De Angelis (E-Motion IodaRAcing Team) a Eugene Laverty (Aspar MotoGP Team). Na špici závodního pole jel Jorge Lorenzo s Marcem Márquezem. Oba neustále zrychlovali a zvýšili náskok na třetího Rossiho na hodnotu 4,3 sekundy. Půl sekundy za Rossim pokračoval Andrea Dovizioso a Andrea Iannone. Šestý Bradly Smith byl nejlépe jedoucím jezdcem netovárního týmu a na dvojici ducati mu scházelo 2,5 sekundy. Na bodech jel Stefan Bradl (Athinà Forward Racing), jemuž patřila patnáctá pozice. Karel Abraham jel třiadvacátý.

V polovině závodu vedl Jorge Lorenzo náskokem 1,9 sekundy, což byla solidní výhoda, ale před sebou měl ještě polovinu závodu a ke slovu můžou přijít pneumatiky. Marc Márquez jel druhý a šest sekund za sebou měl třetího Valentina Rossiho. Ital zvolil tvrdou směs pro přední i zadní pneumatiku, takže to byl risk, který by měl začít fungovat v druhé polovině závodu, tedy v době, kdy střední směs jeho soupeřů začne snižovat úroveň přilnavosti. Ve třináctém kole si ale každý držel své a nedocházelo k viditelnému poklesu výkonu. Z desáté pozice spadl Cal Crutchlow (CWM LCR Honda), který si z Brna neodveze žádný bod a body nezíská ani Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar), který padá z deváté pozice a stejně jako Brit v jedenácté zatáčce. Na body se tak dostal druhý jezdec Aprilie Álvaro Bautista (Aprilia Racing Team Gresini) a Nicky Hayden (Aspar MotoGP Team), nejlépe jedoucí jezdec kategorie Open.

Pět kol před koncem dojel dvojici tovární Ducati Dani Pedrosa. Španěl jel těsně za Andrea Doviziosim a snažil se Itala předjet, což se mu moc nedařilo. Jorge Lorenzo už vedl náskokem 3,5 sekundy, druhý Marc Márquez měl zase náskok 5,7 sekundy na třetího Valentina Rossiho. O pozicích bylo rozhodnuto, tedy pokud jde o časové rozestupy. Karel Abraham v závodu pokračoval na jednadvacáté pozici.

Závod Velké ceny České republiky vyhrál po startu z pole position Jorge Lorenzo. Na druhém místě projel cílem Marc Márquez, třetí byl Valentino Rossi. Nejlepším jezdcem netovární stáje je sedmý Bradley Smith, nejlépe postaveným jezdcem kategorie Open patnáctý Loris Baz (Forward Racing). Karel Abraham závod dokončil na jednadvacátý pozici.

V průběžném hodnocení má nyní stejný počet bodů 211 dvojice Yamahy Jorge Lorenzo a Valentino Rossi. Průběžně třetí zůstává s celkem 159 body Marc Márquez. Týmy teď zůstávají v Brně, protože v pondělí mají na programu testy pneumatik Michelin, nového jednotného dodavatele od roku 2016.

GP České republiky, MotoGP – Závod (22kol)
26°C, dráha suchá, 39°C, vlhkost: 54%

1 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 42'53.042
2 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +4.462
3 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +10.397
4 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +13.071
5 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +15.650
6 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +15.725
7 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +21.821
8 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +23.240
9 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +43.784
10 - Danilo PETRUCCI - ITA - Octo Pramac Racing - Ducati - +45.261
11 - Yonny HERNANDEZ - COL - Octo Pramac Racing - Ducati - +49.973
12 - Scott REDDING - GBR - EG 0,0 Marc VDS - Honda - +50.174
13 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +54.437
14 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +54.624
15 - Loris BAZ - FRA - Forward Racing - Yamaha Forward - +1'00.316
16 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +1'01.595
17 - Nicky HAYDEN - USA - Aspar MotoGP Team - Honda - +1'02.388
18 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Ducati - +1'05.944
19 - Jack MILLER - AUS - CWM LCR Honda - Honda - +1'11.407
20 - Claudio CORTI - ITA - Forward Racing - Yamaha Forward - +1'50.033
21 - Karel ABRAHAM - CZE - AB Motoracing - Honda - +2'02.655

Závod nedokončil/neklasifikován:
Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - 7kol
Cal CRUTCHLOW - GBR - CWM LCR Honda - Honda - 8kol
Eugene LAVERTY - IRL - Aspar MotoGP Team - Honda - 18kol
Alex DE ANGELIS - RSM - E-Motion IodaRacing Team - ART - 19kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist