GP České republiky - Brad Binder získal debutové vítězství v MotoGP. Filip Salač skončil pětadvacátý

Po Fabiovi Quartararovi si pro své debutové vítězství v MotoGP dojel také Brad Binder. Pro Jihoafričana, který dojel do cíle s náskokem více než pěti sekund, šlo teprve o třetí závod v královské kubatuře. Na druhém místě skončil Franco Morbidelli a po dlouhé době stál na pódiu také vítěz včerejší kvalifikace Johann Zarco. Filip Salač skončil na 25. pozici.

Kapitoly článku

MotoGP - Závod

Vůbec poprvé v královské kubatuře se do první řady na startovním gridu seřadili dva Francouzi. Z pole position si v sobotní kvalifikaci vyjel Johann Zarco (Esponsorama Racing), vedle kterého se postavili Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) a jeho týmový kolega Franco Morbidelli. Aleixovi Espargarovi (Aprilia Racing Team Gresini), Maverickovi Viñalesovi (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Polu Espargarovi (Red Bull KTM Factory Racing) patřila řada druhá. Ve třetí řadě se seřadili Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), Danilo Petrucci (Ducati Team) a Joan Mir (Team SUZUKI ECSTAR).

Výborný start předvedli Aleix Espargaro Fabieem Quartararem, kteří se zařadili do čela závodu. Hned v první zatáčce se před ně však dostal Franco Morbidelli, který začal svým soupeřům okamžitě poodjíždět. Čtvrté místo patřilo Polu Espargarovi, na páté se pak propadl Johann Zarco.

Ve druhém kole se podařilo Fabiovi Quartararovi předjet Aleixe Espargara a začal stahovat svého týmového kolegu, který měl v té chvíli náskok 0,704 sekundy. Přilepil se na něj však Brad Binder, který lídrovi šampionátu zrychlení zkomplikoval. Johann Zarco jezdil na čtvrtém místě, páté patřilo Polu Espargarovi a šesté jeho bratrovi Aleixovi. Na sedmou, respektive osmou pozici, se propracovali Alex RinsValentinem Rossi, naopak propad zaznamenal Maverick Viñales.

V pátém kole závod předčasně skončil pro Joana MiraIkerem Lecuonou, kteří ve třinácté zatáčce havarovali.

Před polovinou závodu Brad Binder předjel Fabia Quartarara, kterého tak odsunul na třetí pozici. Francouz na jezdce tovární KTM ihned ztratil čtyři desetiny sekundy a krátce na to se před něj dostal také Pol Espargaro, který však chyboval a Quartararo se opět vrátil na třetí místo. Čtvrtý Španěl se posléze na trati střetl s motocyklem Johanna Zarca a skončil na zemi.

Vítěz pole position po nepovedeném startu předjel také svého mladšího krajana a vydal se na stíhací jízdu za Bradem Binderem, který v té chvíli vedl o 1,652 sekundy. Mezitím se na páté místo propracoval Alex Rins, šestý jezdil Valentino Rossi a sedmý Miguel Oliveira. Andrea Dovizioso se vytáhl z osmnácté kvalifikační příčky na jedenáctou. Jezdcům Repsol Hondy patřilo patnácté, respektive osmnácté místo.

Brad Binder se ve svém životním závodě ve třináctém kole dostal do jeho čela, když předjel Franca Morbidelliho. Johann Zarco pak dostal za incident s Polem Espargarem trest v podobně long lap, díky čemuž se mu Fabio Quartararo značně přiblížil.

Mladší z Francouzů se pořadím propadal i nadále. Pět kol do odmávnutí konce závodu ho předjel Alex Rins a záhy také Valentino Rossi, který předtím využil souboje svých soupeřů a snížil jejich náskok na minimum. Quartarara posléze předjel i Miguel Oliveira. Brad Binder si mezitím dokázal najet více než sekundu a půl velký náskok na Morbidelliho a třetí místo si stále držel Johann Zarco.

Ve svém třetím závodě v MotoGP si Brad Binder přijel pro své debutové vítězství v této třídě. Druhý skončil Franco Morbidelli, který na Jihoafričana ztratil přes pět sekund, a třetí místo připadlo Johannu Zarcovi, jenž svůj náskok přes čtvrtým Rinsem udržel o pouhých 0,139 sekundy. Pátý projel cílem Valentino Rossi, šestý Miguel Oliveira a sedmý lídr šampionátu Fabio Quartararo. Andrea Dovizioso skončil jedenáctý a Maverick Viñales obsadil až čtrnácté místo.

GP České republiky, MotoGP – Závod (21 kol)
30 °C, dráha suchá, 38 °C, vlhkost: 46 %
1. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM 41'38.764
2. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +5.266
3. # 5 Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +6.470
4. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +6.609
5. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +7.517
6. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +7.969
7. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +11.827
8. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +12.862
9. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +15.013
10. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +15.087
11. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +16.455
12. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +18.506
13. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +18.736
14. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +19.720
15. # 73 Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +24.597
16. # 53 Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati +29.004
17. # 38 Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +32.290
18. # 6 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +55.977
Not Classified          
  # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM 12 Laps
  # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 18 Laps
  # 27 Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM 18 Laps

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

Stáhněte si vybrané fotografie na pozadí vašeho PC

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
michalpike přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist