GP České republiky ovládli Španělé. Slaví Márquez, Rossi čtvrtý, Abraham třináctý

Den závodu byl o nevyzpytatelném počasí, které připravilo jezdcům a týmům horké chvilky a fanouškům naopak napínavou podívanou. V závodech jezdci minimálně padali, což byla ve srovnání s dvaačtyřiceti sobotními pády vítaná změna. V nejnižší kubatuře slavil vítězství Joan Mir, v závodě Moto2 Thomas Lüthi a v klání MotoGP byl úspěšný Marc Márquez. Z českých závodníků dosáhl na body třináctý Karel Abraham (MotoGP). Karel Hanika (Moto2) byl dvaadvacátý, Jakub Kornfeil (Moto3) dvacátý. Týmy MotoGP zůstávají v Brně, protože mají v pondělí k dispozici testovací den a už příští víkend je na programu Velká cena Rakouska.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu (deklarován jako mokrý) na 22 kol startoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). Z druhé řady vyrazil Andrea Dovizioso (Ducati Team), Cal Crutchlow (LCR Honda) a Jorge Lorenzo (Ducati Team). Třetí řada Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP), Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich) a Álvaro Bautista (Pull&Bear Aspar Team). Český závodník Karel Abraham (Pull&Bear Aspar Team) odstartoval sedmnáctý z šesté řady.

Po startu si udržel vedoucí pozici Marc Márquez, ale v polovině prvního kola převzal vedení závodního pole Jorge Lorenzo. Do druhého kola tam najel první Jorge Lorenzo, druhý Marc Márquez, třetí Andrea Dovizioso, čtvrtý Valentino Rossi, pátý byl Maverick Viñales, šestý Johann Zarco, sedmý Dani Pedrosa, osmý Cal Crutchlow, devátý Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich) a první desítku uzavíral Jonas Folger (Monster Yamaha Tech 3). Karel Abraham jel na osmnácté pozici.

Ve třetím kole zajeli do boxů pro motorku s nastavením na suchou trať první jezdci a to včetně Marca Márqueze. Na dráze mezitím zůstával první Jorge Lorenzo následován Valentinem Rossim. Informaci k zajetí do boxů dostal také Karel Abraham nebo Loris Baz. V boxech došlo k incidentu mezi Andrea Iannonem (Team Suzuki ECSTAR) a Aleixem Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), což bylo předmětem vyšetřování. Espargaró vyjel ve chvíli, když Ital mířil k boxovému stání, ten šel na brzdy a spadl. Ve čtvrtém kole Valentino Rossi převzal vedení závodního pole a za sebou měl Johanna Zarca a Andrea Doviziosa. Čtvrtý Marc Márquez ztrácel na první tři kolem deseti sekund, ale už měl výměnu za sebou. V pátém kole zamířil do boxů Rossi s Doviziosem, takže vedení převzal Johann Zarco. Francouz tam ale nezůstal dlouho, protože se kolem něho jak blesk prohnal Marc Márquez.

V sedmém kole vedl Marc Márquez náskokem téměř devatenácti sekund na druhého Aleixe Espargara. Třetí byl Scott Redding a čtvrtý jel Karel Abraham, který měl víc jak dvě sekundy náskoku na pátého v pořadí Daniho Pedrosu. Tím, že na dráze zůstali déle na mokrém obutí vůbec nezískal Valentino Rossi nebo Andrea Dovizioso, patřila jim třináctá a čtrnáctá pozice a hodně pomalu se jim dařilo probíjet závodním polem.

V polovině závodu vedl Marc Márquez, který si najel bezpečný náskok ve výši dvaadvaceti sekund. Na druhou pozici se posunul Dani Pedrosa, třetí byl Danilo Petrucci, který o pódium bojoval s jezdcem Aprilie Aleixem Espargaró. Pátý jel Cal Crutchlow, šestý byl Scott Redding, sedmý Maverick Viñales a na osmé pozici figuroval Karel Abraham. Devátý jel Alex Rins a desátý byl Valentino Rossi, který si už připravovoval Rinsovo předjetí.

Jako první havaroval Álvaro Bautista, který ve čtrnáctém kole nezvládl průjezd desátou zatáčkou. Valentino Rossi už jel za sedmým Reddingem a během pár zatáček byl před Britem, aby stíhací jízdou začal umazávat z náskoku Aleixe Espargara. Ten za inciden v boxech dostal penalizaci ve výši ztráty tří pozic, takže Rossi projel na páté místo jako nůž máslem a na čtvrtého Crutchlowa mu scházelo nějaké jeden a půl sekundy. Karel Abraham držel osmou pozici, ale těsně za sebou měl Espargara na Aprilii. Druhým jezdcem, který spadl byl v sedmé zatáčce Loris Baz (Avintia Racing).

Pět kol před koncem závodu vedl Marc Márquez, druhý Dani Pedrosa ztrácel dvacet sekund, třetí Maverick Viñales byl od první pozice sedmadvacet sekund daleko. Čtvrtý jel Cal Crutchlow a za ním už Valentino Rossi, který ztratil spoustu času při předjíždění krajana Petrucciho. Karel Abraham byl devátý a od desátého Pola Espargara (Red Bull KTM Factory Racing) jej dělilo půl sekundy.

Závod vyhrál Marc Márquez, druhý projel cílem Dani Pedrosa a třetí v cíli byl Maverick Viñales. Španělé tak ovládli komplet stupně vítězů. Valentino Rossi projel cílem čtvrtý, Cal Crutchlow pátý. V posledním kole Karel Abraham ztratil pozice a závod dokončil třináctý. Lídrem šampionátu je Marc Márquez, který si vítězstvím své postavení jen upevnil.

GP České republiky, MotoGP – Závod (22kol)
21°C, dráha mokrá/suchá, 24°C, vlhkost: 70%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 44'15.974
2. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +12.438
3. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +18.135
4. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +20.466
5. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda +20.892
6. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +23.259
7. # 9 Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Racing Ducati +24.079
8. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +30.559
9. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +30.754
10. # 94 Jonas FOLGER GER Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +33.236
11. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +33.290
12. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +34.595
13. # 17 Karel ABRAHAM CZE Pull&Bear Aspar Team Ducati +34.697
14. # 43 Jack MILLER AUS EG 0,0 Marc VDS Honda +38.062
15. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +40.100
16. # 45 Scott REDDING GBR OCTO Pramac Racing Ducati +44.376
17. # 53 Tito RABAT SPA EG 0,0 Marc VDS Honda +45.454
18. # 22 Sam LOWES GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +53.976
19. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1'23.346
20. # 8 Hector BARBERA SPA Reale Avintia Racing Ducati +1kolo
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM 2kola
  # 76 Loris BAZ FRA Reale Avintia Racing Ducati 7kol
  # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Pull&Bear Aspar Team Ducati 10kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Lubor Horák - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist